BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Tuesday, August 19, 2014

:my breastfeeding journey for 6 months:

Hye korang...aku kan dah janji nak update biler aku ada masa FREE...so sekarang aku memang FREE maka aku nak update laju lajuuuu..hahahaaaa

Sesungguhnya tak pernah terfikir aku mampu menyusukan marissa selama 6 bulan secara eksklusif.sungguh aku tak PERNAH TERPIKIR yang AKU MAMPU...tapi ALHAMDULILLAH Allah tahu niat aku...Allah memperkenankan doa doa aku kepadaNYA...Allah beri aku peluang kedua...yeah peluang kedua sebab yang pertama aku GAGAL...aku GAGAL sebab aku tak cukup ilmu pada waktu itu...dan mungkin jugak pengaruh orang sekeliling....

Sejak aku tau aku mengandung aku dah tanamkan niat nak BF selama mampu yang boleh...tiap tiap hari biler ader masa senggang akan aku cari dan gali ilmu BF di internet..tak puas dengan ilmu yang aku dapat..aku akan bertanya pada kawan kawan aku yang dah berjaya full BF anak2 mereka....

Aku sediakan satu buku khas yang aku panggil NOTA BREASTFEEDING AKU (aku ikut cara Aisyah Rahim).Dalam buku tue semua perkara yang berkaitan dengan BF aku tulis...termasuklah cara pengendalian susu ibu...teknik mengepam..tips nak banyakkan susu...milk booster..semua okeh!!!semua aku catit dalam buku itu..dan buku itulah menjadi teman baik aku dari mula mengandung hinggalah kini marissa dan enam bulan lebih



Sebenarnya banyak dugaan yang aku tempuhi dalam tempoh enam bulan pertama ini:-

Pertamanya orang - orang sekeliling aku yang tak berapa nak support aku...macam-macamlah kan,tapi aku hanya pekakkan telinga..diamkan diri sebab aku tau ape yang aku buat...dan aku dah fahami betul betul ilmu breastfeeding itu sendiri...dan makin lama berlalu sekarang alhamdulillah mereka semakin memahami aku....

Keduanya tempat penyimpanan susu..rumah aku peti ais satu pintu je..so susu boleh bertahan selama 2 minggu je kat freezer tue...dah tue cmner nak buat stock banyak banyak nak simpan susu???..nasib lah ader mak aku volunteer peti ais dier dan nasib jugak rumah mak aku dengan rumah aku dekat jerrr....alhamdulillah so sampai harinie aku masih menyimpan dalam peti ais mak aku dan peti ais umah aku hehehe.....

Ketiganya pam unimom manual aku patah...nasib sebelum pam tue patah aku ader order pam e- brand evelove....dua hari jugaklah aku mengepam menggunakan pam yang patah tue sementara nak tunggu pam baru sampai..biler sampai je pam baru terus aku guna dengan hati yang riang...riang gembira sangat sebab pam baru nih dahle pam elektrik pastu double pumping lagi..hasil perahan pun lumayan berbanding pam manual dulu tue..dapatlah buat stok banyak banyak...

Keempat susu aku merundum biler bulan puasa menjelma huhu merundum giler2..jangankan kata nak buat stock ....nak supply untuk esok hari pun tak cukup tau...terpaksalah guna stock frozen ebm....masuk minggu kedua pam eve love tue rosak..tak boleh on...arghhh sudahhh..aku nak pam pakai ape nih...pam manual patah...pam elektrik pulak rosak...pam standby memang takde...nak tak nak terpaksa lah aku buat marmet (perahan menggunakan tangan)...5 min pertama memang rasa susah..tapi lepas tue susu dah mula keluar...alhamdulillah sangat2

Pam Evelove aku dah hantar pergi repair so sementara nak tunggu pam tue siap aku pikir takkan aku nak bermarmet dalam seminggu dua nih..dahle sekarang keje banyak..nak mengepam pun curi curi masa so aku beli (online) dulu handle pam unimom tue untuk aku gunakan sementara nak menunggu pam evelove tue siap.....

Ekceli sehari je aku bertahan pam guna tangan....lepas tue aku suh laki ku repair handle tue sementara nak tunggu handle baru sampai..ateeee nak wat camner dah terdesak sangat okeh...breast dah bengkak takkan nak biar je sampai petang, mau basah baju aku..alhamdulillah tiga hari lepas pembelian..handle pam aku pun sampai ....settle sudah masalah pam pada masa tue

Kelima nya...Bagai jatuh di timpa tangga...sudahlah pam buat hal..production susu pulak makin merundum dan stock frozen pun makin berkurangan..memula aku tension jugak memikirkan masalah ini...tapi aku dapat semangat balik biler kawan aku bagitau kata perkara normal biler kite berpuasa...

Oleh itu untuk mengatasi masalah ini...aku ambil inisiatif mengambil makanan dan minuman yang boleh memperbanyakkan susu dan disamping itu aku memperbanyakkan buat power pumping dan tandem nursing...alhamdulillah production susu kembali meningkat sedikit demi sedikit....

dan sekarang lepas ramadan....alhamdulillah production susu semakin meningkat dan meningkat.stock frozen pun makin bertambah...syukur alhamdulillah sangat sangat....Allah Maha Mendengar doa doa aku.....

inilah ape yang aku lalui sepanjang enam bulan pertama...harapnya aku berjaya untuk misi yang seterusnya

enam bulan yang pertama - done
enam bulan yang kedua
enam bulan yang ketiga
enam bulan yang keempat....

memang aku target selang enam bulan....takmo letak dua tahun terus...rasa jauh untuk di capai hehehe

uolls pulak macam mana?....jom share pengalaman masing masing.....

2 comments:

nanonano said...

Alhamdulillah
semoga dimurahkan rezeki ko berpanjangan ngn marissa,

NURUL JAMIAN said...

nak buat entri pasal ni jugak tapi kemain malas

anyway tahniah mun

aku tak exclusive sbb susu aku kuar masa hari keempatr berpantang so ada bagi susu formula 4,5 kali. tp lepas tu konsistan fully susu badan. Tapi aku bersyukur raifa pun dah 6 bulan lbh maknanya aku dah fully breastfeed raifa fully dalam 6 bulan. yang awal2 malas kira pasal masa tu ada 4,5 kali bg formula sementara susu aku kuar. kalau susu aku kuar awal masa berpantang mesti dpt exclusive kan. tapi takpelah aku bersyukur sebab dapat perbaiki dari pengalaman pertama masa raina dulu

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...