BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Tuesday, December 31, 2013

:membebel di hari terakhir 2013:

harini hari terakhir untuk tahun 2013
esok dah masuk tahun baru 2014
dan sudah boleh bukak buku baru yihaaaaaaaaa

sejak akhir-akhir nih aku kerap merasakan 
semalam pergi checkup pun berat dah tak naik
dan nurse tue ader bagitau kat aku
kalau berat dah tak naik dari sebelum ini
itu petanda aku akan bersalin
yeah kalau ikutkan timing mirza 38 weeks dah keluar
untuk adik baby kali nih aku tak tahulah
kalau ikut timing macam mirza alhamdulillah ler

 biler aku cerita pada laki aku tentang 
sakit Braxton Hicks nih kan
tau korang dier cakap ape dengan aku
"haaaa eloklah tue kalau dah nak bersalin"
"dah tak sabar dah nih nak jumpa baby"

hoihhhh aku yang menahan sakit
dier pulak yang seronok tau nak jumpa baby
kan best kalau sakit nak bersalin tue 
laki laki jugak boleh merasa sama
baru depa tau sakitttttttt nye lahai tak tertahan

sekarang tido malam pun sudah tidak lena
kejap kejap jaga..kejap kejap jaga
biler tido pun dah tak lena, mulalah liat nak bangun pagi
walaupun liat nak bangun pagi tapi aku gagahi jugak huhu

ramai yang tanya kenapa aku tak cuti bersalin awal???
cuti dan berehat di rumah sambil menunggu masa bersalin
jawapannya memang tidaklah aku nak bercuti awal
cuti bersalin pun hanya dua bulan jerr 
buatnya aku lambat bersalin bukan ker rugi cuti tue
lagi elok kalau aku datang kerja..buat buat bz
dan tetiba dah sampai masa bersalin terus pergi hospital

dah hujung hujung nih ceritanya pasal bersalin jer kan
fuhhh aku harap kali nih di permudahkan olehNYA
ape ape pun aku mohon maaf pada korang seme
andai ader salah dan silap aku pada korang
andai ader entry entry aku yang menyinggung perasaan korang
aku mohon maaf lah ye.....

Friday, December 27, 2013

:newborn checklist & hospital checklist:

dulu time mirza aku dah pernah post 
entry tentang hospital checklist ni hahaha
walaupun dah pernah post tapi aku tetap nak post lagi sekali

kat bawah nih adelah contoh newborn checklist
(kredit kepada tuan punye belog)
walaupun anak ke-2 dan sudah ader pengalaman
tapi aku tetap jugak refer checklist ni


mana yang dah ader aku akan cancel jer item tue
mana yang takde atau kene beli lain aku akan remarks
so lepas settle aku cek satu persatu (ada @ takde)
aku akan listdownkan barang yang perlu aku beli
biler dah buat list nanti senanglah nak merancang
mana nak beli dulu..mana nak beli kemudian.....

dan ini pulak hospital checklist (kredit pada tuan punye blog)


biler tengok hospital checklist nih aku rasa cuak
sebab aku tak kemas lagi barang barang yang nak di bawa ke hospital
takpe takpe hujung minggu nih masih sempat nak kemas hehehe
kalau ikutkan  1st pregnancy mirza keluar masa 38 weeks
aku sekarang dah 36 weeks.....
maka elok sangatlah timing nak kemas beg hospital nih
fuh berdebar rasanya biler dah hujung hujung nih

Thursday, December 26, 2013

:cecite cecite:

hyep uolls +_______+
ader yang bertanya dekat aku
camner checkup kat hospital serdang haritue???
ekceli tak ada buat pape checkup pun lagi
just pergi sana untuk set appoinment dengan doctor jer
tapi nak dapat date appointment tue alahaiii lemah 
sampaikan lemah sangat aku nak cerita kat sini
takpelah tak payahlah cerita keburukan orang
aku lalui dan simpan sorang sorang sudah
membebel banyak banyak pun bukan dapat ape pun
biasalah kan BANYAK ORANG BANYAK RAGAM
so kenelah terima redho dan sabar walaupun hati banyak sakit
makanya next appointment aku 16 Januari 2014
hopefully masa tue nanti berjalan dengan lancar lah yerp

Thursday, December 19, 2013

:checkup@Hospital Serdang:

esok aku cuti sebab kene pergi Hospital Serdang
sebab ape kene pergi sana???
sebab dulu aku kan bersalin c-zer
so kali nih nak kene pergi checkup sama ada
adakah aku selamat untuk bersalin normal 
atau aku kene jugak c-zer huhuhu
 sekarang dah 35 weeks ..maka dah tak lama dah nak bersalin
rasa tak sabar dah nak bersalin nih
tapi dalam tak sabar sabar tue takuiitttt jugak wei
beg hospital pun aku tak kemas lagi hahaha
oklah taktau nak update ape sebenarnya nih
nanti pape perkembangan tentang checkup
akan aku update kan di sini +_______+

Tuesday, December 17, 2013

:shopping di One Baby World:

Awal bulan baru baru ni aku shopping
barang barang aku dan baby
 di One Baby World (online jer)
 takdelah banyak sangat membeli nye


tapi dalam tak banyak tue sekotak besar jugak lah haha
terkejut jugak mak aku time orang tue hantar ke rumah
 dah alang alang beli beli sekali banyak dapt ler free postage


 ape yang aku beli....sampai sekotak nih hahaha
aku beli set breastpump (dalam satu set tue ader 6 item)
ini memang barang aku..keperluan untuk breasfeeding 
semoga ALLAH mudahkan urusan aku pada kali ini INSYAALLAH


nak aku cite ke eh secara detail??? tak payahlah kot
korang tengok gambar pun for sure dah boleh agak kan
pastu aku add on lah dengan item item yang lain
tue yang dapatnye sekotak besar hahaha
tue pun ader lagi item yang aku hold dulu
sebab tak berapa penting sangat (lebih kepada kehendak)
 so totally persiapan barang baby dan aku almost 80% complete 
alhamdulillah sangat..tinggal set berpantang je yang aku tak beli lagi
itu takpe last minute sempat lagi pergi beli hehehe

*ekceli takde niat pun nak up entry nih tapi disebabkan
permintaan dari seorang kawan aku upkan jugak huhuhuhu

:mainan:

"mama....baby ader mainan tak dalam tue?"

mirza bertanya sambil tunjuk perut aku yang besar nih

Monday, December 16, 2013

:pergi JAUH:

Malam tadi aku tak boleh tido ...kenapa?????

entahla.............

banyak sangat benda yang menyesakkan hati dan perasaan aku

banyak sangat benda yang memenuhkan ruang fikiran aku

sampaikan aku rasa............

sesaknya dada aku ini bila bernafas

sakitnya dada aku ini bila bernafas

sampai kan aku rasa mahu pergi  JAUH

JAUH sangat sangat

supaya masa itu nanti biar ada yang rindukan aku....

sayangkan aku....

ingatkan aku dan

menjaga hati aku

YA ALLAH berilah aku kekuatan YA ALLAH.......

aku pinta KAU kuatkanlah aku

aku pinta KAU tabahkanlah aku

aku pinta KAU sabarkanlah aku

YA ALLAH..   

Jika mati itu baik untukku, matikanlah aku, 

Jika hidup itu baik untukku, hidupkanlah aku...

Amin.............................................................

Friday, December 13, 2013

:tentang bersalin:

mirza tahu tak bersalin tue ape??

"bersalin tue nanti mama nak keluarkan baby dari perut mama"

hurm baru nak masuk 4 tahun tapi dah tahu maksud bersalin

tapi yang peliknya aku tak pernah
bercerita pun tentang bersalin pada dier tau

papepun budak budak zaman sekarang
otak diorang memang advance kan

:terpaksa redha:

assalamualaikum +_______+
korang pegi mana cuti hari Rabu rituuu
aku tak pergi mana mana pon
duduk rumah sambil mengemas pape yang patut
tapi aku peliklah kali nie sebab banyak kali 
aku kemas tapi kenapa tak kemas kemas jugak eh??
ke sebab aku kemas ala kadar saje atau
aku nih jenis suka yang perfect tapi 
tak mampu nak buat seperfect yang boleh
hahaha ader paham ayat aku nih???

sepatutnya semalam aku masuk keje seperti biasa
tapiiii malam rabu tue kan
tetiba pulak anak bujang aku tuh demam
demam panas hoihhh jangan buat main
dah lah terjadi secara tiba tiba
mahu tak gelabah aku..sampai tak tido malam tau
bagi ubat tak jalan jalan sudahnya 
aku masukkan ubat bon***
lepas sejam masuk ubat tue turunlah sikit suhu badan
baru lah lega aku nak tido tido ayam sekejap

eh tido tido ayam je tau
tak boleh tido mati...nanti kalau suhu naik acaner
tido sejam bangun tengok anak
tido sejam bangun pulak tengok anak
dah ko je yang bangun mana laki ko???
haaaa laki aku aderla kat sebelah anak tue
dier pun tengok jugak anak dier
takkan tue pun aku nak cite detail hahaha

 sudahnya pagi semalam aku bangun dengan mata panda
niat bangun pagi tue memang nak pegi keje sangat dah nih
yelahkan sejak sejak peknen nih aku selalu sangat cuti n mc
 dan memandangkan mak aku yang jaga mirza so takde hal lah kan

tapi pagi tue tetiba pulak si mirza nih tak bagi aku pergi keje
asyik lah nak mama...nak mama..nak mama
ekceli pagi tue dier masih lagi demam tapi tak sepanas malam tadi
aku pujuk-pujuk pun tak jalan tau +________+
malah mirza siap cakap kat aku lagi 
"mirza kan anak mama,mama jagalah mirza"
hoihh biler anak dah cakap macam tue pada aku
memang terkesan sangatlah kat dalam hati aku nih
maka nak tak nak aku terpaksalah el jugak semalam
haihhh terpaksa redho jelah dengan rekod buruk aku tahun nih
dan pagi nih alhamdulillah mirza dah sihat sepenuhnya

Friday, December 6, 2013

:gender adik baby:


sebelum nih scan tak nampak gender pun kan
tapi baru baru nih dah dua kali scan 
doctor bagi tau gender anak aku adelah girl

even dah dua kali scan pun still nampak burger
 tapi doc tak berani nak cakap 100 percent girl lah
sebab dier takut nanti tetiba kuar boy 
patient marahkan dier pulak hehehe
so dier bagi aku 75 percent sajalah


 even doctor dah cakap gendernya girl
aku pun takdelah nak percaya habis habisan 
sangat sampai nak membeli semenya pink
yelahkan kuasa ALLAH siapa yang tahu
(tapi kalau betul tekaan doctor tue alhamdulillah)

so jalan selamat aku banyak pilih kaler putih 
untuk seme barang barang baby....
lagipun putih nampak bersih dan suci tau
sesuai sangat untuk baby newborn
nanti dah besar sikit baru beli ikut tema haha

*kalau girl cukup sudah sepasang anak aku hehehehe

Thursday, December 5, 2013

:kemas rumah sebelum bersalin:

haritue memang dah niat dah 
nak mengemas rumah cantik cantik before deliver
motip???kot kot ler kan keluarga mentua nak
mai melawat aku nanti time pantang tue
so memang wajiblah rumah aku yang jadi persinggahannya

sekarang tinggal sebulan lebih je lagi before deliver
hopefully sempat ler aku mengemas pape yang patut
ikutkan laki aku..memang dier cakap tak payah kemas
tapi aku nih kan degil nak jugak mengemas hehe


hurmm banyak jugak kerja yang nak dibuat
area dapur memang wajib kene kemas
tambahan lagi almari dapur aku tue
segala mak nenek dalam almari tue kene rearrange balik


pastu bilik belakang yang dah macam stor tue 
pun aku kene re-arrange balik
ekceli haritue aku dah kemas elok2 dah....
tapi tuelah biler malas menjelma maka bersepahlah balik
 kotak yang mana tak pakai kene buang
segala barang barang yang bersepah kat luar tue
memang kene simpan balik di dalam kotak

bilik tengah (bilik mirza) takde ape nak kemas sangat
cumanya aku kene mengemas barang2 baby
untuk di bawa ke rumah mak aku
yeee aku memang berpantang di rumah mak aku
alang alang mak dah dekat..biar mak je yang jaga aku 
lainlah kalau mak jauh atau aku duk obersea ke hahaha


bilik aku pulak...takde ape nak di kemas sangat pun
cuma tang almari baju tue jek yang kene kemaskan elok2
 pastu aku ingat nak tukar langsir kat sliding door tue
ekceli bab tukar langsir nih aku suka sebab sekejap je kan tapi
tang bab nak membasuh langsir lama tue yang aku malas
pastu tang dapur aku nak cabut langsir lama dan tukar blind je
langsir bilik belakang kene bukak basuh dan pasang semula
sebab bilik belakang langsirnya kaler putih
tapi sekarang dah tak putih dah sebab kotor hahaha

hurmm part luar rumah dah setel mengemas dah
cuma part dalam rumah je tak terbuat buat lagi hehehe
dalam hati berharap sangat sangat dah nih 
semoga aku sempat setelkan semuanya sebelum bersalin

Tuesday, December 3, 2013

:almari kasut, akuarium comel dan ikan puyu:

  haritue...lama dah kot aku rasa
bosan bosan tak tau nak buat ape
aku mengemas almari kasut dua tingkat aku tue
motip bagitau dua tingkat sebab nak habaq mai 
kasut kat rumah aku nih banyak giler
sebab tue masa beli tue terus amik yang dua tingkat

 kasut aku tak banyak sangat pon tapi
 kasut laki aku yang banyak tau +______+
kasut mirza pun sama  banyak dengan bapak dier
tue pun mana yang dah tak elok aku buang
ader beberapa pasang aku tinggal kat rumah mak aku


kasut aku je yang sikit sangat sebab aku 
jenis yang suka beli sepasang pakai sampai lerai
rasa rasa dah tak boleh pakai dah kasut tue
aku beli kasut baru dan aku buang yang lama
itu konsep aku...sebab aku jenis tak pandai nak tukar2
yang korang tengok tue seme kasut kasut lama tau
tingkat bawah (part kasut laki) aku lupa lak nak snap hehehe
biler dah mengemas baru rasa sedap mata memandang

dulu almari kasut nih aku letak kat bilik belakang
motip letak belakang sebab tak tau nak letak kat mana
tapi haritue aku suruh laki aku alihkan ke depan hehehe
 disebabkan atas almari nih kosong sangat maka
aku suruh laki aku beli akuarium comel dan ikan

 
 dan inilah akuarium comel aku tue
dalam akuarium comel tue ader dua ekor ikan puyu
motip laki aku beli ikan puyu sebab ikan nih paling senang di jaga
yerp yang tue memang aku akui kebenarannya
memang senang senang sangat tau
susah nau nak mati..unless ko tak bagi makan langsung lah
 janganlah ko jadi manusia yang kejam sangat
ko membela tapi malas nak bagi makan ...acaner tueee??
 so tamatlah sudah cerita almari kasut..
akuarium comel & ikan puyu aku +_____+
bosan tak dengan entry aku nih....
aku rasa lagi bosan kot kalau takde entry baru hehehe
inilah dinamakan entry asal boleh janji update

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...