BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Thursday, August 7, 2014

:pengalaman bersalin marissa:

Assalamualaikum uolls....haish bercinta betul aku nak taip panjang panjang cite pasal pengalaman bersalin....sebenarnya aku malas nak cerita...sebab dulu masa mirza pun aku takde cite sangat so kali ni pun aku malas nak cite secara detail....

Actually genap 40 weeks iaitu pada 21 Januari aku dah rasa mild contraction pada malam tue...esok nya pagi tue 21 Januari aku ader appointment di KK..masa checkup di KK nurse cek bukaan dah 3 cm....doctor kat KK kata tak payah pergi hospital lagi..lambatttt lagi tuuuuuu nak bersalin..paling awal esok pagi hahahaha.....

so aku pun tak pergi lah....duduklah aku kat rumah mak aku menahan contraction yang jap ader jap takde..macam main main okeh....sekejap aku duk baring menahan kesakitan...lepas 30 min aku dah boleh tengok tv gelak gelak dengan mirza..masa tue susah aku nak detect selang berapa lama contraction aku....sebab dalam sehari tue sekejap selang 30 min..sekejap selang 10 min..sekejap pulak takde contraction...

esoknya 22 Januari dalam pukul 6 pagi aku rasa contraction makin kerap.....aku pun terus ajak laki aku pergi Hospital Serdang terussss.....on d way nak ke hospital time tue contraction memang makin menggila, tak henti henti mulut aku membaca ayat kursi...berzikir....tak berhenti okeh

sesampai jer aku di Hospital Serdang...aku terus ke bahagian emergency...buat pendaftaran dan menunggu nama di panggil...lepas nama aku di panggil..aku di minta untuk tukar kain batik dan terus pergi buat urine test...lepas settle seme aku di beri katil dan diminta tunggu sehingga doctor datang check aku....agak lama jugak lah aku menunggu kat katil tue....surprisingly masa aku menunggu tue..rasa contraction tue makin lama makin menghilang tau....haishh aku pikir kenapakah ini?

lepas lebih kurang sejam aku menunggu..datang seorang doctor perempuan non muslim yang aku agak dier adelah doctor pelatih....camner aku boleh agak..sebab aku tengok dier baca history buku merah aku punyalah lama baru nak check aku....masa nak check bukaan datang lagi seorang doctor perempuan muslim...pastu aku dengar doctor muslim cakap "dah check bukaan"?...doc non-muslim tue jawab "belum lagi" sambil terkebil kebil pegang tangan dier.

doc muslim cakap :""awak kene buat sendiri dan yakin dengan diri awak"......haaaaaaaa masa tue aku dah seriau sebab tekaan aku betul beb..doc non muslim tue adelah doctor pelatih.masa dier check bukaan tue perghhhhh aku rasa apesal lama sangat tangan dier kat dalam tue....dah keluarkan tangan masuk kan tangan balik..haishhh ini bikin amarah nih....aku dah muka ketat menahan sakit sampai doctor muslim tue marah doc non muslim tue..."awak jangan biar lama2 tangan dalam tue tak elok".
tanya doc muslim tue "berapa"? dengan terkebil kebil dier menjawab 2 ke 3 cm eh...nampak nau tak confident....pastu doc muslim geleng kepala dan dier pulak nak check bukaan aku...hasilnya masih 3 cm dan contraction aku dah hilang..aku dah tak rasa sakit dah masa tue.

lepas cek aku..doctor muslim kata dier takleh admit aku lagi sebab bukaan baru 3cm dan aku tak rasa contraction sangat dan lepas tue dier advise aku supaya cari hospital lain yang berdekatan untuk  aku beranak.sebabnya dier kata hospital serdang dah penuh...labour room seme full..wad pun full..orang yang dah bersalin kat labour room pun tak dapat naik wad lagi sebab wad penuh......

on d way nak balik rumah aku bincang dengan laki aku nak bersalin di situ jugak ke atau pergi hospital lain..laki aku tak kisah...terpulanglah pada aku nak bersalin kat mana....balik rumah aku on latpop survey hospital mana nak pergi.....lepas baca review dan berbincang dengan suami aku decide untuk pergi Hospital Tunku Jaafar Seremban...30 min jer dari rumah aku..

23 Januari (EDD aku) pagi tue aku ader appointment dengan KK untuk amik surat ke hospital kalau aku tak bersalin lagi....sampai sana....masa checkup..nurse tue nak check bukaan aku sebab haritu masa 21 Januari bukaan aku dah 3cm so dier pelik kenapa aku tak bersalin lagi hahaha.

aku pun baringlah atas katil untuk cek bukaan..masa cek tue dengar nurse tue cakap "Ya ALLAH"....aku pun tanyalah kenapa nurse??....dier kata bukaan dah 5 cm dan banyak darah keluar nih....terus seme dalam bilik tue panik hahaha...pastu nurse tue cakap awak tak sakit ke?takde rasa contraction ke? aku cakap takdelah sakit sangat huhuhu

lepas tue terus dier suh aku pergi Hospital Tunku Jaafar naik ambulans..sebab katanya biler2 masa aku boleh beranak nih...aku terus cakap takmaulah nek ambulans..saya boleh pergi sendiri dengan suami...
nurse tue cakap lagi..jangan pergi Hospital Serdang tau..takut tak sempat....aku pun iyekan jelah sebab blurr....blurr kenapa aku tak rasa sakit sangat pun tapi bukaan dah 5cm biar betul nih...

lepas tue aku balik rumah dulu..minum milo dengan roti..telan dua biji telur separuh masak....kemas kemas barang yang nak di bawa dan terus ke Hospital Seremban....sampai sana dalam pukul 2.30ptg aku terus ke bahagian bersalin..buat pendaftaran dan menunggu untuk di cek lagi sekali...

tak sampai 5 min menunggu..doctor perempuan datang dan cek bukaan aku...dier kata dah 5cm...boleh masuk LB....aku masuk LB pukul 3 petang di temani laki aku...doctor tue kata aku akan diberi masa sampai pukul 10 mlm sahaja untuk bersalin..kalau time tue tak bersalin lagi aku akan di induce....KENAPA? sebab aku ader previous scar (c-zer)...so diorang taknak tunggu lama takut nanti pape boleh berlaku pada rahim dan parut luka aku yang dulu tue

selang 10 min datang seorang doc untuk pecahkan air ketuban aku...lepas jer air ketuban pecah baru aku dapat rasakan sakit contraction yang menggila....sakit yang amat sakittttt...selang dua jam pukul 5 petang diorang cek bukaan dah 6 cm...masa tue aku minum air selusuh yang diseludup masuk oleh laki aku.....pukul 7 petang doc datang tanya aku ader rasa nak "terberak" tak? aku cakap ader...masa tue dier cek bukaan dah full....

aku masa tue dah blurrrr...eh dah nak bersalin ker aku nih?..acaner nak meneran nih?..aku tak reti hahahaha....pukul 7.15 petang doctor bidan nurse dah mengelilingi aku..laki aku tepi hujung kepala aku..nurse ader dua orang duk pegang kaki aku....dan bidan siap pesan push jangan angat punggung jangan kuar suara....

kali pertama push: seme yang ader kat situ bersorak "pushhhhhhhhh"..aku pun pushhhh tapi salah teknik sebab keluar suara

kali kedua push: sebelum tue bidan mintak izin nak gunting sikit...bersorak diorang untuk kali kedua..aku tahan nafas dan pushhhhhh tapi tak lepas lagi, doc kata kepala baby dah nampak..siap tunjuk kat aku lagi

kali ketiga push: bidan cakap kat aku "okeh puan ...kali ni push sekuat yang boleh ye puan"....diorang bersorak "pushhhhh"....aku pun pushhhhhh sekuat hati..tetiba seme kata yeayyyy bagus....

aku blur terus tanya laki aku dah kuar ke baby?laki aku kata dah ayang..anak kite dah kuar..syukur alhamdullillah....doctor angkat anak aku yang masih bertali pusat tunjuk kat aku sambil bertanya..puan maimun dapat anak ape?aku jawab anak perempuan..terus mengalir air mata aku sambil mengucap alhamdulillah....doctor potong tali pusat dan letak marissa atas dada aku..aku tatap marissa aku jadi sebak huhuhuhu

pastu diorang amik dan bersihkan marissa...aku macam biasa..diorang keluarkan uri bagi habis dan jahit..lepas jahit aku di hantar ke wad...esoknya pagi aku dah boleh pulang..syukur alhamdulillah semuanya selamat....

*panjang beno cerita aku..ini pun banyak dah aku potong hahaha.malas ahh nak cite secara details

3 comments:

Tengku Fauziana said...

anak yg 2nd ni pn serdang gak..masa ana dtg tu sama la..baru buka 3cm..tp dia tahan la kena admit..tak ada lak dia suruh blk or cari hospt lain..
kalau jadi mcm tu haru biru ana kot nk cri hosp mana lg..

NURUL JAMIAN said...

entri yang di tunggu2

Zura said...

waaa mun...lama x baca blog mun..sebak plak membacanya..huhu...terharu gituuuu

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...