BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Thursday, September 30, 2010

: berpantang cara saya:

masa dapat tahu saya tak boleh bersalin normal 
and doctor ckp i should go c-zer to save my baby...
owh saya macam pasrah...dalam pasrah saya menangis 
becoz tak dapat melalui proses bersalin secara normal
selepas operate bagai semua masuk jew wad,
saya tengok my perut mcm orang peknen 2,3 bulan..
owh...owh...owh my goodness...
saya rasa mcm nak pengsan sekejap...
dan saya terus tanya my mum, 
what should i do to get back my figure....
mak i ckp ape tau....pantang kene betul-betul...

so balik rumah saya dengan rela mengikut 
cara mak berpantang..memang seksa sangat-sangat..
tapi disebabkan azam untuk mendapatkan kembali 
berat sebelum kawen maka saya ikutkan jugaklah...

1.jaga makan and diet
- hanya mkn sesenduk nasi pada tengah ari n malam...
dan minum pagi hanya biskut bersulamkan milo panas 
makan malam pula mestilah sebelum pukul 7 malam.....

2. jangan minum ais selama setahun selepas bersalin
yang nie memang saya ikut betul2 la....
takut wei perut buncit mcm org beranak 5...
kadang-kadang ikut nafsu memang nak je belasah ais nie..
yelahkan man lah leh tahan kan asik duk minum air panas jer..
tapi bile dah tuang..tengok ais-ais tue berenang-renag 
dalam gelas...terus tak jadik minum...

3.breastfeed your baby 
yang nie memang betul,dan lagi satu rahim cepat kecut
so pada sesape yg fully bf jangan risau 
berat badan anda akan turun dangan sendirinya

4. berbengkung 
sepatutnya memang kene berbengkung tapi saya kan operate 
so niat untuk berbengkung sepenuhnya
masa berpantang tak dapat dilakukan...
.niat yang tulus murni ini disimpan di dalam hati saje....


5. bertungku setiap hari
berbengkung tak boleh so bertungku jelah....
.kalau nak senang beli siap-siap tungku herba tue
pagi-pagi lepas mandi semua..sapu param seluruh badan dan bertungku..
wahhhh..masa tue kamu akan rasa panas dan berpeluh-peluh.
.(ingt jgn buka kipas tau..nanti kang cepat pulak sejuk tungku tue...)

6. berstokin dan berbaju tebal
owh yang nie  memang payah sangat nak ikut 
sebabnye cuaca adelah sangat panas....
dah panas,bile pakai baju tebal,bertambahlah panasnya....
walaupon kadang2 rasa tak tertahan tapi saya ikutkan jugak..
kalau tak ikut mak jeling semacam jer tau..sambil warning..
"kalau sakit ke, lenguh-lenguh ke jangan nak mengadu jerkat mak..."

7. mandian herba
ekceli saya tak tahu pun herba ape..
mak yang sediakan saya mandi jer..
tapi best tau badan bersih dan bau wangii jer..
mandi pown air panas tau..
mak kata kalau mandi guna air sejuk....
habis nanti badan masuk angin dan akan cepat lenguh-lenguh

8. berpantang selama 60 hari
kalau nak lagiiii canteekkkkk 100 hari la....

 
masa nie saya peknen 8 bulan dan berat saya 78kg....
OMG 78kg okeh...
masa nie pikir kalau tak peknen berat 78kg 
mahu saya pengsan kat atas penimbang tue jugak
nasibla peknen..maka saya terima dengan redhanya...
demi baby tersayang.....
dan tadaaaaaaaaa
inilah saya sekarang

 saya happy sebabnya saya dapat semula bentuk badan 
saya hasil dari berpantang secara displin...

  dan kalau uolls nak tahu berat saya sekarang nie 
adelah berat masa saya anak2 dara dulu tau.... 
 dan yang paling best ramai yang terkejut tengok 
badan saya bile saya kata saya bersalin c-zer...... 

*dan hingga sekarang saya masih lagi mengamalkan jamu.. 

18 comments:

Luv like this.... said...

wah2....kagum!!nak follow :)

mamaelly said...

wahh tahniah mun.. nak tau tak..elly masa peknen kan Putry..masa last checkup sblm bersalin..berat cecah 81kg!!!! sama berat ngan hubby dah..hihihi tapi elly redha je sbb berat sblm peknen dari sblm kawen lagi mmg dah 65++...

alhamdulillah..skang dapat balik berat asal tu..cuma tang peyut kat luka ceaser tu je muncit sikit..tu yg kuat pakai beautiful nie..hihih

mun said...

luv like this:follow jgn tak follow....yang penting hati kene kuat....

mun said...

mamaelly:oeh yeke..hhehehee..

yaya+frdz+auf said...

tahniah mun...:)
waaa....kite pon mengandungkan auf dulu last berat 74kg...*pengsan*.... haha...skrang alhamdullilah...lagi 2kg akan back to anak dare's.... hahahahaha....

NURUL said...

nurul ni diet jugak spi skrg takut nak amik ais w/pun kdg2 curi2 amik ais. dan nurul masih amalkan mkn jamu smpi skrg tp tu la tang perut yg buncit. geram

Mademoiselle Ctiey said...

disiplin la yang wat mun dapat badan tip top mcm anak dara walaupun bersalin c-zer kan.. mmg terkejut la ct tgk perubahan mun lepas berpantang.. kalah anak dara..

nanonano said...

wahhh sronoknyeeeee..
bagus2,
bukan senang nk jumpe ibu2 muda zaman skrg yg betul2 berpantang scr betul..
byk menyeleweng je..
mcm na
hehehe :p

sharEna said...

kite jer yg teros gemok..dah gemokkk..dan gemokkksss.....tsk tsk =(

mun said...

yaya:yeke yaya..shaiyok-chaiyok...

mun said...

nurul:cuba nurul amalkan berbengkung....manalah tahu ok kee nanti...

mun said...

ctiey:haaa..ct ape lagi....follow la...klu nak nmpk gorgeous hahaha...

mun said...

nanonano:ahh..mun jgnkan nak menyeleweng..kdg2 ngelat sekejap pown mak mun dah menjeling....

mun said...

sharena:alaaa..jgnla putus asa...cuba selagi terdaya...

e_nazz said...

sy pon kagum...macam mn kempis kan perut klu cser masa pantang?

mun said...

e-nazz:rajin2lah sapu param kt perut tue...panas mmg panas..tp klu nak cantik kenela berkorban skit

Ruzanna said...

mun btl2 bdisiplin...ni la hasil nye..bgs2...tgh muda ni, ank sorg ptt jg bdn kn...kl boleh even dh tua pun jg gak....

Ruzanna said...

mun btl2 bdisiplin...ni la hasil nye..bgs2...tgh muda ni, ank sorg ptt jg bdn kn...kl boleh even dh tua pun jg gak....

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...