BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, December 31, 2013

:membebel di hari terakhir 2013:

harini hari terakhir untuk tahun 2013
esok dah masuk tahun baru 2014
dan sudah boleh bukak buku baru yihaaaaaaaaa

sejak akhir-akhir nih aku kerap merasakan 
semalam pergi checkup pun berat dah tak naik
dan nurse tue ader bagitau kat aku
kalau berat dah tak naik dari sebelum ini
itu petanda aku akan bersalin
yeah kalau ikutkan timing mirza 38 weeks dah keluar
untuk adik baby kali nih aku tak tahulah
kalau ikut timing macam mirza alhamdulillah ler

 biler aku cerita pada laki aku tentang 
sakit Braxton Hicks nih kan
tau korang dier cakap ape dengan aku
"haaaa eloklah tue kalau dah nak bersalin"
"dah tak sabar dah nih nak jumpa baby"

hoihhhh aku yang menahan sakit
dier pulak yang seronok tau nak jumpa baby
kan best kalau sakit nak bersalin tue 
laki laki jugak boleh merasa sama
baru depa tau sakitttttttt nye lahai tak tertahan

sekarang tido malam pun sudah tidak lena
kejap kejap jaga..kejap kejap jaga
biler tido pun dah tak lena, mulalah liat nak bangun pagi
walaupun liat nak bangun pagi tapi aku gagahi jugak huhu

ramai yang tanya kenapa aku tak cuti bersalin awal???
cuti dan berehat di rumah sambil menunggu masa bersalin
jawapannya memang tidaklah aku nak bercuti awal
cuti bersalin pun hanya dua bulan jerr 
buatnya aku lambat bersalin bukan ker rugi cuti tue
lagi elok kalau aku datang kerja..buat buat bz
dan tetiba dah sampai masa bersalin terus pergi hospital

dah hujung hujung nih ceritanya pasal bersalin jer kan
fuhhh aku harap kali nih di permudahkan olehNYA
ape ape pun aku mohon maaf pada korang seme
andai ader salah dan silap aku pada korang
andai ader entry entry aku yang menyinggung perasaan korang
aku mohon maaf lah ye.....

Friday, December 27, 2013

:newborn checklist & hospital checklist:

dulu time mirza aku dah pernah post 
entry tentang hospital checklist ni hahaha
walaupun dah pernah post tapi aku tetap nak post lagi sekali

kat bawah nih adelah contoh newborn checklist
(kredit kepada tuan punye belog)
walaupun anak ke-2 dan sudah ader pengalaman
tapi aku tetap jugak refer checklist ni


mana yang dah ader aku akan cancel jer item tue
mana yang takde atau kene beli lain aku akan remarks
so lepas settle aku cek satu persatu (ada @ takde)
aku akan listdownkan barang yang perlu aku beli
biler dah buat list nanti senanglah nak merancang
mana nak beli dulu..mana nak beli kemudian.....

dan ini pulak hospital checklist (kredit pada tuan punye blog)


biler tengok hospital checklist nih aku rasa cuak
sebab aku tak kemas lagi barang barang yang nak di bawa ke hospital
takpe takpe hujung minggu nih masih sempat nak kemas hehehe
kalau ikutkan  1st pregnancy mirza keluar masa 38 weeks
aku sekarang dah 36 weeks.....
maka elok sangatlah timing nak kemas beg hospital nih
fuh berdebar rasanya biler dah hujung hujung nih

Thursday, December 26, 2013

:cecite cecite:

hyep uolls +_______+
ader yang bertanya dekat aku
camner checkup kat hospital serdang haritue???
ekceli tak ada buat pape checkup pun lagi
just pergi sana untuk set appoinment dengan doctor jer
tapi nak dapat date appointment tue alahaiii lemah 
sampaikan lemah sangat aku nak cerita kat sini
takpelah tak payahlah cerita keburukan orang
aku lalui dan simpan sorang sorang sudah
membebel banyak banyak pun bukan dapat ape pun
biasalah kan BANYAK ORANG BANYAK RAGAM
so kenelah terima redho dan sabar walaupun hati banyak sakit
makanya next appointment aku 16 Januari 2014
hopefully masa tue nanti berjalan dengan lancar lah yerp

Thursday, December 19, 2013

:checkup@Hospital Serdang:

esok aku cuti sebab kene pergi Hospital Serdang
sebab ape kene pergi sana???
sebab dulu aku kan bersalin c-zer
so kali nih nak kene pergi checkup sama ada
adakah aku selamat untuk bersalin normal 
atau aku kene jugak c-zer huhuhu
 sekarang dah 35 weeks ..maka dah tak lama dah nak bersalin
rasa tak sabar dah nak bersalin nih
tapi dalam tak sabar sabar tue takuiitttt jugak wei
beg hospital pun aku tak kemas lagi hahaha
oklah taktau nak update ape sebenarnya nih
nanti pape perkembangan tentang checkup
akan aku update kan di sini +_______+

Tuesday, December 17, 2013

:shopping di One Baby World:

Awal bulan baru baru ni aku shopping
barang barang aku dan baby
 di One Baby World (online jer)
 takdelah banyak sangat membeli nye


tapi dalam tak banyak tue sekotak besar jugak lah haha
terkejut jugak mak aku time orang tue hantar ke rumah
 dah alang alang beli beli sekali banyak dapt ler free postage


 ape yang aku beli....sampai sekotak nih hahaha
aku beli set breastpump (dalam satu set tue ader 6 item)
ini memang barang aku..keperluan untuk breasfeeding 
semoga ALLAH mudahkan urusan aku pada kali ini INSYAALLAH


nak aku cite ke eh secara detail??? tak payahlah kot
korang tengok gambar pun for sure dah boleh agak kan
pastu aku add on lah dengan item item yang lain
tue yang dapatnye sekotak besar hahaha
tue pun ader lagi item yang aku hold dulu
sebab tak berapa penting sangat (lebih kepada kehendak)
 so totally persiapan barang baby dan aku almost 80% complete 
alhamdulillah sangat..tinggal set berpantang je yang aku tak beli lagi
itu takpe last minute sempat lagi pergi beli hehehe

*ekceli takde niat pun nak up entry nih tapi disebabkan
permintaan dari seorang kawan aku upkan jugak huhuhuhu

:mainan:

"mama....baby ader mainan tak dalam tue?"

mirza bertanya sambil tunjuk perut aku yang besar nih

Monday, December 16, 2013

:pergi JAUH:

Malam tadi aku tak boleh tido ...kenapa?????

entahla.............

banyak sangat benda yang menyesakkan hati dan perasaan aku

banyak sangat benda yang memenuhkan ruang fikiran aku

sampaikan aku rasa............

sesaknya dada aku ini bila bernafas

sakitnya dada aku ini bila bernafas

sampai kan aku rasa mahu pergi  JAUH

JAUH sangat sangat

supaya masa itu nanti biar ada yang rindukan aku....

sayangkan aku....

ingatkan aku dan

menjaga hati aku

YA ALLAH berilah aku kekuatan YA ALLAH.......

aku pinta KAU kuatkanlah aku

aku pinta KAU tabahkanlah aku

aku pinta KAU sabarkanlah aku

YA ALLAH..   

Jika mati itu baik untukku, matikanlah aku, 

Jika hidup itu baik untukku, hidupkanlah aku...

Amin.............................................................

Friday, December 13, 2013

:tentang bersalin:

mirza tahu tak bersalin tue ape??

"bersalin tue nanti mama nak keluarkan baby dari perut mama"

hurm baru nak masuk 4 tahun tapi dah tahu maksud bersalin

tapi yang peliknya aku tak pernah
bercerita pun tentang bersalin pada dier tau

papepun budak budak zaman sekarang
otak diorang memang advance kan

:terpaksa redha:

assalamualaikum +_______+
korang pegi mana cuti hari Rabu rituuu
aku tak pergi mana mana pon
duduk rumah sambil mengemas pape yang patut
tapi aku peliklah kali nie sebab banyak kali 
aku kemas tapi kenapa tak kemas kemas jugak eh??
ke sebab aku kemas ala kadar saje atau
aku nih jenis suka yang perfect tapi 
tak mampu nak buat seperfect yang boleh
hahaha ader paham ayat aku nih???

sepatutnya semalam aku masuk keje seperti biasa
tapiiii malam rabu tue kan
tetiba pulak anak bujang aku tuh demam
demam panas hoihhh jangan buat main
dah lah terjadi secara tiba tiba
mahu tak gelabah aku..sampai tak tido malam tau
bagi ubat tak jalan jalan sudahnya 
aku masukkan ubat bon***
lepas sejam masuk ubat tue turunlah sikit suhu badan
baru lah lega aku nak tido tido ayam sekejap

eh tido tido ayam je tau
tak boleh tido mati...nanti kalau suhu naik acaner
tido sejam bangun tengok anak
tido sejam bangun pulak tengok anak
dah ko je yang bangun mana laki ko???
haaaa laki aku aderla kat sebelah anak tue
dier pun tengok jugak anak dier
takkan tue pun aku nak cite detail hahaha

 sudahnya pagi semalam aku bangun dengan mata panda
niat bangun pagi tue memang nak pegi keje sangat dah nih
yelahkan sejak sejak peknen nih aku selalu sangat cuti n mc
 dan memandangkan mak aku yang jaga mirza so takde hal lah kan

tapi pagi tue tetiba pulak si mirza nih tak bagi aku pergi keje
asyik lah nak mama...nak mama..nak mama
ekceli pagi tue dier masih lagi demam tapi tak sepanas malam tadi
aku pujuk-pujuk pun tak jalan tau +________+
malah mirza siap cakap kat aku lagi 
"mirza kan anak mama,mama jagalah mirza"
hoihh biler anak dah cakap macam tue pada aku
memang terkesan sangatlah kat dalam hati aku nih
maka nak tak nak aku terpaksalah el jugak semalam
haihhh terpaksa redho jelah dengan rekod buruk aku tahun nih
dan pagi nih alhamdulillah mirza dah sihat sepenuhnya

Friday, December 6, 2013

:gender adik baby:


sebelum nih scan tak nampak gender pun kan
tapi baru baru nih dah dua kali scan 
doctor bagi tau gender anak aku adelah girl

even dah dua kali scan pun still nampak burger
 tapi doc tak berani nak cakap 100 percent girl lah
sebab dier takut nanti tetiba kuar boy 
patient marahkan dier pulak hehehe
so dier bagi aku 75 percent sajalah


 even doctor dah cakap gendernya girl
aku pun takdelah nak percaya habis habisan 
sangat sampai nak membeli semenya pink
yelahkan kuasa ALLAH siapa yang tahu
(tapi kalau betul tekaan doctor tue alhamdulillah)

so jalan selamat aku banyak pilih kaler putih 
untuk seme barang barang baby....
lagipun putih nampak bersih dan suci tau
sesuai sangat untuk baby newborn
nanti dah besar sikit baru beli ikut tema haha

*kalau girl cukup sudah sepasang anak aku hehehehe

Thursday, December 5, 2013

:kemas rumah sebelum bersalin:

haritue memang dah niat dah 
nak mengemas rumah cantik cantik before deliver
motip???kot kot ler kan keluarga mentua nak
mai melawat aku nanti time pantang tue
so memang wajiblah rumah aku yang jadi persinggahannya

sekarang tinggal sebulan lebih je lagi before deliver
hopefully sempat ler aku mengemas pape yang patut
ikutkan laki aku..memang dier cakap tak payah kemas
tapi aku nih kan degil nak jugak mengemas hehe


hurmm banyak jugak kerja yang nak dibuat
area dapur memang wajib kene kemas
tambahan lagi almari dapur aku tue
segala mak nenek dalam almari tue kene rearrange balik


pastu bilik belakang yang dah macam stor tue 
pun aku kene re-arrange balik
ekceli haritue aku dah kemas elok2 dah....
tapi tuelah biler malas menjelma maka bersepahlah balik
 kotak yang mana tak pakai kene buang
segala barang barang yang bersepah kat luar tue
memang kene simpan balik di dalam kotak

bilik tengah (bilik mirza) takde ape nak kemas sangat
cumanya aku kene mengemas barang2 baby
untuk di bawa ke rumah mak aku
yeee aku memang berpantang di rumah mak aku
alang alang mak dah dekat..biar mak je yang jaga aku 
lainlah kalau mak jauh atau aku duk obersea ke hahaha


bilik aku pulak...takde ape nak di kemas sangat pun
cuma tang almari baju tue jek yang kene kemaskan elok2
 pastu aku ingat nak tukar langsir kat sliding door tue
ekceli bab tukar langsir nih aku suka sebab sekejap je kan tapi
tang bab nak membasuh langsir lama tue yang aku malas
pastu tang dapur aku nak cabut langsir lama dan tukar blind je
langsir bilik belakang kene bukak basuh dan pasang semula
sebab bilik belakang langsirnya kaler putih
tapi sekarang dah tak putih dah sebab kotor hahaha

hurmm part luar rumah dah setel mengemas dah
cuma part dalam rumah je tak terbuat buat lagi hehehe
dalam hati berharap sangat sangat dah nih 
semoga aku sempat setelkan semuanya sebelum bersalin

Tuesday, December 3, 2013

:almari kasut, akuarium comel dan ikan puyu:

  haritue...lama dah kot aku rasa
bosan bosan tak tau nak buat ape
aku mengemas almari kasut dua tingkat aku tue
motip bagitau dua tingkat sebab nak habaq mai 
kasut kat rumah aku nih banyak giler
sebab tue masa beli tue terus amik yang dua tingkat

 kasut aku tak banyak sangat pon tapi
 kasut laki aku yang banyak tau +______+
kasut mirza pun sama  banyak dengan bapak dier
tue pun mana yang dah tak elok aku buang
ader beberapa pasang aku tinggal kat rumah mak aku


kasut aku je yang sikit sangat sebab aku 
jenis yang suka beli sepasang pakai sampai lerai
rasa rasa dah tak boleh pakai dah kasut tue
aku beli kasut baru dan aku buang yang lama
itu konsep aku...sebab aku jenis tak pandai nak tukar2
yang korang tengok tue seme kasut kasut lama tau
tingkat bawah (part kasut laki) aku lupa lak nak snap hehehe
biler dah mengemas baru rasa sedap mata memandang

dulu almari kasut nih aku letak kat bilik belakang
motip letak belakang sebab tak tau nak letak kat mana
tapi haritue aku suruh laki aku alihkan ke depan hehehe
 disebabkan atas almari nih kosong sangat maka
aku suruh laki aku beli akuarium comel dan ikan

 
 dan inilah akuarium comel aku tue
dalam akuarium comel tue ader dua ekor ikan puyu
motip laki aku beli ikan puyu sebab ikan nih paling senang di jaga
yerp yang tue memang aku akui kebenarannya
memang senang senang sangat tau
susah nau nak mati..unless ko tak bagi makan langsung lah
 janganlah ko jadi manusia yang kejam sangat
ko membela tapi malas nak bagi makan ...acaner tueee??
 so tamatlah sudah cerita almari kasut..
akuarium comel & ikan puyu aku +_____+
bosan tak dengan entry aku nih....
aku rasa lagi bosan kot kalau takde entry baru hehehe
inilah dinamakan entry asal boleh janji update

Friday, November 29, 2013

:Set Berpantang Anugerah pilihan aku kali ini:

dulu masa mirza aku guna Set Berpantang Mak Dara
sebab masa tue baca review kat tenet seme kata bagus
yerp memang tak dinafikan Set Mak Dara nih memang bagus
dah kalau bagus kenapa takmo teruskan jer???hahaha
 entahlah takde jawapan untuk soalan itu...
saje je lah nak mencuba produk lain pulak hehehe
so kali nih dah decide nak mencuba Set Berpantang Anugerah

Set Bersalin Normal Anugerah
 

Set Bersalin Normal Anugerah adalah keperluan lengkap untuk ibu bersalin. Dengan gabungan herba-herba tradisional dan perubatan Islam, ia membantu anda:

  • - mendapatkan kembali tubuh badan anda yang ideal
  • - memulihkan kesihatan luaran dan dalaman
  • - menstabilkan sistem peranakan wanita selepas bersalin
  • - mengurangkan kesakitan ketika bersalin
  • - mendapat perlindungan dari Allah S.W.T hasil dari keberkatan ayat-ayat suci al-Quran yang telah dibacakan ke dalam produk.

Ayat-ayat suci al-Quran dibacakan dalam keadaan yang sempurna dengan penjagaan terhadap adab dan niat pembaca. Kemudian ayat-ayat al-Quran tersebut dibaca berulang-ulang kali mengikut kiraan tertentu.

Di antara surah-surah yang dibacakan adalah:
  • - Surah Al-Fatihah
  • - Surah Al-Baqarah
  • - Surah Al-Buruj
  • - Surah Al-‘A’raf
  • - Surah At-Tawbah
  • - Surah Yunus
  • - Surah An-Nahl
  • - Surah Al-‘Isra’
  • - Surah Ash-Shu’ara
  • - Surah Fussilat
  • - Surah Al-‘Ankabut
  • - Asma Husna

Set Bersalin Normal Anugerah mengandungi:

       1.  1 botol Minyak Telon Anugerah 50ml  
  •  - menghangatkan tubuh bayi, melembab dan melembutkan kulit bayi.  
  •  - menghindari bayi daripada mengalami kesejukan yang boleh menyebabkan kembung perut, angin pasang dan sawan angin. 
  •  - melindungi bayi dari gigitan nyamuk dan serangga.  
  •  - dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya bayi mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus. 
  •  - dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, pudina, lengkuas dan limau purut.

        2.  1 botol Minyak Pilis Anugerah 30ml  
  • - membantu ibu menghilangkan sakit kepala, kabur mata dan angin. 
  • - melegakan sakit otot, melancarkan pengaliran darah dan memberikan kesan panas. 
  • - didatangkan dalam bentuk minyak supaya mudah meresap ke dalam badan dengan aroma yang nyaman dan menenangkan. 
  • - dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.  
  • - dihasilkan daripada minyak kayu putih, serai, cengkih, halia bara, lengkuas, minyak buah pala dan minyak avokado.

        3. 1 botol Minuman Kesihatan Ubat Bijian Anugerah 250ml  
  • - membantu mengecutkan rahim, membuang angin dan toksin serta menghilangkan bisa-bisa di dalam badan.  
  • - merangsang pengeluaran susu ibu yang lebih banyak.  
  • - meningkatkan tenaga dalaman dan melancarkan kembali kitaran haid.  
  • - dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.  
  • - dihasilkan daripada temulawak, lada pintal, herba kayu serapat dan tahi angin.

        4.  Losyen Sejuta Khasiat Anugerah 150ml  
  • - membantu mengatasi masalah keputihan dan kitaran haid yang tak menentu.  
  • - membantu mendapatkan semula bentuk badan yang diidamkan dan menghilangkan garis-garis hitam (stretch mark) pada kulit.  
  • - tekstur losyen yang lembut, halus dan tidak melekit memudahkan penyerapan ke dalam kulit untuk mempercepat proses pemulihan.  
  • - dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.  
  • - dihasilkan daripada minyak kayu putih, limau purut, serai wangi, daun bidara dan minyak avokado.

        5. 1 botol Minyak Sejuta Rahsia Anugerah 200ml  
  • - mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.  
  • - membantu mengurangkan sakit sendi, bengkak, senggugut, sakit pinggang dan 'ular-ular'.  
  • - meningkatkan semula tenaga setelah bersalin.  
  • - dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.  
  • - dihasilkan daripada lengkuas, minyak avokado, halai bara dan serai.

        6. 6 uncang Mandian Sauna Herba Anugerah  
  • - mengeluarkan bisa-bisa dan angin di dalam badan.  
  • - membantu mengurangkan sakit sendi dan otot yang tegang semasa bersalin.  
  • - melancarkan pengaliran darah, menghilangkan masalah keputihan dan menghaluskan tekstur kulit.  
  • - dibacakan dengan ayat-ayat al-Quran terpilih supaya ibu mendapat perlindungan dari Allah S.W.T daripada gangguan makhluk halus.  
  • - dihasilkan daripada temulawak, daun lempoyang, mengkudu dan tahi angin.

        7. 1 botol Rahsia Kebersihan Wanita Anugerah 100ml  
  • - mengelakkan jangkitan kuman pada luka dan faraj.  
  • - digunakan untuk membersihkan faraj dari darah nifas selepas bersalin  
  • - membantu merawat masalah keputihan, menghilangkan bau dan gatal-gatal.  
  • - menolong mengetat dan merapatkan otot-otot sekitar faraj yang kembang selepas bersalin.
  • - dihasilkan daripada ekstrak sireh, ekstrak pinang, manjakani dan herba serapat.
 
untuk maklumat lanjut uolls boleh tengok di sini
nak beli di mana????kalau uolls nak beli online pun boleh
aku disebabkan makcik aku sendiri jadi stokis 
so senanglah aku order jer kat dier
 nanti lepas berpantang bolehlah aku review sikit tentang produk ni

Thursday, November 28, 2013

:aku...8 bulan dan mirza:

jangan tanya kenapa aku kurang malas update hahaha
mungkin sebab faktor pembawakan budak MUNGKIN
sebab start jek dari aku tau aku peknen 
aku dah memang malas nak update
yang rajin blogwalking saje saje

haish hati nih meronta ronta mahu update blog
jari jemari pun dah tersedia nak menekan keyboard
tapi apakan daya,,otak aku tak berdaya nak mengeluarkan idea
idea idea bernas seme nya tak mampu dikeluarkan
yang mampu otak aku keluarkan hanya lah idea MERAPU
idea merapu kan sape pun boleh hahahaha

ekceli aku sekarang dalam fasa terakhir iaitu 8 bulan
8 bulan masa yang sekejap bagi aku...
nanti pejam celik pejam celik tahu tahu dah 
keluar tanda nak bersalin hehehehe

hurm tak sabar rasanya nak menatap adik baby
adik baby yang di kandung selama 9 bulan nih
macam mana kah rupanya??
apekah gender nya..lelaki atau perempuan???
bagaimanakah peel nya nanti???
dan bolehkah aku menjaga dua orang anak bersendirian
 banyak sangat pertanyaan yang tak terjawab
papepun aku berserah pada ALLAH swt.
kita hanya mampu merancang...berusaha dan berdoa
selebihnya itu kerja ALLAH swt betul tak??

mirza pulak seakan seperti tahu yang adik baby 
bakal keluar tak lama lagi...
sebab ape tau aku cakap macam itu???
sebab peel manja mirza semakin menjadi jadi
marah sikit sentap......
marah sikit merajuk............
tegur sikit...tahu tahu dah melelah air mata
 maafkan mama mirza...mama marah sebab mama sayangkan mirza
mama harap mirza paham dengan keadaan mama
mama nak beri yang terbaik untuk mirza INSYAALLAH

oklah beb aku rasa baik aku chow dulu
kalau lama lama aku menaip nanti ape akan jadi pulak
dah jauh sangat aku merapu nih hahaha
itulah kan aku dah kata tadi
idea merapu jek yang mampu aku keluarkan
tapi dah korang asyik suruh aku update
nah ambik satu entry merapu dari aku hewhewhew

Friday, November 22, 2013

:blogshop lagi aktif tau:

blogshop lagi aktif dari personal blog hehehe
kalau bukak nuffnang dan cek kat blog stats 
boleh tengok blog stats untuk blogshop lagi tinggi 
hurm ater nak buat camner lagiiii
dah takde idea nak membebel kat personal blog
plus sekarang nih udah ler malas nak tangkap gambo
jadinya memang takde cerite pape lah
aku lak memang jenis tak suka post cerita tanpa gambo
harapnya lepas bersalin nanti bolehlah aktif semula berblogging

*mungkin sebab banyak geng blogger aku yang xaktif kot hehe

Thursday, November 21, 2013

:pertanyaan yang tak boleh nak di jawab:

aku rasa bukan aku je kot yang camni
ramai lagi mak pak kat luar tue 
yang mengalami situasi seperti aku

satu hari mirza datang menghampiri aku
dier bertanya pada aku "mama mana ALLAH?"

aku yang terkejut terus menjawab
"ALLAH ader cuma kite je tak nampak ALLAH"

lantas mirza bertanya lagi "kenapa tak boleh nampak ALLAH"
dan bertanya lagi pada aku "mirza nak tengok ALLAH'
"mirza nak jumpa ALLAH nak sayang ALLAH"

lantas aku menjawab soalan mirza
"ALLAH ader kat atas tue (sambil tangan aku tunjuk ke langit)"

dan mirza terus berkata lagiiiii...
"macam tue kite kene naik aeroplane lah mama
biler dah sampai atas sana baru boleh jumpa ALLAH" 

aku terdiam membisu seribu bahasa 
sebab aku dah tak mampu nak menjawab pertanyaan mirza

Friday, November 15, 2013

:kenapa suka menjentik hati aku:

ye aku mengaku kat korang
aku memang jenis yang cepat marah
tapi itu dulu dulu dulu lah
sekarang aku dah kawal sikap amarah aku
tambah tambah anak dah nak masuk dua nih
umur pulak makin meningkat 
maka aku slow slow kawal sikap amarah aku
kalau aku rasa panas dan nak mrah
aku cepat cepat ingat ALLAH dan istighfar
berzikir dalam hati banyak banyak
sampailah aku cool down

aku sedar memang tak elok sikap aku nih
sebab tue aku cuba untuk berubah menjadi lebih baik
insyaALLAH akan aku usahakan walaupun susah
even hati aku tergores ke...tercalar ke..terasa hati ke
akan aku pendamkan amarah aku nih

tapi satu je yang aku perasan 
bilamana aku menjadi cool down
orang akan menjentik hati aku jugak untuk 
membuatkan aku marah..kenapa eh???
korang suka eh tengok aku marah????
suka tengok aku melenting lenting??kenapa eh??

aku pun tak paham dengan manusia begini
kenapa harus menaikkan amarah seseorang itu
kalau orang tue tak kacau engkau..kenapa?
mungkin kau seronok kot tengok aku melenting

takpelah nikmati lah keseronokan kau tue
sementara kau boleh menikmatinya lagi
lepas tue kau ingat lah hari ni hari engkau
esok lusa hari aku sape tahu kan
hanya ALLAH swt yang tahu..aku pasti
dan aku yakin besar ganjarannya bagi orang yang bersabar
so aku akan bersabar dan bersabar sajeeeeeee

Thursday, November 14, 2013

:hipokrit:

korang pandai tak hipokrit??..AKU???
terus terang aku cakap aku memang tak pandai
tak pandai nak hiiiiiipoooooookrittttttttt

tak pandai nak senyum kalau hati dah terluka
tak pandai nak gelak gelak kalau 
dalam hati dah rasa terbakar sangat dah
 tak pandai nak cover muka nih
kalau hati dah tak suka +_______+
serius aku memang tak pandai nak hipokrit

tambahan pulak muka aku yang jenis serius nih
muka aku nih kalau aku tak senyumkan
memang confim lah orang kata aku nih
serius..sombong dan berlagak
aku dah masak sangat dah kalau 
orang cakap macam tue kat aku hahahaha
sebab dah memang muka aku jenis muka macam tue
bukan jenis muka yang lemah lembut 
kalau tak senyum pun boleh budget comel lagi

 sebab tue kalau uolls tengok dan kaji
seme gambar aku dalam blog nih 
gambar muka aku tengah senyum kan
cer kalau aku letak muka tak senyum.....
mesti korang pelik apesal muka aku ketat je nih 

so sape yang kenal aku mesti tau aku cmner
dan pada yang tak berapa kenal aku dan
kenal pun gitu gitu jee confirm cakap aku sombong kan

Aaaaaarghhhh lantaklah dengan mulut orang
kalau aku hidup dengan dengar mulut orang binasalah aku
kalau aku hidup dengan nak jaga hati semua orang
habis tue HATI aku sape yang nak jaga...
confirm confirm lah aku jugak kan
maka abaikan jelah mulut mulut orang nih

Wednesday, November 13, 2013

:mencari bomoh:

assalamualaikum uolls
eh uolls tahu tak mana nak cari bomoh
aku tak tahu......dan aku memang taknak tahu

pagi pagi blog aku dah bikin panas hehehe
klik untuk lebih jelas
 
dan yang penting jangan cari bomoh kat blog aku
sebab ape tau??sebab memang korang takkan jumpa
buat ape lah nak main bomoh bomoh nih
tak puas hati cakap depan depan..be gentleman skit
nih tak..biler tak puas hati jeee pegi jumpa bomoh
agaknya orang tue lupa kot ALLAH s.w.t. tue ader

kalau kat dunia ko buat orang ko boleh lepas
jangan lupa beb kat akhirat tue nanti
senang senang ke nak lepas macam tue jeeeee
so papepun berbalik lah pada ALLAH swt
banyakkan berdoa mohon pertunjuk dari ALLAH swt

kite seme manusia..manusia tak lepas dari buat silap
aku pun sama..aku tak perfect, ader jugak buat silap
so memaafkan itu lebih baik dari membenci kan
papepun PEACE NO WAR hehehehe

Tuesday, November 12, 2013

:jom deko rumah:

assalamualaikum uolllsssss 
dah lama aku tak post pasal deko deko


tadi duk google pasal rumah orang korea
kenapa orang korea????


sebab aku suka tengok cerita korea dan
sambil tue aku tengok cara diorang deko rumah
 sangat kemas..cantik dan tak serabut
 tak serabut tue yang penting bagi aku hehehe

 
tengok gambar kat atas nih
nampak tenang dan lapang je kan


bahagian dapur
 

 wall shelves yang simple dan tak serabut

 
even menggunakan konsep english
tapi rumahnya still tak nampak serabut kan


 berkenan betul aku dengan rocking chair tue
kaler putih cantik sangat sangat


 bilik anak....simple dan nampak menarik
even tak menggunakan kaler blue untuk boy
or pink untuk gegirl.....(dah biasa sangatlah )
 

bilik tetamu yang romantik

aku takat boleh tengok dan berangan jelah dulu hehe
nak apply kt rumah sekarang memang taklah 
sebab bukan rumah sendiri hehe
pastu budget lagi kan...so buat takat yang termampu jelah
asal nampak kemas tak bersepah sepah sudah

Monday, November 4, 2013

:nasib menjadi:

haritue mood rajin nak memasak datang
so aku try ler buat ayam masak berlada
kenapa ayam masak berlada??haaaaa
nih seme gara gara duk baca blog kak filla
dier selalu cite mak dier pandai masak ayam berlada
so aku yang tengok nih terus kecur kecur air liur 

itue yang tak boleh jadi...kene jugak try masak nih
 sambil masak sambil tengok resepi boley gitu haha
yelahkan aku mana ler pandai masak hehehe
so memang kenelah masak sambil tengok resepi
lahipun first time okeh aku try masak menu ni
 lepas bertungkus lumus di dapur maka
 inilah hasilnya ayam masak berlada aku


tak tau ler jadi ke tidak .........hehehe
tapi biler aku makan aku rasa ok je...jadi lah kot haha
incik b pun suka...siap request nanti masak lagi

dier siap cakap lagi dier prefer yang nih lagi
berbanding dengan ayam masak merah
biler dier cakap macamtue makanya menjadilah
ayam masak berlada aku hahahaha
side dish yang lain aku masak sayur campur


nie haaaa sayur campur aku...
aku masak sekali dengan daging hancur
pastu buat ala ala de kuah sikit untuk mirza
 ayam pulak aku bagi jer mirza makan 
ayam masak berlada aku tue....
sebab aku buat takde pedas sangat 
so bolehlah mirza makan kan
lagipun kene jugak ajar anak makan pedas pedas ni
nanti pergi rumah orang or pergi mana
mana senang sikit..takdelah memilih sangat....

Friday, November 1, 2013

:abang to be:

uwais mirza bakal jadi abang
syukur sangat sebab mirza dah boleh
buat banyak benda dengan sendiri
makan memang suap sendiri
minum susu pulak pakai cawan
itue pun 2-3 kali sajer sehari
mandi sendiri.....tapi kene tengok2 jugak
yelahkan budak budak memang kite kene awasi selalu
kencing n poo poo pun dah pandai basuh sendiri
cumanya kite kene tengok tengok jugak lah 
bersih ke tidak..betul tak cara cuci tue???


 pampers pun dah tak pakai dah
pakai baju sendiri...overall sendiri lah semenya
so nanti adik baby keluar takdelah kelam kabut 
sangat aku nak menjaga dua orang anak serentak
sebab mirza dah besar...dah pandai buat sendiri semenya
hopefully masa tue nanti mirza banyaklah 
menolong aku hehehehe

hurmmm dah besar dah anak bujang aku nih
rasa masa cepat sangat berlalu tau huhuhu
papepon aku bersyukur sangat ALLAH kurniakan 
aku anak seperti Muhammad Uwais Mirza
akan aku jaga amanah ALLAH ini sebaik yang mungkin
INSYAALLAH

Thursday, October 31, 2013

:pukul 4 pagi:

biler tengah sedap sedap tido
tetiba terjaga sebab perut berbunyi lapo
tengok jam pukul 4 pagi....haishhhhh
ape pulak aku nak makan nih +______+
lastnya aku pegi dapur tuang susu HL marigold
letak kokokrunch pastu makan sambil mengadap tv
dah kenyang....continue tido balik hehehe


ekceli ini kejadian semalam lah kan
kalau macam haritue aku terbangun sebab lapo
aku terus jer buat milo O panas panas
pastu cicah biskut empatsegi yang bergula tue
wahhhh sedap sangat tau makan
sambil layan cite korea hehehehe
pastue yang paling best dah kenyang tido semula

sejal akhir akhir nih nafsu makan semakin menjadi jadi
al maklumlah kan makan untuk dua orang
baby pulak dah makin membesar.........
haishhh makan tue makan ler jugak kan
tapi aku kene jugak control makan tu
takut nanti berat badan naik banyak sangat huhuhu

Tuesday, October 29, 2013

:hello third trimester:

 syukur alhamdulillah 
biler dah memasuki third trimester nih aku
kenelah bersedia dari segi mental dan fizikal hehe
banyakkan pembacaan mengenai kelahiran
walaupun ngeri baca kisah bersalin orang lain
dan ngeri jugak biler mengingatkan kisah bersalin aku
tapi aku tetap nak baca jugak hehehe dan
rasa berdebar tue sama jeee rasanya masa mirza dulu
even gap tiga tahun tapi perasaan tue sama tau

28 weeks pregnant the third trimester e1357199068646 28 Weeks Pregnant  The Third Trimester!

persedian barang barang baby pun hampir lengkap
yang lama dah basuh..yang baru belum basuh lagi
barang-barang seperti toiletris baby aku tak beli lagi 
sebab masih awal....set bersalin pun belum beli lagi
breastpump set dan bottle feeding belum beli lagi
tapi dah usha usha dah kat mana nak membelinya

dan ader jugak dua tiga item yang aku nak beli
dan item nih bukan keperluan pun tapi lebih dari kehendak
beselah kan nama pun orang pompuan
so memang banyak kehendak nya hehehehe

syukur alhamdulillah sangat2 segalanya berjalan 
dengan lancar seperti yang dirancangkan
moga ALLAH permudahkan perjalanan aku nih
hingga masa bersalin nanti AMIN......

:banyak sangat mengidamnya:

1. mengidam nak makan mcd -done

2.mengidam nak makan pelam masak - done

3. mengidam nak makan makan kek coklat -done

4.mengidam nak makan nasi dagang - done

5. mengidam nak makan nasi kerabu - done

6. mengidam nak makan nasi minyak - done

7. mengidam nak makan aiskrim - done

8.mengidam nak makan meggi - done

9.mengidam nak makan yong tau fu - belum lagi

10.mengidam nak makan ABC - belum lagi

lepas nih tak tau lagi tekak mengidam nak makan ape

Friday, October 25, 2013

:mendobi baju:

assalamualaikum uolls
semalam aku emergency leave sebab headache
malam tak dapat tido lena sebab kaki duk krem je
pastu biler siang bangun nak p keje
aduhhhh berat sangat rasa kepala
sakit yang amat...plus mengantuk

malas nak pegi amik mc
sebab mc pun tinggal berapa kerat jek
so redha dalam pasrah jelah aku amik el

lepas tido dan berehat pagi tue
petang alhamdulillah sakit kepala
sudah semakin menghilang
dan sebab semalam tak keje
maka aku duduk rumah mendobi baju baby


nih seme baju bajan mirza masa baby dulu
baju baru untuk adik baby aku tak mula beli lagi
minggu depan dah start masuk 7 bulan maka
bolehlah aku mula membeli barang barang untuk adik baby

lagipun gender adik baby pun belum lagi dikenalpasti
boy or girl?....so nak selamat kite beli je dulu warna selamat
nanti adik baby dah keluar..dah confirm gender
so bolehlah mensyopping lagi masa tue hehehe

alhamdulillah kali nih ader rezeki lebih maka aku
ingat nak beli sekali harung terus semenya
sebab ai is tak larat dan tak lalu nak
keluar pergi shopping mall selalu hehehe

list barang barang ape yang dah nak beli pun dah siap
tinggal tunggu masa je nak pergi membeli
INSYAALLAH moga ALLAH permudahkan segalanya

Monday, October 14, 2013

:5 hari seminggu:


:doaku harinie:

assalamualaikum uolls
selamat hari isnin
aku keje harinie even esok hari raya haji



Friday, October 11, 2013

:tampal menampal:

haritue sakit sangat aku rasa kat pinggang nih
letak minyak pun tak jalan huhuhu
sudahnya aku mintak tolong laki aku belikan coyot


sekali dier bawa balik coyot yang ini neocapsicum 
aku tengok tajuk pun dah tau coyot nih
mesti panas macam cili hahaha

memula aku taknak pakai sebab takut panas
tapi sebab laki aku dah beli aku pakai jelah
tue pun tampal sikit jek hahahahaha
takut nanti tampal satu tue kepanasan pulak 

hasilnya.......memang panas pun huhuhu
nasib aku kerat kecik kecik baru tampal
kalau aku tampal satu mau nya aku bukak balik
ok fine...aku takde cite nak cite sebenarnya
so cerita coyot pun coyot lah hahaha

Thursday, October 10, 2013

:ini jer yang boleh:


assalamualaikum uolls seme +________+
nih jer susu yang aku boleh telan
 HL MARIGOLD sepanjang mengandung nih
itue pun susu perisa strawberry
kalau yang plain memang langsung tak boleh
tengok kaler pun dah rasa loya hukhuk

ini pun aku baru jerp start minum susu tau
kalau masa memula peknen dulu 
memang langsung tak boleh
hurm peknen kali nih memang lain sangat
berbeza masa peknen kan mirza dulu
masa mirza aku cukup suka minum susu
nasib ler aku ader consume pil calcium so okay lah kan


Wednesday, October 9, 2013

:lama dah mengidam nih:


syukur alhamdulillah dapat jugak akhirnya
akak kat tempat keje yang bagi
ai suka sangat tau hehehehe

:tak terucap dangan kata kata....:







Thursday, October 3, 2013

:jangan lupa:


"mama..mirza dah nak tido....esok mama keje kan"
mirza lak nak pegi umah nenek"
"nanti esok jangan lupa mirza kat umah nenek tau"
 

takdenya mama nih nak lupa mirza
sentiasa jeeeeeeeeee ingat tau
mirza tue jeee time mama ambik 
berdrama sibuk nak tinggal rumah nenek


*saje menempek gambar mirza banyak banyak hahaha

Wednesday, October 2, 2013

:semua teruja aku je yang rileks:

ape yang teruja...ape yang rileks haha
nih haaa pasai gender baby aku nih
semua duk teruja tanya aku
mun....boy ke girl eh?
dah scan ker? boy ke gir???
dah nampak dah ke....boy ke girl????

homaiiii korang excited sungguh kan
mengalahkan aku yang mengandung nih
yerp aku tau sebab ape depa excited
sebab kalau kuar girl means lengkaplah family aku

aku pun excited n suka kalau kali nih baby girl
yelah kira ianya bonuslah untuk aku
sebab ALLAH beri aku anak perempuan pulak
tapi kalau keluar lelaki jugak ape salahnya
bukan ke anak laki atau perempuan  sama jeeeeeeeee
ianya tetap zuriat aku dengan incik b
ianya tetap jugak anak aku

kadang-kadang ape yang kite inginkan 
belum tentu ALLAH akan bagi
sebab DIA MAHA MENGETAHUI
so aku pun takdelah berharap sangat 
yang penting nanti anak aku keluar dengan selamat
cukup sifat..sempurna kejadiannya....sihat walaifiat
 insyaALLAH amin

*tapi aku tak marah korang tanya aku soalan tue

Tuesday, October 1, 2013

:24weeks@6months:

cepat je kan korang masa berlalu
sekarang sudah masuk bulan October
kandungan aku pun dah mencecah enam bulan

 
syukur alhamdulillah
aku rasa macam baru jeeee pregnant haritu
pejam celik pejam celik dalam tak larat larat 
dah masuk 6 bulan..perut pun dah makin membesor


aku pun dah mula pakai baju pregnant pegi keje
baju kurung mostly seme dah ketat menyendat
so lupakan baju kurung..pakai jek maternity wear nih
 adik baby pun dah start kick kick kat dalam perut tau
rasa syahdu pulak sebab ALLAH bagi lagi aku peluang
untuk menjadi mom to be buat kali kedua
hopefully semuanya akan berjalan dengan lancar dan baik

:makin lama makin sikit:

dah lama sebenarnya aku perasan...perasan ape?
aku perasan yang entry aku makin lama makin sikit
tapi takat tengok jelah...takdanya nak buat ape pun
buat buat tak nampak ader lah hahaha
camner nak tingkatkannya hahaha

sebab mood pun dah kelaut
bertambah kelaut kalau dah lama tak update
maka aku malas lah nak pikir pikir sangat
kalau ader idea aku akan cerita lah ..(kalau ada)
kalau tak aku blogwalking sajalah

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...