BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Tuesday, May 31, 2011

:resepi triffle:

semalam aku hanya blogkan pasal triffle
tapi aku tak blogkan pun pasal resepinya
sebab aku agak mesti ramai yang tahu resepi nya

tapi di sebabkan permintaan ramai (eceeeee mcm ramai je)
arinie aku blogkan pulak pasal resepi triffle tue

ekceli nak buatnya senang..
cuma kene ada sikit kerajinan lah
1. lapisan paling bawah
- kek pandan...potong macam biasa dan letakkan dalam bekas kaca
(bekas kaca macam dalam gambar semalam tue)
kalau takde bekas papepon boleh

2. lapisan tengah
- 1 tin susu cair (aku pakai susu ideal), 
tepung kastard 2 sudu besar, air sejuk 3/4 mug, 3 sudu gula....
semua bahan tadi di masak atas api kecil sehingga PEKAT
(aku capslock kan PEKAT tue sebab ianya penting okeh kalau tak nanti tak menjadi)

3. layer paling atas 
- 2 cawan air, masak sehingga menggelegak then masukkan 2 kotak jeli
perisa strawberry (aku guna brand nona)...then kacau sehingga larut...   
(means 1 kotak, 1 cawan air....kalau nak pakai 2 kotak, 2 cawan air)

sudah siap sejukkan dalam peti ais....dah sejuk apelagiiii makan lah


7 comments:

sharEna said...

cam susah jer..hihi

x pandai ah buat kuih2 puding ker bagai

tp nak try buat puding karamel sbb bahan2 cam senang. hari nie balik keje beli bahan2

zasss =D

Aishah Rahim said...

mun, dulu kan kat opis lama kita selalu mintak ada kakak opis tu buatkan. dia jual satu tupperware rm5. pas kita berhenti keja, terus tak ada makan lagi dah. pastu lupa nama dia apa. skang bila tengok entry mun baru teringat dan teringin balik. balik kang nak buat ah. heee. thanks mun! :)

aziyana said...

mun guna 2 kotak jeli ker? crystal jeli ek? ptt la yana punya xjadi sbb guna separuh kotak jer..die cam lebik..hahahhaha..ape daa..nk try buat lg la..
mun, yg lapisan custard tu cmapur seme baru letak atas api kan?

mun said...

sharena:senang jek ena.....try leeee..confirm lepas try nak buat lagik

mun said...

aishah:ur welcome...murahnye satu bekas rm5.....nanti sudah buat share kat blog eik....

mun said...

aziyana:yup.....campur semua pastu kacau atas api...

afni+hafiz=dani said...

mun, afni suka guna cheese cake. rasa die lg moist tau. makan sejuk2..operghh

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...