BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, July 27, 2012

:mop lantai rumah guna CUKA:

pagi tadi bangun sahur pukul 4:30 pagi
lepas tue pukul 5:15 pagi selalunya aku akan tido sekejap
tapi pagi tadi mata nie tak terasa mengantuk pon
pastu apelagi lah kan cergas lee buat keje rumah


memula aku kemas dapur kesayangan aku tue dulu..
dah selesai kemas dapur aku sapu satu rumah
selesai sapu rumah aku mop pulak rumah
kali nie aku mop rumah guna CUKA jeee tau

kenapa aku guna CUKA eh???
hurm sebab aku baca kat internet katanya lah kan
kalau mop rumah guna cuka tue lantai lebih berkilattttt
so after mop tue sambil duduk-duduk 
aku tengok memang berkilat lantai rumah aku
tapi takdelah berkilat sampai nampak muka sendiri kan

so lepas settle seme barulah aku mandi solat subuh
dan terus bersiap-siap untuk pegi keje
mood harinie hepy sebab rumah dah kemas hahaha 

Thursday, July 26, 2012

:aku tumpang bersyukur jelah:


pagi tadi sampai je opis masa kat car park
aku dengar berita government staff dapat bonus setengah bulan gaji
dan pesara kerajaan jugak dapat dalam rm500 gitu
phewwww aku dah sangka dah benda nieee
untunglah kan sesape yang jadik government staff nih
tambah untung kalau laki bini keje dengan government

yang tak untungnya orang keje private macam AKU nih
dahle tak mendapat bonus, nak tunggu gaji masuk awal pon tak kot
takpelah kan sudah menjadi rezeki korang seme
 aku bersyukur alhamdulillah jelah bagi pihak korang seme kan

Wednesday, July 25, 2012

:terkezuttttttt mak:

ahad lepas bersamaan 22 Julai adelah hari jadi mak aku
dah 3 hari berlalu baru aku terhegeh-hegeh nak update
memang dasaaaaarrrrrr pemalasssss betullahkan

kami rancang nak buat sambutan secara terkejut
so pada malam sabtu tue....seme wajib datang rumah mak
abang aku kat kl tue pon wajib datang okeh
walaupun esoknye dier kene kerja *ape aku kisah*
hahaha jahat siottt mentang-mentangle aku paling dekat dengan mak

so lagiiii tepat pukul 12 tengah malam tengah bersembang
tetiba lampu dipadamkan kek dikeluarkan oleh abang aku
masa abang aku bawa kek tue terkezutttttttt mak aku masa tue
tapiiiii tapi kan aku rasa mak dah dapat agak dah
arghhh tak kisah le kan janji mak aku terkejut hehehehe

kek depan mata terusle mak aku potong kek tue
mak aku potong kek tue dengan cucu nya,sape lagiii kan kan
 dan tetiba aku takleh nak upload gambar tue kat sini
sebabnya mak aku adelah free hair malam tueeeee sowiiiii


lepas makan ade lagi satu kejutan buat mak
aku senyap-senyap naik atas amik hadiah turun bawah
terus aku pass hadiah tue kat adik aku lela
lela pulak terus pass kat mak aku di sebelah.....
 mak aku lagi sekali terkezutttttt *tapi muka gembira* haha

korang nak tau hadiah ape mak aku dapat
hadiah handphone okayyy touch screen lagiiii tueee
gitulah kisahnya sambutan harijadi terkejut mak aku
 simple tapi memang seronok berkumpul ramai-ramai

:ww:takde keje:


memang aku takde keje hahaha

Tuesday, July 24, 2012

:masa untuk memperbaiki diri:


assalamualaikum salam 4 Ramadan seme
sekejap jeee dah masuk hari keempat kite berpose kan
bile bulan pose nie entry pon banyak
mengisahkan tentang menu berbuka pose dan sahur

ekceli aku ader gak nak buat entry macam tue
tapi alahaiiii selalu jerp lupa nak ambik gambo haha
so tak dapek lah nak kongsi dengan uolls seme kan

takpelah lagipun aku masak lauk bese-bese jeee
takdelah meriah sangat pun kan sebab berdua jee nak makan
lagipun eloklah kan kite bersederhana jeee bile berbuka puasa tueee
papepon yang penting sekali amal ibadat kite tue kan

aku nie pon takdelah baik mana sangat, masih lagi memperbaiki diri,
 memperbaiki solat yang kadang-kadang tertinggal tue
memperbaiki tingkahlaku yang macam ribut tue kan
memperbaiki tutur kata sebab kadang-kadang eh terlepas pulak kan
dan yang paling utama memperbaiki hubungan aku dengan NYA

Monday, July 23, 2012

:5 langkah mengawal tantrum si anak:

aku perasan bile mirza masuk jee 2 tahun 
perangai dier makin menjadi-jadi okeh +____+
suka protest,buang barang kalau dier marah...memberontak
paling aku geram suka nau buat benda yang kite tak bagi buat

so mulai harinie aku nak praktikkan kaedah ini:-
moga-moga bile aku buat begini mirza akan menjadi tenang


1.pegang die seperti dalam gambar tue
2. bisikkan bahawa kite sayang dan paham perasaan die
3. baca ayat Quran dan A`uzubillah hi minasyaitan nir rajim
(supaya setan tak mengambil kesempatan kepada mirza dan aku)
4. tenangkan dengan kata-kata kasih dan aku pun kene tenang
5. jangan sekali sekali marah dan menjerti atau memukul 
sebab nanti ianya akan membuatkan si anak lagi memberontak

sedikit info : anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, 
membuang barang, merajuk dan memprotest. Jika anak anda
berkelakuan demikian, bukan bermaksud die sudah menjadi degil
atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar.
Dia sedang belajar untuk express diri dia disebabkan dia
berasa letih, nakkan perhatian atau kecewa akan sesuatu....

info diatas credit to mama danial

:bulan pose bulan balik awal:

assalamualaikum seme+________+
harinie sudah 3 ramadan, so camner uolls???
ke dah ade yang dah raya dah nih hehehee

bulan ramadan nie bestnye aku dapat balik awal
biler balik awal sempatlah kan aku nak memasak
takdelah kelam kabut sangatkan

waktu bekerja bulan ramadan aku bermula 8:30 pg - 5:15 ptg
kalau hari biasa selalunya bermula 8:45 pg - 6:00 ptg
jalan nak balik rumah aku pulak memang tak jem 
so for sure dalam 5:30 ptg aku dah sampai rumah yeayyyy


hurm semalam aku dah listkan menu ape nak masak untuk seminggu nih
pastu dah siap membeli segala barang basah untuk stock seminggu
siang seme pastue letak dalam bekas untuk sekali masak
 so petang nanti senang le kan keje aku hihihi 

lagi senang bile time sahur aku dah kemas dapur bagai
clearkan seme lauk pauk...basuh pinggan mangkuk seme
bukan setakat basuh....siap lap dan simpan dalam almari lagii
so biler aku balik keje terus leee boleh memasak
takdelah terhegeh-hegeh baru nak kemas dapur seme kan

itu cite awal ramadan aku..cite uolls pulak camner?? cecite ceciteeee

Friday, July 20, 2012

:maafkanlah yer:

salam jumaat uolls 
harinie hari jumaat bersamaan hari terakhir untuk bersukarian
esok bermulalah 1 RAMADAN untuk tahun nie
syukur alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur
untuk menyambut Ramadan kali nieeee


aku berharap Ramadan kali nie lebih baik
dari tahun tahun lepas INSYAALLAH aminnnnn

so di kesempatan ini aku mohon maaf pada uolls
jika selama nie aku ader terkasar bahasa kerrr
manalah tahu kan terguris hati kamu maafkanlah yeeee

Thursday, July 19, 2012

:terus putih macam opera cina:

mirza nih kalau dapat bedak habis kot sebotol dier kerjakan
haritue aku punyalah marah sebab dier main bedak
lastnya aku suh dier amik bedak tue sapu kat muka
bile dah sapu kat muka dan badan ginilah jadinya


haaa terus putih satu mukaaaa
dah jadik macam opera cina pon aderrr
dahle siap peluk beg turtle dier tueeee sabo jelah 
tak pasal pasal sebulan berbotol bedak aku kene beliiii

Wednesday, July 18, 2012

:apaaa pun tak boleh:

sweetjeeee bilik nie kan korang
tambah kalau malam bukak lampu chandelier tue


aku nih tengah cari idea nak deko bilik pengantin abang aku tue nanti
sebab tue lah tetiba terjumpa gambar nih....hehehehe
best kot kalau ade bilik tido cmnie
dulu masa memula kawen best leee
masuk jee dah feeling romantik giler hahahar

tapi sekarang bile dah beranak pinak nih...... 
sebelah katil mak pak ader katil anak
lampu tido pon dah tak tau hala kat mana dah
yelah sebab nak muatkan katil anak tue
terpaksa lah merelakan lampu tido letak kat tempat lain 

takpelah tunggu anak dah besar sikit nanti 
boleh lah aku asingkan dier kat bilik dier sendiri kan
lepastue nanti boleh lah aku decorate balik bilik aku tueee

:ragam keluarga iskandar:

semalam aku tengok cite keluarga iskandar
kat astro channel 105 ketawa aku sorang-sorang
lawak gilerrr....okeh actually dier bukan cite lawak sangat pon
tapi lakonan slumber susan dengan sobri tue buat aku tergelak


kalau korang nak tahu tiap-tiap minggu aku ikut cite nih
mirza pon suka aku pun setuju hehehee
kalau uolls tak penah tengok cuba tengok dulu
sebab cite dier takde berat sangat pon
just kisah aktiviti seharian keluarga iskandar tue
lakonan diorang pulak seme slumber jeeee
tue yang best tue.....tak kekok kekok....

Tuesday, July 17, 2012

:baik punya bodek:

"mirza jom tido"
"mirza nak tido kat depan"
"ok mirza tidolah eh, mama nak masuk bilik"
"eh mama tido lah sebelah mirza"
"kenapa pulak?"
"nak manja manja dengan mama"

hehehe..kecik kecik sudah pandai eik
pandai membodek aku..padahal macam aku tak tau
dier sebenarnya takmo tido lagi...sibuk nak tengok tv......

Monday, July 16, 2012

:eh sentap pulak dah:

hari sabtu baru nie aku attend kenduri kawen 
lepas tue terus gerak p nilai square cari baju raya
dan jugak baju baju nak kenduri bulan 9 nie nanti
dah settle seme gerak terus ke kedai perabot wira

tengah usha usha perabot tetiba aku dengar tokey tue
bersuara..."eh adik janganlah stunt2 macam nie"
actually budak tue memang tengah stunt pon atas tilam
dahle tue siap berkasut bagai...2-3 orang jugakle
habisss lah tilam sofa owner kedai tue kan
kalau sekali dua tiga budak lanyak
kalau sehari ader dalam 20 orang lama2 lunyai tilam tue

yang mak paknye ader tapi tak pulak marah si anak2 tue
sekali hambekkkk ko kene marah dengan owner kedai tu

hurm biler dah kene marah...family tue terus keluar
sambil muka laki bini masam mencuka...minta maaf pon tidak

pengajarannya di sini...awasi kelakuan anak-anak kite
kat rumah ko boleh le anak nak stunt bagai kan
tapi kat tempat orang tolong lah ajar anak tue behave sikit

:so paksa relaaaa jelah yerp:

harinie aku mengantuk dan malas
malas nak datang keje tapi kene datang jugak
sebabnya cuti aku dah tak banyak
mana nak menyimpan untuk nak raya nih
pastu lepas raya dengan kenduri kawen abang aku lagi
so paksaaaa relaaaaa jelah datang kerja ehhhh

Friday, July 13, 2012

:chombi kenapa tinggal abang:

haritue kawan mak dari penang ader datang rumah
masa dier datang tue aku memang tak jumpa pon
sebabnya dier mai umah mak aku waktu keje

petang bile aku amik mirza tetiba dier nyanyi sesuatu

"chombi chombi chombi kenapa tinggal abanggggg"
"chombi chombi chombi yang abang sayang"
"chombi chombi chombi kenapa tinggal abang"

perghhhhh terkesima aku sekejap
selalunye duk bese nyanyi lagu air pasang pagi
pastu terus aku mengorek rahsia menanya dier
"sape ajar lagu tue kat mirza"
"tok abah" +__________+

hahahha mendengarkan jawapan dier terus aku gelak
dan dan tue terus aku col mak aku tanya 
 korang nak tahu ape jawapan mak aku bagiii

mak aku cakap betullah tue..tadi tok abah (kawan mak aku)
dengan nani (kawan mak aku) datang rumah mak
pastu dier siap ajar mirza lagu tueeeee
tak sangka pulak dier boleh ingatttt padahal sekejap je pun

Thursday, July 12, 2012

:peel susah nak tido:

salam khamis semuanyaaaaa +______+
kalau uollls nak tahu mirza nie jenis susah nak tido...
mata dah kecik dah mengantuk pon duk tahan jugak

ikut sape entah aku pon tak tau lah....
yang aku peliknye tue seharian ko dier tak tido..
malam kot aku ingat tidolah awal sikit..hah sama jeeee
 nasib ler mengantuk-mengantuk pon dier tak meragam kan

dalam pada dier takmo takmo tido tueee
bile tetiba hisap susu tertidurrr hah gini lah gayanya
 
  mendepa atas bawahhhh

mulut pon siap ternganga lagiiiii

memang tak sedar ape langsung lah
time nie masa kat kampung kijal haritue...
mak mentua pasang blender nak blend cili pon dier dah tak sedar
 maybe penat sangat kotttt sebab masa duk kat kampung
haritue asyik main jeeeee kejenye....plus mandi laut seme

aku pulak biler mirza dah tido gini memang surgaaaaa lah rasanya
sebab aku boleh buat ape sajeee time dier tido hihihi

*agaknya anak lelaki memang susah nak tido kot

Wednesday, July 11, 2012

:aktiviti sabtu pertama yang lalu:

assalamualaikum seme +______+
harinie aku nak up dulu cite hari sabtu haritue
ekceli haritu aku bekerja...maklumlah kan sabtu minggu pertama


so aku dengan kenkawan plan nak buat surprise birthday party
tapi takdelah party sangat pon kan sebab kami berlima jek 
 tempat di McD KLIA.....konon-konon nak lunch jelah 
sekali tengok ader kek bagai seme..terkejut jugaklah watie

 aku bersama orang yang diraikan 

 purple theme..tapi akunye baju ligtttttttttt sangat purple dier

rainbow cake sekali lagi from lea oven

watie tue tengah dok tanya aku bile kami plan seme nih
eh eh adelah....kata surprise mesti kene surprise lerrrr

sengaja pilih kad besar-besar 

berLIMA

takde lilin takde nyanyi2 potong jee terus

  seme penakuttt sayang nak potong kek tue

lastnya ctiey dengan nadia yang potong

biler dah potong inilah hasilnyaaaa

lepas potong ape lagi kan makan leeee
sedapppp sungguh kek nieeee tak rugi tempah tau

 nadia tengah mengagih-agihkan kek pada kitaorang seme
masing-masing bawa tupperware sebab
nak tapau kek bawa balik rumah.....heheheheeee

Tuesday, July 10, 2012

:usaha sendiri jerp dulu:

uolls ingat tak lagi kisah mirza kene usik
alhamdulillah usaha kami laki bini untuk menghalau
gangguan-gangguan yang ader kat dalam rumah rumah tue berjaya

so sekarang mirza tak takut lagi untuk tido atas katil dier sendiri
dan mirza jugak tak takut lagi untuk masuk dalam bilik tue

ape aku dan incik b telah buat untuk halau bendasing tue
ekceli kami suami isteri berusaha sendiri jerp dulu
syukur alhamdulillah usaha kami menampakkan hasil
so dah nampak hasil takdelah aku panggil ustaz darulsyifa 

:apesal ikea jauh sangat eh?:

assalamualaikum seme +_____+
apesal ntah tetiba mood berblogging menurun
aku rasa mungkin sebab takde bahan sangat nak cite kottt
 papepun aku up cite anak aku nih dulu 


meja ikea tue mak aku bagi kat aku
sebab biler dah beli tapi tak tau nak letak mana
 oklah fine aku pon memang takde meja kecik kat rumah
dah sampai rumah mirza buat letak mainan dier
 pastu cer korang tengok bakul mainan tue
dibuatnya jadik tempat duduk okeh hehehe

kesiankan mirza aku pon decide nak beli 
mammut children stool (ikea nye barangle)  untuk mirza
tapi dari sehari ke sehari..makan berminggu-minggu
makan jugak berbulan-bulan lastnya tak p pon ikea membeli
 sebab ape...???sebab ikea jauh hahahaaaaa


maka sebelum kite ke ikea meh kite beli dulu hok bese2
cari kaler hijau takde so rembat jelah kaler biru nih
ternyata mirza amat suka dengan kerusi tue
ngam ngam soiiii je ketinggian kerusi dan meja tue 
ader masa nanti kalau dapat ke ikea 
aku nak membeli jugak stool mammut tueee hehehee 

*ekceli nie gambar lama tauuuu
sebab yang terbaru meja nie dah takde kat situ

Friday, July 6, 2012

:ingat sebelah rumah ker??:

aku: mirza kemas mainan tue 

mirza: nak pegi mana??
 
aku: kemas jelah tak pegi mana-mana pun

mirza: nak pegi rumah tokki eh

aku: taklah..rumah tokki jauh

mirza: mirza nak pegi rumah tokki jugak

pengsan jap tetiba mirza ajak pergi rumah tokki....ye ye aku tahu mirza suka duduk kampung...aku pon suka..tapi kalau duduk kampung mama dengan papa nak keje ape kat sana nanti..hehe...takpelah mirza ader rezeki nanti kite balik lagi yerpppp sayang

Thursday, July 5, 2012

:kaku:

assalamualaikum seme +_______+
hello uolls im backkkkkk
pergh serius aku rasa rindu sangat dengan blog nih
tue yang harinie datang keje awal sebab nak bukak blog

bile dah bukak blog baca dulu blog kenkawan
dah selesai baca baru boleh buat entry
nak mulakan entry nie pon aku rasa kaku
kaku sebab tak tau nak coretkan ape hahahahaa

papepon alhamdulillah aku selamat balik pergi dan balik
ke kampung suami selama 4hari 3 malam di sana
perasaan???dah tentulah best sebab lama dah xbalik sana
tue yang sambung cuti lagi hahahaha

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...