BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Tuesday, February 8, 2011

:kenapa perlu bazirkan rm150....:

kalau uolls boleh buat sendirikan.
.
.
.
.
hurmm ekceli aku bercakap tentang pemasangan semula astro..
di mana pabila uolls nak transfer (buka pasang) astro dari rumah lama ke rumah baru

sebelum aku buat sendiri aku dah call customer service astro..
tanya macamana mau transfer itu piring dan berapa kos nya.
maka jawapan yang aku terima
"puan kene bayar rm150 untuk transferkan astro tue"

hah apeee rm150????mahalnya caj uolls...
macam nie punya mahal baik i pasang baru..
 so aku decide mahu buka dan pasang sendiri 

nak pasang sendiri bolehhh
yang penting uolls kene ade tool seperti
-tangga
- spanar
-screwdriver
-drill

*dan yang paling penting uolls kene ader keberanian..
(maksud aku di sini kene berani nak panjat bumbung)

panjat....buka piring astro...panjat lagiii...pasang balik piring tue
then buat la papepown pada wayar dier yang panjang tue..
yang penting nampak kemas...
then setting semula untuk dapatkan signal

setting pada astro
1. tekan menu pada remote astro
2.cari satellite signal (no.2)
-dapatkan box signal
-dapatkan signal hijau (65% dah kira ok)

nak dapatkan signal hijau
- arahkan piring ke kiblat,kemudian pesong ke kiri sikit
- arm (batang astro) kene betl-betul tegak.
- belakang disk ade screw dan nombor 50,60,70,80,90
- pilih 70-80 untuk perfect vision

3. sudah selesai semua tekan menu 
4.tengok channel...dapat ke x..or clear ke x...

kalau tak dapat..uolls adjust arr piring tue sp dapat...hehehee 

*malam tadi dapatlah aku ngan incik b tengok tv...



13 comments:

Daleela said...

wah... memang hebat ni... thanks for the tips ya..awak bleh bisnes plak pas ni.. tp caj muwah2 tau.. hehhee

sharEna said...

huhuh..gagah buat sendiri ek? kalau kat salak tggi diorang caj 80 hengget rasenye utk upah pasang.

kalo gigih mmg bole pasang sndiri. nak ngn xnk jer =)

NURUL said...

bagus info ni tak yah bazir duit kan mun

nanonano said...

hahha na dlu ms pindah dia ckp 100..
trus gigih panjat psg sdiri,
mule2 xdpt frust jugakk..
skali bile tgk2 blk,
piring astro tu xmengadap kiblat..
serong sket..
patot ar...hahahha

mun said...

daleela:hah bisnes tak kot....just nak share dengan uolls jek...

mun said...

sharena:kene gagah dengan gigih baru leh pasang sendiri..

mun said...

nurul:haha..suatu penjimatan tau nurul kalau leh pasang sendiri...+__+

mun said...

nanonanao:haaa...memang kene serong mengadap kiblat....

ralzan abdul rani said...

as'salam,tumpang iklan buka pasang area bangi,salak tinggi,sepang,putrajaya n sekitar..rm100.0123062090(azam)tqvm.

are matt said...

kalau pndah daerah yg sama ok le.tp kalau lain daerah.hampeh xble.tetap astro nak seting

are matt said...

kalau pndah dekat blela.kalau pndah daerah hampeh xble.kna pngl astro jgak

are matt said...

kalau pndah dekat blela.kalau pndah daerah hampeh xble.kna pngl astro jgak

mohd faiz said...

Klu sy srh awk tlg pasang kn utk saya berapa ya awk nk cas?

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...