BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Monday, January 20, 2014

:Vaginal Birth After Cesarean:

Haritu kan aku ader cerita pasal aku kene pergi ke Hospital Serdang untuk Trial Of Scar pada 16 Januari baru baru nih....hasil checkup alhamdulillah semuanya ok

Yelahkan masa mirza dulu aku kene emergency c-zer due to Fetal Distress...so checkup kali nih untuk tengok potential aku boleh bersalin secara normal atau pun tidak atau dalam erti kata lain Vaginal Birth After Cesarean (VBAC).

Hasil pemeriksaan doctor INSYAALLAH aku boleh bersalin secara normal. Lagipun aku memang ikut saranan doctor pakar yang check aku before aku keluar hospital masa bersalin kan mirza dulu.Doctor inform bahawa aku boleh normal jika gap 3 tahun untuk next pregnancy INSYAALLAH.

Walaupun begitu doctor kata peluang aku hanyalah 80% sahaja sebabnya untuk bersalin normal ada risiko yang perlu diketahui. Small chances about 0.03% risk czer scar to open while labor jika sakit datang secara natural.

Tetapi jika aku kene induce, risiko tu akan naik dua kali ganda. Maka doktor pakar kata, untuk kes yang ada czer scar ni, waktu sakit yang boleh diberi hanyalah dalam 6-8 jam sahaja. Lebih dari tu kene czer...

Hurmmm hopefully untuk kali ini aku harap aku berjaya lah untuk VBAC.NSYAALLAH....Semoga ALLAH permudahkan urusan aku untuk bersalin normal kali nih...INSYAALLAH 

*ape ape pun kita hanya mampu merancang....hanya ALLAH yang menentukan segalanya

0 comments:

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...