BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Monday, December 29, 2014

:dari berdua tinggallah seorang diri:

sekarang ni aku tengah menghitung hari
29..30..31...1..2....3...4 done!!!!!!
dari berdua tinggal seorang diri
dari makan bersama tinggallah makan seorang diri
dari tido berdua (kdg2 anak ditengah-tengah)
nanti tidolah sensorang diapit anak2 kiri dan kanan
dari bergaduh bersama ketawa bersama
tinggallah bergaduh bersama ketawa bersama
hanya dengan anak anak (Mirza & Marissa)
sekarang ader tukang isi minyak sebelum pergi keje
nanti....nak tak nak aku lah kene isi sendiri
sekarang pagi-pagi ader tukang buat bubur adik
nanti...aku lah yang kene buat sendiri
sekarang ader adegan berebut sape nak masak time cuti
nanti takde dah adegan berebut nak masak masak
silap silap aku membeli saja di luar
sekarang ader driver nak pergi mana mana
nanti nak pergi kemana -mana pun kene drive sendiri
dulu ader teman nak share happines atau sadness
nanti walau boleh share pun tak sama dengan sekarang ini
serius aku sedih +__________________+

:suka mengopek:

senyap senyap ini rupanya kerja dier
tangan gatal duk mengopek stiker kat motor abang


marissa kalau senyap tue aderlah keje yang dibuatnya
kalau tak mengopek sticker....tengah punggah baju 
kalau tak pun duk main plug or switch
dahle kat rumah nie seme plug bawah jeee
memang senang lah nak digapainya
kalau marah tak bagi dier menjerittt dulu
pape tak bagiii menjerittt dulu
menjerit siap meneran yang tak aku tak tahan tue
betullah kata Che Ta..anak pompuan suka menjerit

Friday, December 26, 2014

:saya dah 11 bulan:


tak tau nak cite ape
tapi alhamdulillah anak dara nie dah 11 bulan
dah boleh berjalan
ader dua batang gigi di depan
mulut pun dah potpet potpet

Wednesday, December 24, 2014

:InsyaAllah:


Friday, December 19, 2014

:tak blend dah:

sekarang makanan marissa aku dah tak blend
sebab marissa dah ader dua batang gigi
plus nurse kat kk bagitau haritu 
aku dah boleh bagi bubur biasa pada marissa
cuma pastikan sayur n buah betul betul empuk


ekceli lama dah aku bagi marissa makan bubur tak blend
rasanya masa sembilan bulan lebih kot....hahahaha
sebab masa tue biler bagi bubur blend di luah luahnya
so aku pun mencuba untuk bagi bubur tak blend
haaaaaaaa elok pulak di makan nya
dan sekarang laki aku yang buat makanan marissa
legaaa lah sikit sebab dier volunteer diri sendiri hehehehe

Tuesday, December 16, 2014

:dedy mirza:

tak boleh hadam kepala hotak aku biler
anak lelaki main teddy bear


baru baru niii je mirza main teddy
kepelikan pulak sebab nie teddy marissa
marissa takde beria main sangat pun...mirza pulak lebih
siap bagiii makan..minum kat teddy..
dier tak makan xpe ..janji teddy kene makan
bagi nama pun dedy.....
.pakaikan baju...baju adik dier lak tue sabo jelah
.stokin pun pakai jugak sebab takmo dedy sejuk
nasiblah dua hari jeee..kalau lama aku simpan terus teddy nie

Monday, December 15, 2014

:leka sekejap je:


eh budak nie aku leka sekejap je duk tengok tv
tetiba dier datang kat aku dengan mulut tangan penuh 
dengan kaler pensil warna hijau...nasib kaler pensil tau
aku pun apelagi jeritttt la MIRZAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!
haa dah agak dah mesti mirza sepah sepah kaler dier nie
tue yang mendapat je kat adik habislah adiknya keje kan huhu
mirza datang sengih sengih tengok muka adik dier yang comot tue
terus dier say sorry sebab tau memang salah dier hahahaa
ok fineee mama maafkan kamu sebab kamu mengaku salah kamu

Friday, December 12, 2014

:SABAH 2014 DAY 2:

hari kedua seme nyaa bangun awal pagi 
sebab sana kul 6 lebih dah cerah dah..
sudah bersiap kami pergi sarapan....


lepas sarapan kami jenjalan pergi Pasar Filipin /Kraftangan pulak
semalam masa pergi banyak kedai tak bukak....
so untuk memuaskan hati...pagi pagi lagi dah ke sana
banyak giler barang yang dijual kat dalam tue
pilihan memang berlambak...sediakan duit saja hahaha

setel misi aku nak jenjalan area pasar kraftangan tue 
kami ke Jesselton Point pulak


ikutkan hati nak jee p island hoping
ader empat pulau semuanya....pulau manukan ...pulau sipadan 
dan lagiiii dua pulau aku tak ingat hahahaha
tapi mak aku tak bagi pergi sebab sekarang tengah hot
kisah orang duk kene culik kat pulau pulau sana
aku kan anak mendengar kata so tak pegilah heheh
just pergi sana minum2 n amik gambo je

lepas pergi Jessellton Point kami terus bergerak ke Airport
sebelum ke Airport sempat lagi kami jalan jalan area bandar KK


tadaaaa tetiba dah sampai airport hehehe


sebelum check in aku ajak incik b lunch dulu sebab lapo
pilihan tak banyak sangat so jom kite lunch di Old Town 
lepas lunch ..perut dah kenyang barulah kami check in


incik b tengah check in...
biler dah check in nie lega sikit...
jenjalan area duty free jelah hahahaha...

masa perjalanan balik nie akan lama sikitlah
sebab kapal akan transit di Labuan dalam 30 min gitu


kul 8 malam selamat sampai ke KLIA...
alhamdulillah percutian kali nie walau tak plan
walau sekejap saje dua hari satu malam
tapiiiii seronok sangat sebab dapat spent masa dengan keluarga

Wednesday, December 10, 2014

:SABAH 2014 DAY 1:

agagaggaa dah nak penghujung tahun baru sibuk nak update kan
nak buat camner..masa takde nak update
gambar banyak..kene edit edit dulu
nasib ader photogrid...bolehlah combine gambarnya
nak upload satu satu malas (padahal dulu rajin je)


ekceli aku sekeluarga pergi SABAH pada 18-19 Oct
percutian ini memang unplanned sangatttt tau
hari sabtu nak pergi..hari isnin baru 
terkedek kedek nak booked tiket n hotel nasib ader je

percutian memang singkat jee dua hari satu malam
sebab unplanned so sampai sana redah jelah
hari sabtu pagi naik flight ke Kota Kinabalu


anak dan mak dedua teruja sebab tak penah naik flight
bapak budak takde nak teruja dah 
sebab dier dah banyak kali fly +_______+
alhamdulillah dapat jugak bawa anak2 berjalan naik flight


selfie bersama anak anak
marissa muka mengantuk so abaikan saje
perjalanan dari KUL ke KK memakan masa dua jam
selama dua jam kat atas tue macam2 lah berlaku
sampai sana kul 10:30..kul 11:00 pagi keluar airport


kami takde amik pape kete sewa pon
dah kata percutian unplanned..redah sajaaaa
aku ajak laki naik bas persiaran dari airport ke tempat penginapan
memandangkan mirza tak pernah naik bus sokay lah kan
kite bawa anak anak merasa naik bus pulak
tiket bus rm5 sorang ....baby percuma


inilah penginapan yang aku amik Promanade Apartment
harga untuk semalam tak sampai seratus pun seingat aku rm95 je
booking online..bayar pun online...so just pergi bagi ic je
lepas dapat kunci jom masuk bilik rehatkan badan..
nanti petang nak kuar jenjalan lagiiii

petang kami keluar jenjalan ke PASAR
pergi Pasar Ikan Masin
Pasar Malam Kota Kinabalu
Pasar Malam Kampung Air
Pasar Filipin atau Kraftangan.....
haaaaaa banyak giler pasar kat cnie


mirza muka kelat sebab nak mainan tapi xdapat
adik kat hotel takmo tido..biler bawa kuar dibantainya tido


tengok bot bot dari seberang sana bawa masuk ikan ke darat
lepas jenjalan n shopping beli pape yang patut lakiku ajak makan
hariii dah nak gelap..tapi jam baru pukul 6 petang hahaha
kat sana cepat siang dan cepat malamnya


sana memang makanan seafood sesaje
memang daebak lah sebab
aku dan incik b hantu seafood 


ini makan malam untuk kami berdua
ketam..sotong...udang...dengan ikan bako
perghhhhhhh sedap giler..memang puas hati lah 


mirza muka dah ceria sebab dah dapat mainan sabo jelah


kami makan kene bergilir sebab takde baby chair nak letak adik
takpelah dah ader anak kan..memang susah lah nak makan sekali
papepun aku dan incik b memang puas hati lah 
makanan malam tue memang segar dan sedap......

lepas makan kami jenjalan lagi area pasar malam pastu balik tido

Thursday, December 4, 2014

:sebulan lagi:


Thursday, November 27, 2014

:solid food marissa:

tengok kawan kawan up entry solid food
aku pun nak up jugak hehehe
bukan nak bersaing cuma berkongsi cerita je
ala biasalah kan dah status pun mak mak
sah sah ler bercerita tentang anak anak sesaje

ok ini adelah sebahagian solod food marissa
banyak dah resepi yang aku dah cuba..termasuk pasta
tapiiiiiiii lupa nak captured gambar wat kenang kenangan
lepas nie asal siap je terus bergambar yeee


dua bekas means untuk lunch n dinner
aku takde buat stock frozen so pagi atau malam tue aku masak
masak arinie untuk makan arinie..esok masak menu lain pulak
nanti lepas nie aku nak tambah menu untuk breakfast pulak
lagipun marissa dah 10 bulan dan dah tumbuh gigi yeay yeay...
bolehlah makan dan mengunyah makanan dengan selesa


kadang kadang menunya
bubur nasi+labu+cheese+pisang
bubur nasi+epal+kurma+kismis
takpun bubur nasi+labu+kurma+kismis+cheese
pasta+carot+labu+cheese
pasta+broccoli+carrot+cheese
bubur nasi+sawi+ikan bilis goreng yang diblend
bubur nasi+kentang+carrot+ikan bilis goreng yang diblend


menu atas nie aku masak cam biasa pastu blend jer
resepi ader yang google ader ikut sesedap rasa
paling marissa suka kalau aku letak cheese dalam bubur dier
laju mak aihhh makannya....suap suap tahu tahu dah licin


arini aku buat pasta+telur+cheese
tapi boleh lupaaaaaa nak captured gambarnya
takpe takpe nanti kalau aku buat lagi menu tue aku captured siap2

sekarang marissa dah 10 bulan dan dah ader gigi
so lagiiii banyaklah menu aku boleh buat 
harapnya takdelah aku bermalas malasan heheheee

Friday, November 21, 2014

:Kid`s Atom Zone:

sekarang ni musim hujan , tak pagi hujan..petang hujan
kalau tak petang hujan..malam pulak hujan
kalau tak seharian hujan...

aku kalau hujan hujan nie malas sikit nak keluar
sebab nak berangkut dengan anak anak
pastu pijak sana basah pijak sini basah
plus riso takut anak terkena hujan demam pulak
tapiiii bosan kot kalau duk terperap je dalam umah


biler terbaca kat blog ENA pasal Kid`s Atom Zone
maka lajuuuu je aku usulkan pada laki aku
laki pulak bagitau hari sabtu ahad dier keje hurmmm
hari sabtu laki p keje sokay..tapiii hari ahad time laki nak p keje
aku pujuk kata tak payahlah p keje plisss plissss
sebab aku kata nak bawa anak anak p Kids Atom Zone

breakfast sesiap kat rumah pastu terus kuar 
aku sampai sana tepat kul 10 pagi
awal giler....laki aku lah ni suh pergi awal


Kid`s Atom Zone nie dekat 
Taman Mawar Bandar Baru Salak Tinggi
tak tahu boleh google takpun uolls tengok FB Kid`s Atom Zone


bayaran RM5 sejam (1 tahun-12 tahun)
budak under 1 year free (marissa lettew)
 dan mak pak pun freee ye......


operating hours :-
Sabtu & Ahad
10 pagi - 7 malam (1-2 petang rehat)


gigih marissa nak bukak neckale yang aku pakaikan


mirza suka tapi takuttt nak main aptb
siap ajak papa dier..jomlah papa..jomlah papa
marissa kecik lagi xpandai main sangattt
merayap ke sana ke sini jelah dier mengikut abangnya
pastu dimana aku ader disitu lah ader marissa
so far okaylah kalau uolls nak bawa anak anak bermain kat sini
memang aku recommend lah kalau tak tahu nak kemana
terutamanya sekarang musim hujan yang tak menentu nih

Wednesday, November 19, 2014

:berkorban:

Siapakah yang paling banyak berkorban di dalam keluarga?

Kita sering terdengar keluhan si isteri 
bahawa dialah yang  paling 
banyak berkorban dalam rumahtangga....

Tidak kurang juga sang suami 
ada yang mengeluh panjang kerana 
perlu berkorban banyak banyak perkara.....

Tetapi sebenarnya, anak-anaklah yang paling banyak berkorban!!!!!!!


Setiap hari, mereka lepaskan Ibu dan Bapa pergi, 
tinggallah mereka sendiri,
 mencorak hidup tanpa pedoman hakiki, 
sedar-sedar mereka sudah tahu berdikari.....

Malagnya lagi, bila mereka tersilap mengecilkan hati,
 mereka akan dimarah bagai tiada keampunan lagi....

Pagi ini buat pertama kali, mohonlah maaf dari mereka,
 bisikkan ke telinga mereka bahawa 
mereka akan paham segalanya suatu hari nanti

~Ustazah Nik Salida Suhaila~

Tuesday, November 18, 2014

:roti telur berinti pisang & cheese:

hari minggu haritue takde pergi mana
nak sarapan kat luar cuaca jap ok jap tak ok
so mariii kite breakfast saja kt umah
masuk dapur otak ligattt berpikir nak buat ape
takmo yang leceh leceh nie sebab aku nak cepat siap je 
nak cepat siap sebab perut dah lapo

maka tingg!!!!
arini kite buat roti telur berinti pisang & cheese

bahan - bahannya:-
roti gardenia potong seme kerak di tepi
sebiji telur dipecahkan dalam mangkuk 
letak sedikit garam n blackpepper dan kacau...
pisang dan jugak cheese...

cara memasaknya simple saje
ambik sekeping roti yang sudah dibuang kerak
letakkan cheese pastu diikuti dengan pisang
(pisang kalau besar boleh belah dua..ikut kesesuaian)
pastu gulung n celup dalam bancuhan telur
pastu ape lagiiiiii goreng sehingga keperangan
dahhh siapppppppp menu breakfast aku....

bancuh nescafe panas...makan bersama suami dan anak2
walau simple tapii biler tengok depa suka makan
iollsss terharu sangattttt....macamkan masak ape je

*gambar takde sebab tak sempat amik
memasing dah kebulur nak makan

Monday, November 17, 2014

:soalan teknikal:

Mirza dah mula tanya soalan2 teknikal pada aku
yeah soalan teknikal seperti ini

"mama kenapa masa masak nasi kene tekan ke bawah"?
dan "kenapa lepas nasi masak benda tue naik atas balik"?

kenapa yee kenapa??
nak di cite dari sudut engineering 
kang susah pulak dier nak nak menghadamkannye
eh tapiii sape tahu tetiba dier paham kan
ajaibnya budak budak sekarang...advance sangatttt
tapi aku lah pulak tak reti camner nak explain ke dia
maka mulalah otak berpikir macam mana nak menjawabnya
as usual sebagai anak dier akan bertanya selagi tak paham
maka isu itu jadi bahan pillow talk antara aku dengan mirza
sampai terlena lah budak tue nak menghadamkannya

:J.A.T.U.H:



Wednesday, November 12, 2014

:apam susu & milkbooster:


nah jamu mata dengan apam susu sedap yang amat
makan tanpa berenti,lepas makan susu melimpah ruah
adekah ini milkbooster aku????
+__________________________________+

Tuesday, November 11, 2014

:bediri di atas kaki sendiri:


9 bulan gigi tak tumbuh lagi tapi sekarang 
sudah sibuk nak belajar berdiri sendiri...
agak agak nak jatuh di pegangnya box mainan tue
papepun panjat sofa pun dah lulus okeh
lepas niee tak tau ler dier nak panjat ape pulak

Friday, November 7, 2014

:cerita tentang persekolahan Mirza:

yeahh next year Mirza akan bersekolah
pagi akademik petangnya pulak pra tahfiz
so jadual mirza full dari pagi sampai ke petang
in between antara sekolah pagi n sekolah petang tue
aderlah lunch...mandi dan nap sekejap
sebab sekolah petang mula pukul 2.30ptg


lama jugak aku mencari sekolah yang sesuai untuk mirza ni
aku bukanlah cerewet sangat cumanya 
banyak aspek yang aku perlu teliti sebelum 
aku decide nak pilih yang mana
yelahkan parents mana yang tak mahu yang terbaik 
untuk anak anak mereka kan (aku salah seorang darinya)

sekolah yang bakal mirza belajar nie
so far aku tengok ok..kemudahan semua lengkap
student pun tak ramai sangat dalam satu class
so biler tak ramai senanglah cikgu nak bagi perhatian ye dak
nanti kang kalau ramai ramai sangat 
bukannya belajar pun..main jee lebih (ini cikgu tue sendiri cakap ye)

lagi satu sekolah nya dari pagi sampai ke petang
so senanglah takde nak transit transit bagai
sebabnya pagi aku hantar, petang aku ambik lah dier

dan yang aku suka sekali sekolah nie bercirikan islamic
akademik penting..agama pun sama penting bagi aku
sebab nak didik anak anak ni bukannya senang terutama zaman ni
walau orang duk kata Mirza kecik lagi tapiii
bagi aku dari keciklah senang kite nak mengajarnya
bak kata pepatah melayu "melentur buluh biar dari rebungnya"
dah besar esok esok baru nak ajar..susahlah kotttt

Wednesday, November 5, 2014

:cuti cuti 2014:


baru teaser yeee belum cite penuh lagi hehehe
nanti nanti lah update sebab tengah mengedit gambo

Wednesday, October 29, 2014

:going to lebanon:

hoh teaser dah sebulan kan
baru hari nie terhegeh hegeh nak update
mintak ampun sangat sangat..bizi yang amat

adik aku pergi lubnan 11 September 2014
so sekarang dah sebulan lebih pemergiannya ke sana

hari rabu malam tido di rumah abang kembo di damansara
so pagi tue takdelah nak tergopoh gapah kan
adik aku wasap kul 10 pg dah boleh masuk kem
tetiba sampai jeee sana tak boleh masuk daaaaa
kene tunggu kul 11 pagi baru boleh masuk


haihhh menunggu lah kami dalam masa sejam 
itu di bawah pokok pokok ini
nasib cuaca pagi tue tak panas terik
kalau tak mau berpeluh jugak menunggu kat situ


yeayyy dah boleh masuk
giler jauh jalan dari tempat parking ke khemah
berpeluh jugak ler nak sampai ke khemah tue


marissa dengan pak usu
mainlah kamu puas puas dengan pak usu tue
setahun tau pak usu ke sana huhuhu


masa nie orang tak penuh lagi dalam khemah
so boleh lah nak camwhore bagai

ader makanan n minuman 
so sape sape lapo boleh p amik sendiri
tapi haritue seme famili aku tak makan kecuali aku
yeeee aku je yang makan...
nasi minyak rasanya...hahah aku tak ingt


gambar takde edit pun...tapi cengini jadinya
penuh berkabus 


laki aku keje haritue tak dapat cuti
pastu datang dengan baju keje aptb
marissa pulak tido punyalah lama
naik lenguh tangan aku mendokongnya


berbaris sebelum masuk kedalam
lepas aku masuk dalam kitaorg pun gerak balik
plan nak balik umah terus tapi abah aku pulak
mengajak ke rumah kawannya di Setia Alam

----Semoga Selamat Epul di Bumi Lebanon----

Monday, October 27, 2014

:abang suka...adik meratapiiii:

hari minggu takde watpe 
malam malam datang lepak kedai mamak
lepak minum minum pastu bawa anak anak main playground
nak main siang panas so jom kite main waktu malam
malam pulak tak ramai sangat orangnya.....
sokaylah jugak kan +________+


abang suka adik meratapiiiii
nampak sangat adik penakut....
mungkin kecik lagi kot
tunggulah adik dah besar nanti
takut nanti masa tue aku pulak yang tak larat nak mengejarnya

Thursday, October 23, 2014

:lunchdate with bff @ klia2:





:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...