BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Wednesday, August 27, 2014

:Aidilfitri 2014# hari raya ke4,ke5 dan ke6:

pagi raya keempat kitaorg jalan jalan pulak ke Pekan Rabu


lamaaa giler tak datang cnie tau
sekali tengok eh Pekan Rabu dah ader eskalator lah
tak payah makcik makcik terbongkok bongkok naik tangga


lepas jenjalan Pekan Rabu....
kami ke rumah kawan lama abang kembor aku nih
kawan lama dier kawan lama aku jugak
ateeee dah satu sekolah...


keesokkan harinya pulak
destinasi terakhir ialah rumah bff parents aku
bermalam di sana satu malam
esoknya gerak balik ke Sepang
otw nak balik sempatlah menyinggah rumah
mak long aku di Trolak Perak
maka selesai lah sudah edisi hari raya aku selama seminggu

:Aidilfitri 2014#hari raya ke2 dan ke3:

okeh sambung hari raya kedua pulak..masih lagi di penang
habis beraya rumah sedara mara...
maka raya kedua kami beraya rumah kawan2 mak n bapak aku


malam gerak ke kedah pulak...
kami stay di homestay kawan bapak aku


mirza dah tak larat...mengantuk katanya


hari raya ketiga kami ke perlis 
rumah tok sedara aku di Simpang 4
bestttt dapat pergi sana....dapat tunjuk mirza sawah padi


malam pulak beraya dirumah kawan lama abah 

huh penat jangan cakap ler kan..tambah ader anak kecik
okeh next entry raya ke4 dan ke5...

*laju tak laju aku update muahahahaha....

Tuesday, August 26, 2014

:Aidilfitri2014 #hari raya pertama:

raya dah nak habis aku baru kedek kedek nak update
nak buat camne .....bz sangat sampaikan takde masa langsung

raya tahun nih memang kami anak beranak beraya sakan
seminggu beraya di empat buah negeri
penang-kedah-perlis-perak
berjalan sesaja....balik homestay untuk tido jerp

hari raya pertama di kampung abah

bermaaf-maaf di pagi raya...

salah satu rumah mak sedara di kampung
lepas lepas nih banyak lagi rumah kami pergi
kejenya makan makan dan makan hehehe

 rumah sedara jugak 
tapi sebab dekat dengan homestay
 maka bersantai jek sudah
okkkk next hari raya kedua

*simple update sudah...takde masa nak bebel panjang lebor

:agar-agar sumijelly:


pestime buat...masa bulan pose haritue...
sedappp..seme suka makan termasuk mirza

Friday, August 22, 2014

:#malaysia berkabung:





-Al-Fatihah-

Tuesday, August 19, 2014

:my breastfeeding journey for 6 months:

Hye korang...aku kan dah janji nak update biler aku ada masa FREE...so sekarang aku memang FREE maka aku nak update laju lajuuuu..hahahaaaa

Sesungguhnya tak pernah terfikir aku mampu menyusukan marissa selama 6 bulan secara eksklusif.sungguh aku tak PERNAH TERPIKIR yang AKU MAMPU...tapi ALHAMDULILLAH Allah tahu niat aku...Allah memperkenankan doa doa aku kepadaNYA...Allah beri aku peluang kedua...yeah peluang kedua sebab yang pertama aku GAGAL...aku GAGAL sebab aku tak cukup ilmu pada waktu itu...dan mungkin jugak pengaruh orang sekeliling....

Sejak aku tau aku mengandung aku dah tanamkan niat nak BF selama mampu yang boleh...tiap tiap hari biler ader masa senggang akan aku cari dan gali ilmu BF di internet..tak puas dengan ilmu yang aku dapat..aku akan bertanya pada kawan kawan aku yang dah berjaya full BF anak2 mereka....

Aku sediakan satu buku khas yang aku panggil NOTA BREASTFEEDING AKU (aku ikut cara Aisyah Rahim).Dalam buku tue semua perkara yang berkaitan dengan BF aku tulis...termasuklah cara pengendalian susu ibu...teknik mengepam..tips nak banyakkan susu...milk booster..semua okeh!!!semua aku catit dalam buku itu..dan buku itulah menjadi teman baik aku dari mula mengandung hinggalah kini marissa dan enam bulan lebih



Sebenarnya banyak dugaan yang aku tempuhi dalam tempoh enam bulan pertama ini:-

Pertamanya orang - orang sekeliling aku yang tak berapa nak support aku...macam-macamlah kan,tapi aku hanya pekakkan telinga..diamkan diri sebab aku tau ape yang aku buat...dan aku dah fahami betul betul ilmu breastfeeding itu sendiri...dan makin lama berlalu sekarang alhamdulillah mereka semakin memahami aku....

Keduanya tempat penyimpanan susu..rumah aku peti ais satu pintu je..so susu boleh bertahan selama 2 minggu je kat freezer tue...dah tue cmner nak buat stock banyak banyak nak simpan susu???..nasib lah ader mak aku volunteer peti ais dier dan nasib jugak rumah mak aku dengan rumah aku dekat jerrr....alhamdulillah so sampai harinie aku masih menyimpan dalam peti ais mak aku dan peti ais umah aku hehehe.....

Ketiganya pam unimom manual aku patah...nasib sebelum pam tue patah aku ader order pam e- brand evelove....dua hari jugaklah aku mengepam menggunakan pam yang patah tue sementara nak tunggu pam baru sampai..biler sampai je pam baru terus aku guna dengan hati yang riang...riang gembira sangat sebab pam baru nih dahle pam elektrik pastu double pumping lagi..hasil perahan pun lumayan berbanding pam manual dulu tue..dapatlah buat stok banyak banyak...

Keempat susu aku merundum biler bulan puasa menjelma huhu merundum giler2..jangankan kata nak buat stock ....nak supply untuk esok hari pun tak cukup tau...terpaksalah guna stock frozen ebm....masuk minggu kedua pam eve love tue rosak..tak boleh on...arghhh sudahhh..aku nak pam pakai ape nih...pam manual patah...pam elektrik pulak rosak...pam standby memang takde...nak tak nak terpaksa lah aku buat marmet (perahan menggunakan tangan)...5 min pertama memang rasa susah..tapi lepas tue susu dah mula keluar...alhamdulillah sangat2

Pam Evelove aku dah hantar pergi repair so sementara nak tunggu pam tue siap aku pikir takkan aku nak bermarmet dalam seminggu dua nih..dahle sekarang keje banyak..nak mengepam pun curi curi masa so aku beli (online) dulu handle pam unimom tue untuk aku gunakan sementara nak menunggu pam evelove tue siap.....

Ekceli sehari je aku bertahan pam guna tangan....lepas tue aku suh laki ku repair handle tue sementara nak tunggu handle baru sampai..ateeee nak wat camner dah terdesak sangat okeh...breast dah bengkak takkan nak biar je sampai petang, mau basah baju aku..alhamdulillah tiga hari lepas pembelian..handle pam aku pun sampai ....settle sudah masalah pam pada masa tue

Kelima nya...Bagai jatuh di timpa tangga...sudahlah pam buat hal..production susu pulak makin merundum dan stock frozen pun makin berkurangan..memula aku tension jugak memikirkan masalah ini...tapi aku dapat semangat balik biler kawan aku bagitau kata perkara normal biler kite berpuasa...

Oleh itu untuk mengatasi masalah ini...aku ambil inisiatif mengambil makanan dan minuman yang boleh memperbanyakkan susu dan disamping itu aku memperbanyakkan buat power pumping dan tandem nursing...alhamdulillah production susu kembali meningkat sedikit demi sedikit....

dan sekarang lepas ramadan....alhamdulillah production susu semakin meningkat dan meningkat.stock frozen pun makin bertambah...syukur alhamdulillah sangat sangat....Allah Maha Mendengar doa doa aku.....

inilah ape yang aku lalui sepanjang enam bulan pertama...harapnya aku berjaya untuk misi yang seterusnya

enam bulan yang pertama - done
enam bulan yang kedua
enam bulan yang ketiga
enam bulan yang keempat....

memang aku target selang enam bulan....takmo letak dua tahun terus...rasa jauh untuk di capai hehehe

uolls pulak macam mana?....jom share pengalaman masing masing.....

Tuesday, August 12, 2014

:kuih raya dari nano:

malam ahad lepas tetiba lakiku dapat col dari kawan keje
katanya nak datang beraya kat rumah
halamakkkkkk +_______+

kelam kelibut lah aku sebab ape pun takde kat umah ni
nak masak tak sempat..okeh takpe..kite beli jer
sebab katanya lambat lagi nak datang 
dier budget dalam kul 9 lebih gitu (dier dari PD)

aku kemas rumah pape yang patut..
mandikan anak anak..solat seme...pastu bersiap
tengah bersiap nak keluar laki ku dapat col 
katanya member dah ader depan rumah...
aku tengok jam baru kul 8 lebih..huhuhuhu


haiiiii lagi lah kelam kabut aku sebab takde ape nak serve orang nih
tapi nasiblah ader kuih dari nano (mak mika n aneem) nih tau
kawan lakiku yang datang pun bujang bujang lagi....
so aku pun serve air bujang dengan biskottt raya jelah eh

kuih na nih pun aku baru nak bukak dan letak dalam balang 
saje takmo bukak awal awal nanti kang licin..

thanks na bagi empat bekas kuih raya kat aku
semoga ko sentiasa dimurahkan rezeki oleh NYA
kuih ko seme sedak sedak tau...
belum seminggu bukak dah nak habis....
nasib ko jauh..kalau dekat nak je aku menempah hehehe

Thursday, August 7, 2014

:pengalaman bersalin marissa:

Assalamualaikum uolls....haish bercinta betul aku nak taip panjang panjang cite pasal pengalaman bersalin....sebenarnya aku malas nak cerita...sebab dulu masa mirza pun aku takde cite sangat so kali ni pun aku malas nak cite secara detail....

Actually genap 40 weeks iaitu pada 21 Januari aku dah rasa mild contraction pada malam tue...esok nya pagi tue 21 Januari aku ader appointment di KK..masa checkup di KK nurse cek bukaan dah 3 cm....doctor kat KK kata tak payah pergi hospital lagi..lambatttt lagi tuuuuuu nak bersalin..paling awal esok pagi hahahaha.....

so aku pun tak pergi lah....duduklah aku kat rumah mak aku menahan contraction yang jap ader jap takde..macam main main okeh....sekejap aku duk baring menahan kesakitan...lepas 30 min aku dah boleh tengok tv gelak gelak dengan mirza..masa tue susah aku nak detect selang berapa lama contraction aku....sebab dalam sehari tue sekejap selang 30 min..sekejap selang 10 min..sekejap pulak takde contraction...

esoknya 22 Januari dalam pukul 6 pagi aku rasa contraction makin kerap.....aku pun terus ajak laki aku pergi Hospital Serdang terussss.....on d way nak ke hospital time tue contraction memang makin menggila, tak henti henti mulut aku membaca ayat kursi...berzikir....tak berhenti okeh

sesampai jer aku di Hospital Serdang...aku terus ke bahagian emergency...buat pendaftaran dan menunggu nama di panggil...lepas nama aku di panggil..aku di minta untuk tukar kain batik dan terus pergi buat urine test...lepas settle seme aku di beri katil dan diminta tunggu sehingga doctor datang check aku....agak lama jugak lah aku menunggu kat katil tue....surprisingly masa aku menunggu tue..rasa contraction tue makin lama makin menghilang tau....haishh aku pikir kenapakah ini?

lepas lebih kurang sejam aku menunggu..datang seorang doctor perempuan non muslim yang aku agak dier adelah doctor pelatih....camner aku boleh agak..sebab aku tengok dier baca history buku merah aku punyalah lama baru nak check aku....masa nak check bukaan datang lagi seorang doctor perempuan muslim...pastu aku dengar doctor muslim cakap "dah check bukaan"?...doc non-muslim tue jawab "belum lagi" sambil terkebil kebil pegang tangan dier.

doc muslim cakap :""awak kene buat sendiri dan yakin dengan diri awak"......haaaaaaaa masa tue aku dah seriau sebab tekaan aku betul beb..doc non muslim tue adelah doctor pelatih.masa dier check bukaan tue perghhhhh aku rasa apesal lama sangat tangan dier kat dalam tue....dah keluarkan tangan masuk kan tangan balik..haishhh ini bikin amarah nih....aku dah muka ketat menahan sakit sampai doctor muslim tue marah doc non muslim tue..."awak jangan biar lama2 tangan dalam tue tak elok".
tanya doc muslim tue "berapa"? dengan terkebil kebil dier menjawab 2 ke 3 cm eh...nampak nau tak confident....pastu doc muslim geleng kepala dan dier pulak nak check bukaan aku...hasilnya masih 3 cm dan contraction aku dah hilang..aku dah tak rasa sakit dah masa tue.

lepas cek aku..doctor muslim kata dier takleh admit aku lagi sebab bukaan baru 3cm dan aku tak rasa contraction sangat dan lepas tue dier advise aku supaya cari hospital lain yang berdekatan untuk  aku beranak.sebabnya dier kata hospital serdang dah penuh...labour room seme full..wad pun full..orang yang dah bersalin kat labour room pun tak dapat naik wad lagi sebab wad penuh......

on d way nak balik rumah aku bincang dengan laki aku nak bersalin di situ jugak ke atau pergi hospital lain..laki aku tak kisah...terpulanglah pada aku nak bersalin kat mana....balik rumah aku on latpop survey hospital mana nak pergi.....lepas baca review dan berbincang dengan suami aku decide untuk pergi Hospital Tunku Jaafar Seremban...30 min jer dari rumah aku..

23 Januari (EDD aku) pagi tue aku ader appointment dengan KK untuk amik surat ke hospital kalau aku tak bersalin lagi....sampai sana....masa checkup..nurse tue nak check bukaan aku sebab haritu masa 21 Januari bukaan aku dah 3cm so dier pelik kenapa aku tak bersalin lagi hahaha.

aku pun baringlah atas katil untuk cek bukaan..masa cek tue dengar nurse tue cakap "Ya ALLAH"....aku pun tanyalah kenapa nurse??....dier kata bukaan dah 5 cm dan banyak darah keluar nih....terus seme dalam bilik tue panik hahaha...pastu nurse tue cakap awak tak sakit ke?takde rasa contraction ke? aku cakap takdelah sakit sangat huhuhu

lepas tue terus dier suh aku pergi Hospital Tunku Jaafar naik ambulans..sebab katanya biler2 masa aku boleh beranak nih...aku terus cakap takmaulah nek ambulans..saya boleh pergi sendiri dengan suami...
nurse tue cakap lagi..jangan pergi Hospital Serdang tau..takut tak sempat....aku pun iyekan jelah sebab blurr....blurr kenapa aku tak rasa sakit sangat pun tapi bukaan dah 5cm biar betul nih...

lepas tue aku balik rumah dulu..minum milo dengan roti..telan dua biji telur separuh masak....kemas kemas barang yang nak di bawa dan terus ke Hospital Seremban....sampai sana dalam pukul 2.30ptg aku terus ke bahagian bersalin..buat pendaftaran dan menunggu untuk di cek lagi sekali...

tak sampai 5 min menunggu..doctor perempuan datang dan cek bukaan aku...dier kata dah 5cm...boleh masuk LB....aku masuk LB pukul 3 petang di temani laki aku...doctor tue kata aku akan diberi masa sampai pukul 10 mlm sahaja untuk bersalin..kalau time tue tak bersalin lagi aku akan di induce....KENAPA? sebab aku ader previous scar (c-zer)...so diorang taknak tunggu lama takut nanti pape boleh berlaku pada rahim dan parut luka aku yang dulu tue

selang 10 min datang seorang doc untuk pecahkan air ketuban aku...lepas jer air ketuban pecah baru aku dapat rasakan sakit contraction yang menggila....sakit yang amat sakittttt...selang dua jam pukul 5 petang diorang cek bukaan dah 6 cm...masa tue aku minum air selusuh yang diseludup masuk oleh laki aku.....pukul 7 petang doc datang tanya aku ader rasa nak "terberak" tak? aku cakap ader...masa tue dier cek bukaan dah full....

aku masa tue dah blurrrr...eh dah nak bersalin ker aku nih?..acaner nak meneran nih?..aku tak reti hahahaha....pukul 7.15 petang doctor bidan nurse dah mengelilingi aku..laki aku tepi hujung kepala aku..nurse ader dua orang duk pegang kaki aku....dan bidan siap pesan push jangan angat punggung jangan kuar suara....

kali pertama push: seme yang ader kat situ bersorak "pushhhhhhhhh"..aku pun pushhhh tapi salah teknik sebab keluar suara

kali kedua push: sebelum tue bidan mintak izin nak gunting sikit...bersorak diorang untuk kali kedua..aku tahan nafas dan pushhhhhh tapi tak lepas lagi, doc kata kepala baby dah nampak..siap tunjuk kat aku lagi

kali ketiga push: bidan cakap kat aku "okeh puan ...kali ni push sekuat yang boleh ye puan"....diorang bersorak "pushhhhh"....aku pun pushhhhhh sekuat hati..tetiba seme kata yeayyyy bagus....

aku blur terus tanya laki aku dah kuar ke baby?laki aku kata dah ayang..anak kite dah kuar..syukur alhamdullillah....doctor angkat anak aku yang masih bertali pusat tunjuk kat aku sambil bertanya..puan maimun dapat anak ape?aku jawab anak perempuan..terus mengalir air mata aku sambil mengucap alhamdulillah....doctor potong tali pusat dan letak marissa atas dada aku..aku tatap marissa aku jadi sebak huhuhuhu

pastu diorang amik dan bersihkan marissa...aku macam biasa..diorang keluarkan uri bagi habis dan jahit..lepas jahit aku di hantar ke wad...esoknya pagi aku dah boleh pulang..syukur alhamdulillah semuanya selamat....

*panjang beno cerita aku..ini pun banyak dah aku potong hahaha.malas ahh nak cite secara details

Tuesday, August 5, 2014

:banyak cerita:

hoiiiii sekarang dah bulan lapan
tapiiiii entry blog aku tak cecah pun 50 entry

nampakkk sangattttttt blog aku ni sendu
ampunlah kat korang yang selalu bukak blog aku
lepas tue tutup balik sebab aku tak update hukhukhuk

haii susah sangat nak update blog sekarang nih
masa kat opis dah terhad
masa kat umah lagilah terhad
masa hujung minggu jangan cakap lah
memang tak cukup kaki tangan dah nih
so kesimpulannya aku memang takde masa terluang nak update

tapi insyaallah akan aku gigih mengupdate jugak
sebab aku ader cerita akikah marissa 
aku ader cerita raya empat negeri dalam seminggu
aku ader cerita merapu merapan hahaha
banyak sangattlah nak cerita
ok bai nak p wat keje dulu

Monday, August 4, 2014

:salam kosong kosong:


assalamualaikum 
selamat hari raya korang
mintak maaf banyak banyak if aku
ader terkasar bahasa....terguris hati korang seme
mintak maaf banyak banyak tau
salam kosong kosong dari aku tuan punye belog ini

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...