BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Tuesday, January 21, 2014

:keadaan aku yang terkini:

pukul 3.30 pagi - contraction selang 10-15min
pukul 9 pagi - checkup di klinik kesihatan,
hasil pemeriksaan VE, sudah 3 cm
sekarang 4.40 petang - contraction makin kerap
selang 5-10 min..bloody show dah ader tapi 
aku masih di rumah sebab malas nak pergi hospital lagi
sebabnya aku masih lagi boleh menahan sakit nih

papepun doakan segala urusan di permudahkan olehNYA
doakan aku dengan baby selamat...
INSYAALLAH panjang umur kite berjumpa lagi 
dengan entry aku yang baru eh...
doakan aku yerp kawan kawan

Monday, January 20, 2014

:Vaginal Birth After Cesarean:

Haritu kan aku ader cerita pasal aku kene pergi ke Hospital Serdang untuk Trial Of Scar pada 16 Januari baru baru nih....hasil checkup alhamdulillah semuanya ok

Yelahkan masa mirza dulu aku kene emergency c-zer due to Fetal Distress...so checkup kali nih untuk tengok potential aku boleh bersalin secara normal atau pun tidak atau dalam erti kata lain Vaginal Birth After Cesarean (VBAC).

Hasil pemeriksaan doctor INSYAALLAH aku boleh bersalin secara normal. Lagipun aku memang ikut saranan doctor pakar yang check aku before aku keluar hospital masa bersalin kan mirza dulu.Doctor inform bahawa aku boleh normal jika gap 3 tahun untuk next pregnancy INSYAALLAH.

Walaupun begitu doctor kata peluang aku hanyalah 80% sahaja sebabnya untuk bersalin normal ada risiko yang perlu diketahui. Small chances about 0.03% risk czer scar to open while labor jika sakit datang secara natural.

Tetapi jika aku kene induce, risiko tu akan naik dua kali ganda. Maka doktor pakar kata, untuk kes yang ada czer scar ni, waktu sakit yang boleh diberi hanyalah dalam 6-8 jam sahaja. Lebih dari tu kene czer...

Hurmmm hopefully untuk kali ini aku harap aku berjaya lah untuk VBAC.NSYAALLAH....Semoga ALLAH permudahkan urusan aku untuk bersalin normal kali nih...INSYAALLAH 

*ape ape pun kita hanya mampu merancang....hanya ALLAH yang menentukan segalanya

Friday, January 17, 2014

:biler mirza pandai meluahkan perasannya:

malam sambil lepak lepak tengok tv
tetiba mirza bersuara
"mama mirza taknak lah kawan dengan papa"
aku pun tanya ler kenapa pulak taknak kawan?
lantas mirza terus menjawab
"yelah asyik asyik mama jer yang amik mirza kat rumah nenek
.........................papa tak penah pun datang amik mirza"
hurm ekceli pernah je,cuma jaranglah papa dier yang amik
selalu aku yang amik..sebab papa dier balik malam..
lepas mendengar mirza nye luahan tue
aku rasa terkejut jugaklah kan sebab mirza baru 
nak masuk 4 tahun tapi dah pandai luah ape yang dier rasa
dan aku selalu ingat budak budak sebaya mirza nih tak pikir sangat
tentang itu seme..tapi ternyata aku silap..memang SILAP 
 lepas tue terus aku sound incik b...hahahaha
kalau balik awal tue...teruslah pergi amik mirza sendiri
tak payah tunggu saya baru nak pergi amik mirza hehe
reaksi laki aku, dier diam seribu bahasa je haha
sebab dier tak sangka yang anak dier terasa dengan dier
lepas 5 minit gitu baru dier mintak maaf dengan mirza
sebab jarang amik mirza lepas balik kerja

Wednesday, January 15, 2014

:belum lagi:

belum lagi ape???
ekceli aku belum lagi bersalin
masih gigih datang kerja
masih gigih menguruskan rumahtangga
masih gigih ke sana ke mari


sampaikan akak kat tempat keje aku nih risau
risau sebab tengok perut aku dah turun sangat dah
tapi aku masih berani lagi datang kerja
habis tue nak buat macam mana
kerja tetap kene kerja 
sebab tak tahu biler nye adik baby nak keluar huhu

Thursday, January 9, 2014

:10 Fakta Tentang Kelahiran:

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan
 
2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak. 

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

*sumber dari sini tentang bersalin

Wednesday, January 8, 2014

:persiapan terakhir sebelum bersalin:

memandangkan minggu nih dah 38 minggu
so hujung minggu lepas adelah masa
untuk aku kemas segala barang barang baby
yang ader untuk di bawa ke rumah mak
walaupun masa nak bersalinnya belum tahu lagi biler
tapi ape salahnyekan aku buat persediaan awal hehehe

untuk adik baby aku dah beli siap2 drawer 5 tingkat
ala...drawer plastik je pun..senang nak angkut dan alih alih
 memandangkan rumah mak aku dengan rumah aku dekat
so aku angkut sekali dengan drawer drawer tue 
senang okeh tak payah dah nak cari tempat simpan di rumah mak


 tingkat pertama untuk mitten,booties,cap dan kasut
80% adelah kepunyaan mirza...aku beli sikit jer buat tambahan
sebab yang ader masih duk elok dan boleh di pakai lagi


 tingkat kedua pulak aku letak baju2 baru adik baby
aku beli 5 pasang baju siang dan 5 pasang baju malam
takmo beli banyak banyak sebab baby kan cepat membesar
nanti adik baby dah kuar boleh jer beli lagi
dan jugak set toilettris.....


tingkat ketiga pulak napkin,selimut dan tuala
napkin tue ader lagi aku beli haritue buat tambahan
tapi tak sempat nak letak sebab baru basuh hehehe


tingkat keempat lebih kepada barang barang aku


tingkat paling bawah sekali baju baju newborn mirza
lagi sekali aku tekankan di sini aku tak pasti gender adik baby
so untuk selamat aku pilih kaler selamat
kalau nanti keluar baby girl YA ALLAH
alhamdulillah sangat sangat


 set tilam,bantal....pampers dan wet tissue
senang beli sekali banyak terus hahaha


akhir sekali Set Bersalin Anugerah aku punye ....
so seme barang barang nih memang angkut terus ke rumah mak
lagipun mak dah siapkan bilik berpantang untuk aku
senang buat awal awal..takdelah nanti kelam kabut sangat
lagipun for sure balik dari hospital nanti aku terus ke rumah mak

Tuesday, January 7, 2014

:menunggu masa jer nih:


harinie genap 38 minggu kandungan aku
perut pun sekejap cramp sekejap ok
baby masih lagi aktif bergerak
kadang-kadang senak jugak aku rasa
hujung hujung kehamilan nih rasa MALAS sangat 
nak datang kerja..sudahler kene drive sendiri huhuhu
aduh cepatlah keluar adik baby...
mama tak sabar dah nak bersalin dan menatap kamu

:butter bread pudding versi microwave:

 seksa rasa biler mengidam di saat saat akhir nih
nasib sempat makan hahaha


butter bread pudding nih aku gamble je
 buat sendiri kat rumah menggunakan microwave
nasib lah menjadi jugak.....laki aku pun suka
aku???walaupun mengidam tapi 
makannya hanya sepotong ini sajer
ntahlah biler dah makan rasa tak ngam pulak dengan tekak nih
sos custard tue pulak aku suka yang cair sikit
laki aku pulak dier suka pekat sikit....sedap katanya
tak kisah lah macam mana pun janji dapat makan hehe
kalau tak nanti meleleh ler air liur adik baby nih

Friday, January 3, 2014

:masih ada:

Assalamualaikum dan selamat tahun baru 2014..
hye korang semua
aku masih lagi datang opis bekerja
belum bersalin lagi hehehee
apa pun aku tengah neves menunggu hari jer nih

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...