BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Friday, August 26, 2011

:ucapan dari hati yang ikhlas:

arinie hari terakhir bekerja


maka aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri
maaf banyak-banyak eik jika aku ade terkasar bahasa 
secara tak sengaja atau ada menyakitkan hati uolls keee

aku adalah insan biasa...yang baik datang dari ALLAH
yang kurang itu datang dari diri aku sendiri 

:nak raya tetiba dapat berita buruk:

huh berat sungguh dugaan ramadan kali ini
sudahlah nak raya kan disajikan pulak
dengan berita buruk
sedeh nya :(

Thursday, August 25, 2011

:hasil menembak di bazar ramadan:

hihihi sila jangan gelakkan aku
aku tau aku sudah langgar azam aku
tapi kan aku ada sebab tau

sebab aku tak sempat MASAK hihihi
plus dah hujung-hujung ramadan 
so mood memasak sudah kelaut


ini hasil menembak kami suami isteri semalam


ikan pari bakar
masak lemak siput seduttt
cendawan goreng rangup
kerabu pegaga yang marvelouss
ayam gunting berlada sulah
air hijau tue adalah air kausar

first time membeli di bazar ramadan
first time tue jugak membeli secara banyak
sedap sungguh masak lemak tue
sampaikan aku makan dua kali tambah
incik b pon cakap aku dah mula makan banyak
uihhh perasan jugak laki aku nie eik..
aku ingat die tak kisah wakakaa.....

*dah makan baru teringat nak capture gambar



Wednesday, August 24, 2011

:tahun nie beraya di mana?:

mood buat keje adelah sangat teruk
tetapi mood untuk berblogging adelah sgt bagus
walaupun mood feeling nak raya lagiiii bagus

hurm sana sini aku tengok orang duk cite pasal raya
aku pon tak mau ketinggalan jugak hehee

tahun nie, tahun ketiga aku beraya bersama suami
dan tahun kedua beraya bersama mirza


tahun nie jugak adalah giliran sebelah incik b
ekceli sebelum kawen lagi kami suami isteri sudah
 decide mahu guna konsep giliran ketika hari raya

tahun pertama kami beraya di kampung incik b
tahun kedua pulak kami beraya di kampung saya
tahun ketiga iaitu tahun nie balik semula ke kg incik b

senang weyh guna konsep giliran nie
kalau tak kang time nak raya jek 
ade jee bertegang leher bagai...
masing-masing nak balik rumah sendiri
sudahnya duduk jek kat rumah tak balik mana2

ada tau kes yang laki balik kampung die
pastue si isteri ngn anak2 balik kampung die
hah..kalau dah berpecah-belah gitu ape cerita
papepown tolak ansur itu penting
PENTING sangat okeh...

:wordless wednesday:

pagi-pagi tempek gambar anak dulu
amik mood dulu hehehe



Tuesday, August 23, 2011

:fast food dijadikan menu berbuka puasa:

semalam kan aku  tak sihat
so mood untuk memasak
totally out..........+______+
maka aku suruh incik b pagi beli jek makanan 
untuk berbuka puas & aku pesan jgn beli banyak2

tapi masalahnya incik b tak tau nak beli aep
sebab  die kata nak makan kfc
aku macam blurrr "ape nie buka pose makan kfc"
tapi takpelah bile lagi nak memanjakan perut
dengan makanan-makanan fastfood nie

oleh itu....
 
 incik b beli ini untuk die


 dan ini untuk aku


 ini pulak untuk mirza 

:berbuka puasa bersama opismate:

salam semua
arinie sudah 23 ramadan
wah sekejap jek kan dah nak raya

minggu lepas aku ada training
semalam pulak aku mc tak berapa sihat
so arinie aku kembali mengupdate blog

ekceli cerita nie sudah lama 
seminggu yang lepas tapi entah kenapa
terlambat pulak nak update
mungkin sebab kualiti gambar kot
yang menyebabkan aku jadi malas nak update

tapi disebabkan mahu kenangan
dan plus nan ado cerita nak cerita
so aku update lah jugak eik

memula ambik gambar anak dulu

tanpa simbahan flash

naik jer tapi tak gerak pon

kami bersama zura
x-opismate

semua ada di sini termasuk nurul najmi 
satu-satunya opismate kami yang suka pakai shawl

makanan kami yang banyak gileee 

selesai makan mengendong anak la pulak

semua muka kekenyangan padahal lauk n nasi banuak lagi tue

tidak bersedia menyebabkan gambar blurrr

mirza dengan gaya *peace* nya

sape yang ada anak mesti paham kan 
keadaan bile berbuka di luar
adatlah budak-budak bile tengok mainan 
nak main jek keje nya....

so tak sempat nak beramah mesra..
sembang-sembang dengan member
masa melayan anak lagi banyak dari 
masa bersembang dengan member




Friday, August 19, 2011

:kene p training la pulok:

hyep semua +________+
semalam tak update sebab
ada training course


arinie pun ada tau
so memang tak berupdate lah belog aku nie
tapi kalau sempat aku update lah yeee

Tuesday, August 16, 2011

:sedapppp tak hengat:

baru lepas habis meeting
tadi dalam meeting aku duk pikir 
nak update apeee lagi arinie

yelahkan esok cuti..tak sempat mak nak update
paham-paham jelah..mak nie ada anak ada laki
hehehe macam aku sorang jek eik yang ada family
alasan jek tue...padahal takde benda nak buat kat opis nie

semalam kan...semalam...ala semalam 15 ramadan
pestime masak..pestime jadi....+_______+

 gambar dari tuan nya belog

tapi sayang lah gambarnya tak sempat aku nak snap
so aku amik gambar dari tuannya belog resepi
aku amik resepi dari sini tau, so sape-sape
nak buat ke..nak try ke...nak masak keee bolehlah amik

sedap sangat-sangat (puji diri sendiri yeee)
sampaikan incik b cakap..."nak tambah nasi lagi yang"

:nasi lemak buat juadah berbuka:

bila sudah ketandusan idea nak masak ape
dan ditambah kemalasan berganda-ganda
maka aku membuat keputusan nak
masak nasi lemak untuk menu berbuka puasa

sebelum tue aku ada tanya incik b
ok tak kalau saya masak nasi lemak b
incik b cakap ok saja...hehehee
 itulah incik b tak kisah masak ape pon
janji ada makanan nak makan...

gambar dari enchik gugle

dan paling best incik b jarang nak request2 
suruh masak itu dan ini...
ape aku masak...itulah dia makan
takde banyak songeh okeh...
janji perut kenyang sudah

ok lah itu jek aku nak cite pagi nie
ekceli ini adelah menu ramadan ke-13


*malas nak tempek resepi nasi lemak nie


Monday, August 15, 2011

:aktiviti terakhir sebelum ramadan:

haha lama giler aku simpan cite nie
last-last hari ini update jugak....ekekee

ini aktiviti terakhir kami sebelum ramadan
ape aktivitinya??
apeee lagiii p mandi air terjun arrr
lokasi adalah hutan lipur jeram toi


aku adalah kali pertama menjejakkan kaki ke situ
dan kali pertama jugak berkelah bersama anak

perasaan aku masa tue???
best sangat lah best
sebab mirza sudah pandai main air


baru jek mandi tak sampai 15 min
 bibir mirza sudah birat.....badan pon sudah mengeletar

aku pon ape lagii..amik die...tukarkan baju die
baju basah tadi keringkan kot kot die nak mandi lagii

 

kite makan dulu sebelum mandi manda
menu pagi tue adalah
nasi lemak+sandwich
pastue sejuk-sejuk dapat pulak minum
air nescafe panas wallahhh syoknye

bila perut sudah penuh dengan makanan
baru lah dapat main air dengan senang hati


incik b tak dapat join kitaorang sebab die keje
maka aku lah penjaga mirza tika ini
suka okeh mirza dapat main air


walaupun air tue sejuk sangat sejukkk
tapi mirza dapat bertahan sebab suka nye pasal

lama jugak mirza mandi nih
aku tunggu jugak kot-kot die nak panjat aku


ajak aku naik atas tapi tak ajak2 jugak
akhirnya aku yang bawak die naik atas
sebab tengok bibir die dah birat
tangan dan kaki dah pucatttt lesi


nie mak aku...memang tak mandi lah die
kejenya melawat kawasan jek


mandi sudah, makan pon sudah so time untuk tido
nasib aku bawa tilam+bantal+bantal peluk die
kalau tak bawa kene berpangku lah jawabnya


lama jugak tau die tido..dalam sejam lebih gitu
mungkin sejuk kot..pastu kawasan sunyi-sunyi
n then tetiba die terjaga sebab dengar suara pak ngah nya

huh berjam-jam aku tunggu nak upload gambar semua
akhirnya dapat jugak aku update cite nih hehehe

*nanti nak updat plak pasal berbuka pose sama opismate


Friday, August 12, 2011

:duit raya dari nuffnang:

salam semuanya
arinie sudah 12 ramadan

setakat nie aku masih lagi berjaya
menahan diri dari pergi ke pasar ramadan

dah lama rasanya aku tak cite tentang mirza kan
hurm mirza sekarang ini adalah sangat-sangattt lasak
i means lasak tue panjang akal...ada jeee yang nak di buatnya


pastue bile sudah borink main sorang-sorang 
datang merengek kat aku suruh dukung die


kadang-kadang aku layankan jugak
tapi kalau aku busy memang aku buat dek jelah
bile aku buat dek mulalah die duk mereka main macam2
tap pon menangis lagiii kuat-kuat sampai aku dukung die


uhhh memang mencabar betol kan
kadang-kadang aku tak pasti ape yang die nak
sebab bile aku dukung tak senyap pon
menangis jugak dia


bila aku tanya kat die
"mirza nak ape bagitahu mama"
die tunjuk arr nak kunci lah, nak remote lah
nak keluar lah..macam-macam lah benda die nak
tapi aku tak ikutkan..aku buat dono jeeee..hahaha

so sabar jelah eik dengan ragam anak nie
sementara diorang nak besar memang le mcm tue kan

*kan best kalau dapat duit raya dari nuffnang..hehehe

Thursday, August 11, 2011

:rambang mata aku nak pilih tau:

bile dah pukul 3 jek
aku duk gugle resepi
carik-carik resepi yang mudah nak di buat
tapi sedap sampai makan bertambah-tambah hehe

aku dapat link nie dari dayu
cara masak die simple tapiii sedap
cer korang tengok tengok
mesti korang akan terliur nye
hahahaha

nak lagiiii besttt
korang tengoklah belog mat gebu
macam-macam resepi ada tau
sampai rambang mata tak tau nak masak yang mana

:inilah padahnya:

semalam aku tertidur awal kul 9:30 mlm gitu
plan asal nak bagi mirza tidur tapi last2 dengan 
aku sekali tertidur..pastue ingatkan nak bangun semula
tapi bila dah tido rasa malas pulak nak bangun

then aku terjaga pukul 5 pagi nak sahur
lepas sahur semua...aku baca paper jap
(paper semalam tue tak sempat nak baca)
pastue sambil-sambil tue tengok tv2 cite nurul iman
sudah habis baca paper, aku solat subuh pulak
lepas tue aku baring-baring atas sofa
sesambil tengok tv....

last-last aku tak tidur pon tau huhuhu
masa time tue memang lah aku rasa tak mengantuk
pastue sekarang nie..haaa tak larat rasa nak buka mata nie

ala macam peribahasa melayu lah
bagai orang mengantuk di sorongkan bantal
hurmm so sekarang nie aku duk menunggu tengahari
nak p nap nap jap kat surau..heheheh +______+

Wednesday, August 10, 2011

:simple tapi makan sampai 2x tambah:

arinie aku update awal sikit
sebab jap g aku ada discussion
bila dah join discussion tak tau le nak habis kul berapa 

harinie nak tempek menu pada 10 ramadan
menunya simple tapi boleh buat aku makan tambah 2 kali


sotong goreng kunyit yang marvelous
sardin campur sosej yang bestttt
dan penaik selera telur masin

hah aku makan sampai tak sedar okeh
aku TERtambah dua kali..hehehe

uolls pulak masak ape semalam???
share-share lah sikit...hehehe


Tuesday, August 9, 2011

:hukuman masa:

salam semua nya
arinie sudah 9 ramadan
jap jek kan dah nak masuk 10 ramadan
 betapa masa berlalu dengan begitu pantas
hari nie idea nak update dtg mencurah-curah
tapiiii disebabkan kekangan masa 
masa banyak nak guna untuk study
so aku cuba jugak untuk update dengaan pantas

uolls penah tak dengar mengenai
"time outs" atau pun hukuman masa
sape yang penah tengok Nanny 911
tentu tahu kan mengenai nya

ekceli ianya adalah satu hukuman yang dilakukan
apabila anak kecil tidak dapat di kawal..
maksud aku di sini dia mengamuk2 ke
or dia buat sesuatu yang kita tak suka ke
(ianya juga salah satu cara untuk mendisplinkan anak kita)

aku baru jek praktikkan hukuman masa ini pada mirza
sejak mirza sudah boleh paham ape aku cakap
sejak itulah aku kenakan hukuman masa buat mirza
jika dia tak dapat di kawal or ada buat salah ke


semalam adalah kali kelima aku buat hukuman masa nie
sebab ape mirza kene hukuman masa eik???
sebab dia ketuk tv plasma bapak die dengan botol susu

so aku pon ape lagi...amik mirza..letak kat one side
aku suruh die duduk dima-diam kat situ selama 5 minit
mula-mula menangis jugaklah.....
lama2 diam gitu duduk senyap kat situ


habis 5 minit aku pegi kat die n terangkan kenapa die kene
hukuman masa....dan terangkan semula yang perbuatan dia salah
mirza pon angguk-angguk ...ha..haaaa....die cakap
mirza paham cakap aku..arahan aku..sebab die dah besar
so start dari sekarang lah aku kene train dia elok2....

insyaallah jika niat kita baik..baik lah jadinya
dan jangan lupa doa dan selalu lah bacan surah taha ayat 1-5

Monday, August 8, 2011

:hot blogger mom t'shirt:

salam ramadan semua
arinie sudah ramadan kelapan...
tinggal lagi 22 hari lagik nak raya
hehehee...chaiyok....chaiyok

 hah harinie aku mahu cerita tentang
t'shirt hot blogger mom
dapat dah lama..dari minggu lepas lagiii
tapi kan sebab bizi tak sempat nak update

maka hari nie baru terhegeh-hegeh nak cite
orang lain semua sudah cerita tau...huhuhu


bajunya muat-muat jek dengan mirza
tak tahulah sampai bila boleh pakai kan


tapi kan memang cantik lah weii baju nie dan
yang paling best ada nama mirza lagi kat blakang baju tu
 sungguh eksklusif tau....hehehehe

*tak sabar nak tengok design untuk 2nd batch

Saturday, August 6, 2011

:menu berbuka ramadan ke-4:

salam semua
hari nie sudah 6 ramadan dan
aku keje hari nie..huk huk huk
tapi takpe aku balik awal, kul 3 lebih

hurm ekceli semalam aku ada 
benda nak cite kat korang semua
tapiiiii tetiba terbizi pulak
sudah bizi memang tak sempatlah 

so arinie alang-alang aku sudah keje
aku update arrr eh...harap2 korang baca lah
walaupun aku tau ramai yang cuti harinie
dan ramai jugak yang tak bukak blog 
tapiiii takpe..aku tetap update jugak
harap nanti hari isnin korang bacalah eik

ok ini menu berbuka aku pada ramadan keempat


aikk nape ramadan keempat??
mana kelima nya???ke pertama ke
hah takde..ini jek yang aku sempat snap
yang lain tak sempat...sudah makan baru teringat
 hehehehe....tapi aku takdelah masak beria sangat

menu-menu aku simple jek tau
ikan talapia sweet sour
kacang buncis grg dengan telur
pastu sambal goreng
tak lupa pasta goreng untuk mirza

*aku tengok semua duk buat entry menu berbuka
aku pon nak join jugak tapi masaknya takdelah beria pon


Thursday, August 4, 2011

:taknak balik rumah:

salam semua +_____+
arinie sudah hari keempat puasa

azam untuk tidak ke PARAM masih lagi 
 dilaksanakan (lepas nie tak tau lah lagi kan)

tapi arinie bukan nak cite pasal PARAM tapi pasal MIRZA
 hah korang semua yang ada anak kan
penah tak alami situasi macam aku
dimana time balik keje...pergi rumah mak 
nak amik anak tapiiii anak takmo balik

aku alami nya sekarang
dulu ok tau..maybe sekarang mirza sudah besar
sudah paham dan sudah pandai segalanya


haaa ginilah budak yang takmo balik


pastu leh pulak tengok tengok aku 
buat muka seposen tau
 supaya tinggalkan aje die di rumah nenek

kalau di bawak balik jugak mulalah melalak
tapi ekceli ikut mood mirza jugak tau
kalau ok oklah mood die....balik dengan senyap
kalau tak hah melalak lah dari rumah mak aku
sampai lah ke rumah aku....


Wednesday, August 3, 2011

:katakan TIDAK pada bazar ramadan:

hah itu lah misi dan visi aku bulan ramadan nie
ecehhhh macam bagus jek kan.skali terpedaya
kalau nak berjaya kene diiringi dengan semangat dan usaha 


ekceli aku sebenarnya memang tak berapa gemar
nak pegi bazar ramadan..tak kisah la kat mana-mana pon
janji nama nya bazar ramadan atau pasar ramadan @ param

aku ada sebab kenapa aku takmo pegi ke bazar ramadan ni:-

- sebab makanannya mahal dan sikit

-sebab aku tak pasti tahap kebersihan makanan itu

- sebab banyak penjual-penjual di bazar ramadan nie adalah 
 orang yang selalunya memang bukan berniaga makan
 pada hari biasa (means bukan bulan ramadan)

- sebab aku tak mahu tergoda dengan makanan yang
nampak jek sedap tapi bila rasa hampehhhh

-sebab aku tak mahu membazir di bulan mulia ini

papepown tepuk dada tanya selera masin-masing

:kucing mirza....:

salam semua +________+
macam mana pose hari ketiga nie
ada ok ke??ke mengantuk??

setakat nie aku ok alhamdulillah
cumanya yang tak tahan tue mengantuksss aje

hah hari nie tak tau aku nak cite ape
so aku cite jelah eik pasal anak bujang aku tue
(nak cite pasal pegi berkelah tak dapat gambo lagi)
mirza suka suka suka sangatttt dengan cat
pantang nampak cat..laju jek sebut..cat....
kadang-kadang tue kami tak perasan pon cat tue
mirza boleh perasan tau...bawah kete ke...
celah pasu ke....dekat rumah orang ke
nampak jek die cat tue tau
itu ok lagi lah sebab cat memang cat


tapi aritu aku budak channel animal planet
adelah cerita pasal harimau bintang...
korang tau tak mirza cakap itu cat...
itu ok lagi tue sebab harimau bintang tue
ada ala-ala kucing lah sikit kan cuma besar jek

tapi yang membuatkan aku bantai gelak bila
mirza nampak kambing die panggil cat
nampak ayam die panggil cat
nampak kerbau die panggil cat
puas lah aku duk mengajar

lepas nie kenelah atur plan ke zoo
ajar mirza binatang lain pulak selain dari CAT

Tuesday, August 2, 2011

:macarons owh macarons:

hehehe jangan marah eik
aku nak cite pasal makanan nie


tengok gambar mesti semua orang
sudah tahu dan mesti ada yang dah penah rasakan
tak lain dan tak bukan ianya MACARONS

hurm selama nie aku duk dengar orang bercerita jek 
last-last semalam tertunai sudah niat nak merasa macarons ni

ekceli macarons nie aku dapat dari kawan aku
die beli n bagi kami rasa...bertuahkan ada kawan cmnie

rasanya sedap sangat tapiiii manissikit lah
buat orang yang tak tahan manis memang tak sesuai lah

:meningkat usia:

salam semua +_____+
arinie hari kedua kita berpuasa kan
semalam macam mana berbuka pose??

aku berjaya balik dan masak sendiri
dan berjaya jugak mengelakkan diri 
dari pergi ke bazar ramadan


selain dari itu hari ini adalah hari lahir aku
yang ke dua puloh lapan
hurm syukur alhamdulillah aku masih lagi bernafas
dan aku bersyukur sangat -sangat kerana
pada usia aku begini aku sudah mempunyai
kerjaya...keluarga dan harta sendiri

Monday, August 1, 2011

:drypers vs huggies:

hah tajuk macam perlawanan bola jek eik
- arsenal vs malaysia -
tapi nama kat atas tue ekceli adalah
nama dua jenis pampers pakai buang

baru-baru nie masa pegi membeli barang
aku terbeli huggies untuk mirza
sebab ape beli huggies??bukan ke selama nie pakai drypers
yeee memang selama nie duk membeli drypers aje
tapi ngape entah tetiba rasa macam teringin nak pakaikan 
mirza dengan huggies nie

incik b memang tak setuju lah sebab 
incik b nie jenis setia dengan drypers...
tapi disebabkan kedegilan aku maka die beli jugak
setelah hampir 2 minggu memakai huggies 
maka dengan ini aku simpulkan 
drypers its more better than huggies

hah sebab ape aku cakap camtue:-

- huggies mudah bocor jika nak dibandingkan dengan drypers
-huggies nie penyerapan tak berapa baik berbanding drypers
- huggies nye pelekat memang baik tapi drypers lagi 
ok sebab die ada lebihan sikit.

setakat nie itu jelah masalah yang aku hadapi
tapi ianya tidak bermaknalah aku takkan beli huggies
aku akan beli sebab aku suka die punya corak..comel ok

:cuti di hari pertama ramadan:

pagi tadi masa nak pegi keje
aku boleh kira ada berapa jee kerete
kat atas jalan kat area rumah aku tue

aku pon terpikir..aku keluar lambat pegi keje?
atau orang lain keluar awal pergi keje?
pastu masa hantar mirza aku cakap lah kat mak
mak aku cakap negeri sembilan cuti lah harinie

hah merasalah aku yang duduk di negeri sembilan
tapi kerjanya di selangor...huuhuhu
hurm patotlah tak banyak kete +____+

pastu sampai jek opis aku tengok
ramai jugak budak2 opis yang cuti hari nie
hurm bercuti untuk sambut 1st puasa dengan keluarga kot

aku??ala tak payah lah cuti 
lagipun keluarga aku dekat jek hehehe...

:ramadan datang lagi:

salam semua nya....
syukur alhamdulillah sebab aku
masih lagi boleh berpuasa pada tahun ini


selamat berpuasa ye kwan-kawan semua
semoga puasa tahun nie lebih baik dari tahun lepas

maafkan salah dan silap jika ada tanpa aku sedari
yelahkan kadang-kadang aku menulis dari hati yang
ikhlas tetapi mana lah tahukan ada hati-hati yang terguris

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...