BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 23, 2017

:Eczema Semakin Teruk:

okeh jom kite sambung bercerita 

hurmmm eczema Mardhiah menjadi semakin teruk
sampai luka dan berdarah huhuhuhu


bile dah luka begitu tentu pedih kan
nak mengelakkan dier menggaru lagi area yang dah luka tu
aku sapu aloe vera gel lepastu tampal plaster kecik
kadang memang kene tampal plaster
kalau tak tampal nanti darah tue nonstop mengalir huhu


bila worst aku kerapkan sapu aloe vera gel 
dan juga krim buds tue....
so cepatlah baik semula pipi Mardhiah


cepat baik cepat menjadi semula huhuhu
pening dah aku tak tahu nak buat cmner
macam-macam supplement dah makan tak jalan jugak
macam macam ubat dah makan pun tak jalan jugak

itu semua aku yang telan sebab aku breastfeed kan
dengan harapan aku makan dapat ke anak
kemungkinan ader yang menjadi la cuma tak nampak sangat

paling worst sampai Mardhiah demam
demam tak kebah kebah...jahat sungguh virus nie
tak pernah Mardhiah demam seteruk ini 
demam sampai kene neb...menangis nangis dier huhu


sian haaa demam dengan eczema tengah flare gitu
masa demam nie dier banyak tido je tau
 doc bagi ubat demam , antibiotics sebab demam dah lama,
lepastue ubat allergy dan ubat selsema
banyak sangat makan ubat kot tue tido je
kesian anak mama nie huhuhu


selepas tiga hari ...
demam dah takde..eczema pun menghilang
eczema mungkin hilang sebab makan ubat allergy kot
doc pun ader bagi ubat sapu iaitu 
krim aquos dengan krim atopiclair
aku sapu lah since doc kata krim tue safe dan takde steriod
alhamdulillah syukur sangat


yeahhhh happy baby


actually eczema Mardhiah still ader tapi tak terukla
teruk bermaksud sampai berdarah darah

masa seminggu sebelum puasa aku ke Jusco Seremban 2
untuk shopping baju raya anak anak
kebetulan sangat suami balik time tue kan haha

semasa di Jusco tue seme mata tertumpu pada anak aku
pipi Mardhiah merah merah gitu kan
so ramailah yang tegur dan bertanya kenapa 
Allahu masa nie rasanya aku sampai dah tak tahu nak jawab ape

dan sampailah mak aku terjumpa dengan sorang aunty ni di JJ
dier bagi petua untuk hilangkan eczema nie
bukanlah hilangkan terus....cuma kurangkan gatal eczema nie
petua nya:pucuk daun jambu rebus dan air rebusan 
tadi bila dah suam mandikan dan sapu 
pada bahagian yang ade eczema

balik rumah terus je aku cuba..,,,3 hari aku mencuba
alhamdulillah nampak hasilnya
Mardhiah kurang menggaru dan eczema menjadi kering

tapi proses nak hilangkan eczema tue lambat
aku dah tak sabar sebab tak lama lagi dah nak raya oiiiiii


aku pikir macam mana nak raya dengan muka anak begini
bukanlah aku malu ....aku redho sebab anak anak aku seme begini
cuma Mardhiah nie je yang paling worst eczema nya

aku pikir masa raya mestiiiiiiii ramai orang 
macam mana aku nak menjawab setiap satu soalan 
soalan yang keluar dari mulut depa tue
ader pulak yang cakap aku tak reti jaga anak haishh
ader pulak yang suggest stop breastfeed hurmmm
hanya yang pernah mengalami je memahami keadaan aku

*dah 3 bulan Mardhiah nye eczema begini sob sobs

Wednesday, August 16, 2017

:Permulaan Eczema:

Pada permulaannya aku tak tahu langsung
yang Mardhiah ada eczema (my bad)


pada usia Mardhiah 4 bulan 
pipi dier naik merah merah macam ruam
aku ingat masa tue ruam panas ataupun ruam susu
masa kene nie kitaorang balik kampung suami di Kijal
masa tue cuaca memang panas so aku assume 
Mardhiah hanya ruam panas

selepas balik dari kampung aku google
 dan tanya kawan kawan nak pakai krim ape
kawan aku suggest krim buds 


lepas kawan suggest aku terus la pergi cari
krim buds nie ada di jual di Guardian 
Harga pulak tak ingatla berapa tapi rasanya
tak sampai RM 100 untuk set nie


alhamdulillah lepas pakai 1-2 hari 
merah merah di pipi Mardhiah semakin ok alhamdulillah 
tapiiii ku sangkakan panas hingga ke petang 
rupa rupanya hujan di tengahari


pipi Mardhiah menjadi merah semula huhuhu
bila naik merah aku sapu krim buds tue
lepas sapu tak lama kemudian naik semula
begitulah sampai sebulan .....


ini keadaan yang paling teruk
tido malam tak berbedung, rupanya dier menggaru
bangun pagi tengok satu muka Mardhiah berdarah
sampai darah masuk dalam mulut
sampai baju habis kene darah huhuhuhu

sian Mardhiah sebab tido malamnya tak lena
die menggaru je tau...kalau bedung pun tak lama 
terbukak bedung tue terus dier menggaru huhu


luka dah semakin sembuh alhamdulillah
masa dah luka  nie aku sapu aloevera gel 99% ..
aloevera gel kan sejuk so tak sakitlah kalau aku sapu tue

baik pun tak lama tau huhu...nanti menjadi balik
sengsara sungguh Mardhiah masa tue

pergi routine checkup di klinik kesihatan 
semua nurse dan doctor tanya kenapa
kemudian jumpa doctor di KK 
doc suspect anak aku ader mild eczema
so doc bekalkan dua jenis krim dan
doc mention krim yang dier bagi memang ader steriod
krim pertama krim hydrocot
krim kedua pulak krim aquos

pada mulanya memang aku pakai krim tue
sehari pakai terus nampak perubahan
tapi bila ko stop pakai merah tue akan muncul semula

aku google mengenai krim krim steroid ni
rupanya krim steroid nie memang tak bagus 
kalau selalu pakai nanti ianya akan menipiskan kulit 
dan ianya seakan dadah....ko pakai elok tak pakai jadi balik

lepas baca pasal steroid tue semua
dan pengalaman pesakit pesakit  TSW
aku decide untuk stop pakai krim doctor bagi tu

lepas stop terus merah balik pipi Mardhiah huhuhu


ini muka lepas menggaru 
sedih tengok muka Mardhiah masa nie
masa nie Mardhiah dah 6 bulan
sudah dua bulan Mardhiah mengharunginya


bila naik merah aku sapu krim buds tue 
krim buds nie organic so 
memang lambat proses pemulihan tue sabar ye
sapu sapu jangan bagi dier kering
sebab kalau kawasan merah tue kering
Mardhiah akan mula menggaru 

merah merah 
sapu krim
sudah baik
jadi semula
begitulah kitarannya

*ok sambung next entry (next entry keadaan lagi worst)

Friday, August 11, 2017

:Mardhiah 8 bulan:

sekejap sangatttttt kamu dah 8 bulan tau
hujung bulan nie sudah 9 bulan


maaflah Mardhiah mama tak sempat nak 
update sangat pasal perkembangan kamu di blog ini
tapi takpe mama cuba update selagi boleh hahahaha

8 bulan kamu dah boleh duduk, dah pandai mengesot
merangkak xpndai lagi.... gigi pun tak ada lagi
takpelah janji kamu membesar dengan sihat n normal semuanya


kamu anak mama yang pertama naik walker 
abang Mirza dan kakak Marissa tak pernah
sebab kamu special so kamu dapat naik walker hahaha
* ader sebab kenapa nanti aku ceritakan ye


walaupun kehadiran kamu adalah rezeki tidak terjangka
tapi alhamdulillah dengan kehadiran kamu
papa mama semua dapat rezeki yang melimpah ruah 
ini semua rezeki kamu Mardhiah 
mama dan papa hanya menumpang rezeki kamu


mama doakan kamu sentiasa sihat 
dan dilindungi oleh Allah swt
membesar lah kamu menjadi anak yang baik solehah
dan menjadi manusia yang berguna & berjaya di dunia & akhirat
InsyaAllah
*alhamdulillah kamu masih lagi menyusu badan

Wednesday, August 2, 2017

:happy birthday to me:

Hello August 2017
Please be nice with me hahahahaha
because today its my birthday


ya ya ya Happy Birthday To Me 
syukur...syukur alhamdulillah 
rezeki kesihatan
rezeki kebahagiaan
rezeki ketenangan
rezeki dapat anak
rezeki untuk suami 
rezeki untuk famili tercinta
alhamdulillah dengan semua rezeki yang diberikan 
oleh Allah swt

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...