BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, November 23, 2017

:22 November 2017 genap setahun:

alhamdulillah dah setahun Mardhiah
membesar dengan sihat dan sempurna segalanya


gigi takde lagi nie hahahaha
tapi nampaknya dah ade ura ura nak tumbuh


rambut depan sikit je rambut belakang yang lebat
kalau pergi mana wajib berheadband 
kalau tak orang tanya anak awak ni laki ke perempuan


dah boleh berjalan..jalan jalan jatuh namanya
walaupun masih lesen L tapi laju je jalannya
jatuh tak payah cakaplah dah banyak kali jatuhnya
lebam sana sini dah tue, tapi budak mana nak serik


sudah pandai gelak bila tengok cite upin ipin
kelakar tang mana pun tak tau la
agaknya kelakar kot tengok gelagat upin ipin tue


suka masuk dapur ...dah nama pun perempuan kan
kecik kecik masuk dapur sepahkan dapur mama
dah besar harapnya rajinlah masuk dapur tolong mama


tak suka nak mandi, tapi bila dah mandi takmo keluar
esok esok dah besar mandi lama sangat mama kunci pintu


cakap pun dah de dengar bunyi bunyi nya
yang paling ketara panggil mama lah 
mama nie memang wajib dier sebut setiap hari hehe

papepun syukur alhamdulillah 
semoga Mardhiah membesar dengan sihat walaifiat
membesar dengan sempurna, menjadi manusia yang berguna
menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia dan di akhirat.

*papa balik nanti kite celebrate yea

Wednesday, November 22, 2017

:rumah banyak habuk:

haishhh bertabah lah rumah banyak habuk nie
sehari sapu dua kali pun tak cukup masih berhabuk
setiap minggu pulak memang wajib vakum rumah
kalau tak vakum macam tak kene je rasa hahahahahaha
lagipun anak aku si Mardhiah kan ader Eczema
makanya kenelah selalu bersihkan rumah


vakum baru hasil rembatan dari senheng
personal review aku memang best pakai vakum nie
ader button pada pemegangnya.
button on/off, min/max and medium

sebenarnya tak plan pun nak beli yang baru
 sebab vakum yang lama masih elok lagi
 bawah tue vakum lama aku (vakum free hadiah kawen)


dah lama okeh vakum tue dah nak masuk 9 tahun dah
tapi sebab paip nye semua pecah dah tak boleh pakai
cari spare part pun payah beno sampai berbulan tak jumpa
kalau ader pun tak fit dengan vakum aku tue
sudahnya pasrah jelah beli yang baru 


tudiaa hasil memvakum satu rumah,banyak giler habuk
ini rumah aku lah yang setiap hari sapu nie
kalau rumah jenis tak bersapu tue 
tak tahulah kan banyak mana habuknya oppsss


vakum done
mop done
susunatur done
lap habuk done
tukar sarung bantal dan alas done
dah selesai semuanya baru boleh belunjur kaki lepak tengok tv

Friday, November 17, 2017

:my home - new sofa,new look:

alaaaaaa takdelah baru sangat pun
hari ini genaplah setahun sofa baru aku tueee


kejadiannya berlaku sebelum bersalin Mardhiah lagi 
haritu dalam meniti hari nak bersalin kan Mardhiah
sempat lagiiii aku mengajak laki pergi shopping sofa baru
kemengidaman apekah ini ??? aku pun tak tahu


bila dah beli sofa baru mulalah alih sana alih sini perabot
alang alang dah kan buat sampai puas hati haaaa gitu


tv nya alih di tengah ini
akhirnya berjaya jugak memujuk laki
 supaya alih tv ke kedudukan ini


meja kopi nie biar ditengah tengah senang


ini kawasan tetamu jika tetamu datang bertandang nanti
sediiihhhh rumah tak besar mana beginilah
alih sana alih sini begitu jugak..apepun syukurrr alhamdulilah


dan ini pulak kawasan lepak lepak sambil tengok tv
bila dah selesai semuanya, tup tup esoknya bersalin lah aku


*ader sebab kenapa aku tukar sofa nie ,itu kite cite lain ye

Thursday, November 16, 2017

:bekal minggu ini 4:

hurmm tak tahu nak cerita ape, makanya jom layan bekal aku
throwback namanya sebab minggu nie aku berpuasa



nasi+salad+ayam goreng kunyit plus halia banyak sikit


nasi+salad+ikan masak asam (cencuan)


hari malas kite bawa ini saja


nasi+ikan goreng+salad+ ikan singgang pedas


nasi+salad+kari daging

last mesti daging jugak.tak lalu jugak hari hari nak telan ikan

Thursday, November 9, 2017

:pokok kurang kasih sayang:

dulu dulu pokok nie semua kecik je
aku letak di satu sudut di depan pintu grill 
di beri nama taman kecik  hahaha taman lah sangatkan

sekarang semuanya dah membesar dengan jayanya
pasu yang kecik pun dah penuh dan padat
dan semuanya sudah beralih tempat


walau nampak subur tapi kesian sangat sebabnya
pokok pokok nie semuanya kurang kasih sayang hahaha
kurang kasih sayang dari tuan nya

aku sejak ader anak kecik nie memang tak cukup tangan
jarang amat sangat nak kemas dan membela pokok nie semua
seminggu sekali nak jengah ke sini pun susah tau
kadang sebulan sekali baru tengok..tengok jelah haha
nasib lah pokok pokok nie semua tak mati tau
hidup subur walau tuannya tak ambil kisah sangat 
semoga pokok pokok nie hidup subur sentiasa yeeeee

Wednesday, November 8, 2017

:new baby:

assalamualaikum semua
setahun yang lepas
masa dan ketika ini aku masih lagi menghitung hari 
bila nak bersalin nie hahahaha
38weeks sudah..time Mirza dah keluar dah nie tau



tapi adik pilih ngam ngam 40 hari baru nak kuar
masa Marissa pun sama ngam 40 hari baru nak keluar
selamat keluar takpe nak janji mak tak kene induce
tapi kalau kene jugak ai is redha 
sapelah kite nak menidakkan ketentuan Allah swt


Nur Uzma Mardhiah
22 November 2016
berat: 3.29kg
Hospital Tunku Jaafar Seremban

maaflah entry throwback lagiiii hehehe

Monday, November 6, 2017

:hari hujung minggu saya:

hello korang......
hujung minggu lepas aku tak ke mana pun
duduk rumah je dengan anak anak....
rancangnye sebab hendak mengemas rumah
konon konon nak buat spring cleaning...berangan jelah
sebabnya aku dapat mengemas area hall dan dapur 
dan jugak bilik belakang...kemas segala buku buku Mirza
hari ini segala buku teks sek pagi dan petang dah kene return
bahagian bahagian yang lain tak dapat nak fully kemas


bertabahlah dengan tiga anak nak mengemas rumah ni
nasiblah ader Mirza boleh tengokkan adik adik
ituuuuuuuuuuuuuuuuuu punnnnn alahaiii ader je hal nya
rumah aku nie memang banyak habuk huhuhu
menyapu dua kali sehari pun boleh rasa habuk lagi
kalau seminggu sekali baru nak pegang penyapu tak tahulah 

kadang rasa macam nak upah weekend cleaner tapi entahlah
tak pernah mencuba lagi tapi tengok kawan kawan nye review ok je
kemungkinan untuk cuba tue ader..tunggu masa je hahaha

Friday, November 3, 2017

:bekal minggu ini 3:


nasi + ikan goreng+ salad + singgang ikan pedas


nasi+ salad + sup ikan merah


hari malas bawa nasi goreng daging + salad + sosej



nasi + salad + ikan goreng + gulai ikan


nasi + salad + daging masak kurma
selalu bekal ikan je..haritu bawak daging
cemuihhhh aihhh asyik makan ikan ikan ikan jeeee

Thursday, November 2, 2017

:anak lelaki tunggal:

anak sulung dan anak lelaki tunggal
harapan adik adik nie
sebab adik adik perempuan semuanya


adik pertama Marissa


kadang baik je main sama sama


kadang bergaduh..sakit kepala tengoknya
dengan Marissa suka menjeritnya lagi


suka main game macam papa dier
nasibla kat rumah play station dah simpan
sekali sekala nak main game..main kat sini jelah 


bila dapat adik lagi sorang mirza jadi lagi manja
mungkin manja mahukan perhatian lah nie
pernah tanya aku kenapa adik perempuan lagi mama?
aku jawab je, takpelah mirza adik perempuan pun ok jugak


anak papa dier nie...paling happy kalau papa balik sini


simple birthday celebration
happy 7 birthday Mirza


bila adik dah makin besar....
mirza makin rapat dengan Mardhiah
Mardhiah pun suka main dengan abangnya, 
terkekek kekek gelak tengok abang
tapi sampai sekarang Mirza masih lagi bertanya 
bila mahu beri adik laki pada dier?haha
 maaflah nak mak takde jawapan untuk itu huhuhu

Wednesday, November 1, 2017

:Raspberry Leaf Tea sebagai natural inducer:

sebelum bersalinkan Mardhiah tahun lepas aku minum teh ni
rasanya sedap rasa masam masam manis gitu
manis buah ..so tak payah nak tambah gula 
sepatutnya minum masa usia kandungan 36 minggu
tapi aku lambat sebab 38 minggu baru nak minum



aku google baca teh ni bagus sebagai natural inducer
aku baca di blog irine nadia lah
sebenarnya banyak je kebaikan raspberry tea leaf ni

- memudahkan menghadapi gejala lemah di waktu pagi (morning sickness)
-mencegah gusi dari berdarah terutamanya untuk wanita mengandung
- mengendurkan otot otot di sekitar pangkal rahim (uterus)dan pelvis ketika "contraction" bagi membantu proses kelahiran bayi dan juga placenta.
- ianya juga mengurangkan pendarahan berlebihan selepas bersalin
- menenangkan rahim ketika peringkat akhir menunggu kelahiran

dan banyak lagiii...nak tahu lagi ape kebaikan raspbery leaf tea nie
korang boleh google sana haha

*entry throwback lagi hahaha

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...