BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Thursday, September 22, 2011

:tips nak ajar anak tido tanpa buai:

hye semua +_________+
hari nie pagi-pagi lagi sudah hujan
mood pulak macam ok jeee :)

so bile mood ok aku macam
terasa nak kongsi sesuatu hehehe
aku nak kongsi dengan uolls
tips nak ajar anak tido tanpa buai

1. lap-lapkan badan anak dengan air suam
2. sapu lotion johnson&johnson bedtime 
pada badan anak...seluruh badan lagi ok
3. sapu bedak n vicks kat dada dan belakang badan anak
4. sapu minyak yuyi pada tapak kaki, perut anak
5. pakaikan baju tido yang bersih yang lama basuh
6. buatkan susu suam-suam...
jangan panas tau kang melecur lidah anak
7. bentangkan toto @ tilam anak @ baring atas tilam anak
8. baring atas toto bersama anak....tutup lampu, tv segala
gangguan yang boleh menganggu anak tido
9. sambil tepuk-tepuk anak dodoi lah sikit, mirza suka
aku berzikir..so aku berzikir la..ikut selera anak
10.lama-lama anak akan tido sendiri...
lama-lama means u kene sabar banyak2


for the first time memang susah sikit la
susahnye sebab akan ambik masa yang lama
untuk anak kite biasakan diri tido di bawah

tapi lama-lama bila sudah biasa sekejap je
percayalah....sebab mirza macam tue
minum susu....bile susu habis, mirza pon tido
boleh refer entry dulu alah bisa tegal biasa

sekian sudah tip-tips arinie
ade lagi tip akan aku kongsikan bersama 
semoga berjaya +____________+

*tips paling senang jgn ajar langsung anak buai


10 comments:

nanonano said...

mirza tido buai ke slama ni??
mika ngn ibu dia tido bawah,
tp klu ngn maktok dia tido buai sbb maktok dia nk senang, so xde hal kot..

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

maksudnya, kalu nak anak tido cepat, x yah uat susu manyak la ekk... coz bila susu abish die pun tido :)

mun said...

nanonano:tak mirza tak penanh tido buai....memang mun tak ajar mirza tido buai

mun said...

fisha:eh taklah ...buat susu macam biasa lah....nanti kang takut dier tak kenyang dier takmo tido...hahaha...

Ann said...

mun
tips ni mmg boleh pakai
sebab dah pernah try pada kaiyisah
so sekarang boleh katakan 95% tido bawah/tilam n secara sendiri, lagi 5% tu dgn bantuan buai sbb kadang2 datang mood mengada2 minta masuk buai. :)

btw thanks for sharing. :)

aziyana said...

hihihhi tips dr yana, neneng! sumbat jer kompem lalok..

antalya said...

tips sy utk tidokan mya tanpa buai senang jer.xyah minyak2,losen2,bedak2.bentang toto dpn tv.letak 2bantal.then yun baring la sama2 dgn mya.sambil tgk tv.lelama tertido la dia.tp selalunya yun yg tertido dulu hahahaha

mun said...

ann:ur welcome...ok kan ann....then bile kite sudah terbiasa...bile anak nak tido jee...terus lap..tukar baju semua kan..bukan ape...kite nak die tido dgn nyenak...badan bersih..wangi....

mun said...

aziyana:hehehe itu kalau yang BF....ok jugak tue yana...

mun said...

antalya:yun..bab yang tertidur dulu tue memang biasa dah.....

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...