BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 16, 2017

:Permulaan Eczema:

Pada permulaannya aku tak tahu langsung
yang Mardhiah ada eczema (my bad)


pada usia Mardhiah 4 bulan 
pipi dier naik merah merah macam ruam
aku ingat masa tue ruam panas ataupun ruam susu
masa kene nie kitaorang balik kampung suami di Kijal
masa tue cuaca memang panas so aku assume 
Mardhiah hanya ruam panas

selepas balik dari kampung aku google
 dan tanya kawan kawan nak pakai krim ape
kawan aku suggest krim buds 


lepas kawan suggest aku terus la pergi cari
krim buds nie ada di jual di Guardian 
Harga pulak tak ingatla berapa tapi rasanya
tak sampai RM 100 untuk set nie


alhamdulillah lepas pakai 1-2 hari 
merah merah di pipi Mardhiah semakin ok alhamdulillah 
tapiiii ku sangkakan panas hingga ke petang 
rupa rupanya hujan di tengahari


pipi Mardhiah menjadi merah semula huhuhu
bila naik merah aku sapu krim buds tue
lepas sapu tak lama kemudian naik semula
begitulah sampai sebulan .....


ini keadaan yang paling teruk
tido malam tak berbedung, rupanya dier menggaru
bangun pagi tengok satu muka Mardhiah berdarah
sampai darah masuk dalam mulut
sampai baju habis kene darah huhuhuhu

sian Mardhiah sebab tido malamnya tak lena
die menggaru je tau...kalau bedung pun tak lama 
terbukak bedung tue terus dier menggaru huhu


luka dah semakin sembuh alhamdulillah
masa dah luka  nie aku sapu aloevera gel 99% ..
aloevera gel kan sejuk so tak sakitlah kalau aku sapu tue

baik pun tak lama tau huhu...nanti menjadi balik
sengsara sungguh Mardhiah masa tue

pergi routine checkup di klinik kesihatan 
semua nurse dan doctor tanya kenapa
kemudian jumpa doctor di KK 
doc suspect anak aku ader mild eczema
so doc bekalkan dua jenis krim dan
doc mention krim yang dier bagi memang ader steriod
krim pertama krim hydrocot
krim kedua pulak krim aquos

pada mulanya memang aku pakai krim tue
sehari pakai terus nampak perubahan
tapi bila ko stop pakai merah tue akan muncul semula

aku google mengenai krim krim steroid ni
rupanya krim steroid nie memang tak bagus 
kalau selalu pakai nanti ianya akan menipiskan kulit 
dan ianya seakan dadah....ko pakai elok tak pakai jadi balik

lepas baca pasal steroid tue semua
dan pengalaman pesakit pesakit  TSW
aku decide untuk stop pakai krim doctor bagi tu

lepas stop terus merah balik pipi Mardhiah huhuhu


ini muka lepas menggaru 
sedih tengok muka Mardhiah masa nie
masa nie Mardhiah dah 6 bulan
sudah dua bulan Mardhiah mengharunginya


bila naik merah aku sapu krim buds tue 
krim buds nie organic so 
memang lambat proses pemulihan tue sabar ye
sapu sapu jangan bagi dier kering
sebab kalau kawasan merah tue kering
Mardhiah akan mula menggaru 

merah merah 
sapu krim
sudah baik
jadi semula
begitulah kitarannya

*ok sambung next entry (next entry keadaan lagi worst)

0 comments:

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...