BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Saturday, March 13, 2010

:checklist barangan baby n mommy:


masa memula pregnant dulu....puasla saya mencari-cari 
checklist barangan baby yang perlu disediakan
al maklumlah kan....nie baby pertama..so takde pengalaman..
bile tanya orang sekeliling,macam-macam pendapat yang timbul..
ada yang kata tak perlu,ada yang kata perlu...
ada jugak yang kata,"nanti baby dah keluar baru le beli"...
tak kurang jugak yang kata "tak elok beli barang baby awal-awal"
haishhh..pening jugak pala saya masa tue...
bukannya ape...menyediakan keperluan baby nie memerlukan kewangan yang mencukupi
so...kalau semuanye nak beli last minute....dah tentula terasa sikit kan..
pastu bile dah last minute..nak survey pown dah tak sempat,mesti main rembat jer...
nanti dah beli menyesal pulak...tak survey elok-elok..
haahaaa..sendiri mau ingat la kan..
papepown tepuk dada tanyalah diri sendiri..
okla...tujuan entry nie hanyalah mau berkongsi
checklist barangan baby dengan mum to be yang lain

barangan asas baby
  1. 5 pasang baju lengan panjang
  2. 5 pasang baju lengan pendek
  3. barut
  4. pampers (newborn size)
  5. kain lampin- untuk bedung
  6. 5 pasang sarung tgn n kaki
  7. tuala kecil
  8. topi kepala
  9. minyak telon baby @ minyak yuyi cap limau
  10. tilam,bantal kepala,bantal peluk
  11. selimut
  12. kelambu
  13. gunting kecil
  14. pemotong kuku
  15. bakul pakaian baby
  16. botol susu n extra puting
  17. berus botol
  18. puting
  19. set mandian baby
  20. baby lotion
  21. baby oil
  22. baby powder
  23. kapas
  24. krim lampin
  25. baby wipes
  26. tuala mandian
  27. sikat @berus rambut baby
  28. cotton bud
  29. tab mandian baby
  30. bakul kecil untuk barangan mandian
  31. baby car seat
  32. stroller
  33. baby cot
barangan asas mommy
  1. set selepas bersalin
  2. bengkung
  3. stokin
  4. baju sejuk
  5. tungku
  6. selipar
  7. kain batik
  8. maternity pad @ pad biasa (extra long)
  9. nursing bra
  10. breast pad
  11. minyak angin@urut
  12. set breastpump
*thanks kepada sue sebab bagi saya checklist nie....

9 comments:

Ctiey said...

A very gud tips to share mun... Lepas ni mudahla bakal2 ibu itu prepare for the baby things.. betul tak tie? hehe..

Dayu said...

menyediakan brg baby memang byk pakai duit, lagi2 yang bulky nyer item, mcm stroller smua tu kan
tang baju mmg tak yah ckp lah
smua nmpak comel,smua berkenan, smua nak..tp jgn smpai tercicir yg basic sudah..
tapi teruja kan buat preparation ni, sama mcm masa nak kawin dulu

NURUL said...

nurul lebih prefer guna minyak telon berbanding yuyi. coz thay yuyi panas not suitable for baby.

mun said...

ctiey:untuk panduan ct jugak..hahha
dayu:haah..teruja mcm nak kawen...
nurul:owh yeke nurul....mn nak cari minyk telon eik...

CikPuanMiera said...

hmm...
tu la die tu.. xpaham jugak..
kenapakan xboley beli awal2...
masih xketemu jawapan dengan ayat neh "xelok beli brg baby awal2"

hmmmm.. masih berfikir rasional nye :p

salam kenal

mamaelly said...

mun..hehhe tq ye list tu..elly pinjam gak..leh gak tanda yg mana dah ada mana yang belum..hehehehe

mun said...

cik puan mira:haah kan mun pown xphm nape diorg kt tak elok..tak pulak dinyatakan sebabnye..
mamaelly:amikla...mmg mun nak share pown ngn mum to be yang lain....
senang nak wat persediaan kan

yaya+frdz+auf said...

minyak telon ada jual kat kedai2/kiosk2 jual jamu2 tu.... kotak warna kuning. hehe. selamat bershopping

mun said...

yaya:ooo..yeke...tima kasih

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...