BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Friday, December 31, 2010

:entry terakhir tahun 2010:

well harinie public holiday due to malaysia juara Piala AFF Suzuki 2010
dan harinie jugak adelah entry terakhir saya untuk tahun 2010.....

sooo.....meh saya nak berpantun sikit...

kalau ada sumur di ladang.....
boleh saya menumpang mandi
kalau ada umur yang panjang.
boleh saya berentry lagiii 

jumpa uolls semua tahun 2011....
*moga tahun baru nie lebih baik dari tahun sebelum nie...


Thursday, December 30, 2010

:kecik-kecik dah ade habit:

hep hep hooray....
tahniah kepada team malaysia...
sebab uolls main habis-habisan...
pastue menang dengan agregat 4-2......
pastue jadik juara Piala AFF Suzuki 2010.....
pastu secara tak langsung kami dapat cuti free untuk esok hari...


hari niee kan semua orang duk kecoh post kat belog pasal 
kemenangan semalam...tapi saya nak kecoh pasal anak sendiri
boleh tak bolehhhh...????alaaa bolehkan jelah asal ade cite.....

hurm..ekceli takde pape pon yang best sangat  nak cite...
cuma saya nak share dengan uolls semua ragam sei kecik saya nie


mirza nie ade satu habit
habit dier adelah die suka tahan mata takmo tido
then kalau dah tido pon tak sampai 15 min dah bangun..
bangun pulak takde nak mamai-mamai dulu...golek-golek dulu kee
kalau dah bangun..memang dier terus bangun..merangkak main....


hurm nak di jadikan cerita....satu hari tue memang dier SUSAH  nak tido
saje je capslock kan word susah tue coz nak bagitahu yang ianya memang 
susah sangat....oklah senang cite 2 kali ganda susah....

bile dah susah dan plus saya dah tak larat nak kawal...
saya masukkan je mirza dalam buaian dier tue....

pastue saya buka channel disney...bagi dier tengok upin dan ipin....

(mirza memang suka sangat suka tengok upin & ipin  tau)

sambil tengok sambil berbuai....
buai....buai dan buai......
last-last....haaaa terlentok tido.....


haaa kan dah cakap tadii....
dier sememangnya mengantukk..
tapi saje jek tahan mata  coz nak main....


bile dah tak tertahan...tido jugak akhirnya



Wednesday, December 29, 2010

:free busha pants:

 hye semua..selamat pagiiii...
aritue saya ader join satu giveaway tau..
yang bestnye giveaway nie kamu tak payah buat papepon..
just pilih design yang kamu nak dan email tuan punya belog...

festime join giveaway....saya rasa sangatlah best
lagii best dapat busha pants yang comel secara free...

bukan satu tapi dua..
dua beb sape nak bagi free...
hanya tuan punya belog nie jee yang nak bagi free..


yang kuning untuk anak sendiri..mirza
belum ader kesempatan lagii nak cuba kat mirza 
yang pink pulak untuk anak asuhan mak saya..zara

*thanks sheila untuk busha pants yang comel nie.....

Monday, December 27, 2010

:sembilan bulan yang indah:

 hai mirza...sudah sembilan bulan anak mama nie....
cepat tak cepat masa berlalu????
tahu-tahu dah 9 bulan

jom kite tengok perkembangan mirza

- sudah tumbuh 2 gigi bawah...(tak leh nak capture ar gigi tue)
- sudah pandai kissing-kissing saya....bile saya cakap...
"mirza sayang mama"..terus dier kiss pipi saya dengan mulut dier
- sudah pandai tepuk-amai-amai sendiri kalau kite nyanyikan lagu tue
-bile saya sebut" mirza pandai"...terus dier tepuk tangan tanda bagus....
- kalau die mahu tido...terus dier p landing kat tilam dier n baring.....
itu tandanya yang dier mahu tido...
 - kalau dier mahu minum air masak..dier akan terus dapatkan 
botol air masak tue dan terus masuk mulut..
- sudah pandai nak memanjat sofa...
- kalau nak tido mesti nak peluk bantal busuk dier tue....
- kalau time makan..bile dier nampak jee mangkuk n sudu die 
kite pegang terus die datang duduk depan kite.... 
- kalau kite tangah gelak ramai-ramai..dier pon turut gelak skali..
macam paham je anak mama nie...
- kalau tengok kite pakai lawa-lawa..mulalah duk merengek nak ikut sama
- kalau dengar jee iklan tv3 tue..yang globe tue..tengah main ponn
cepat jeee datang kat depan tv...
- dah pandai main kejar-kejar dah sekarang nie...kalau kite dok kejar dier
laju jee dieer merangkak tau nak lari...
- kalau takmo makan dier akan tutup mulut rapat-rapat...hmm
buatlah camner pon dier tetap tutup mulut tue..

*gambar lain takde..so rembat jek gambar nie...




:adakah ianya normal:

hye semua selamat pagi isnin....
bagi peminat-peminat bola sepak
kebangsaan....tahniah saya ucapkan...
di atas kemenangan 3-0 kepada indonesia...

saya memang tak minat bola sepak...tapii 
disebabkan kene tempias sang suami 
yang minat giler-giler minat nye
ambik tahu jugaklah kan keputusan akhir tue
 nasib baik kat rumah kami ader 2 bijik tv..
so kalau incik b tengah duk melayan channel bola
saya boleh lah melayan chanel AXN ke...DIVA kee..

tapiii....hari nie saya bukan mahu cerita tentang
bola sepak.....tapi tentang SENGGUGUT...
ekceli lepas bersalinkan uwais mirza 
9 bulan yang lepas......
baru kini saya perasan yang 
saya sudah tidak mengalami  
sindrom SENGGUGUT

kalau tak time dulu-dulu....
bile datang je kene siap berstokin..
kene berselimut satu badan...
kene makan ubat...
dah makan ubat wajib tido..
bile bangun tidur baru lega

tapi sekarang tak perlu 
susah-susah dah macam dulu
sekarang.....bile ianya datang..
datang jee macam besa...
takde sakit-sakit perut bagai...
yang ader cuma lenguh di pinggang je

adekah ianya normal???
kalau ianya normal maka
inie sudah bagus sangatlah...
takdelah tiap-tiap bulan duk mc sebab 
dek tahan dengan penangan sengugut tue....

mummy-mama-ibu-mak-bonda 
yang lain macam mana??????
adekah sama seperti saya...
atau tak sama....

Friday, December 24, 2010

:port mirza:

 
incik b tengah melayan mirza main ke atau incik b yang main tuee

port mirza adelah di bawah tangga....
segala mainan mainan mirza 
semuanya saya letak kat bawah tue.....
(hahhaa ayat macam banyak jee kan)

hehehe bukan ape..senang sikit 
takdelah bersepah bagai 
satu rumah dengan mainan dier
kumpul satu tempat kan senang...
(huh bape banyak kali nak ulang perkataan senang tue)

lagipun saya nie bukanlah rajin bebenor nak mengemas rumah..
so mirza tunggulah nanti bila mirza besar skit....
mama nak ajar mirza kemas mainan sendiri bile dah main...
kalau takmo kemas..tak boleh main dah lepas nie
*kejam tak saya*

*kadang-kadang takdenye nak main mainan sangat pon..nak melekap jeee...

:esok saya mahu pegi buang lemak di badan:

sekarang tiap-tiap pagi mesti hujan kan
bile hujan mulalah malas nak bangun pagi....malas nak pegi keje...
alaaa even hari tak hujan pon cuaca terang benderang pon 
saya tetap jugak malas nak pegi keje........

hurm nape eik tahap kemalasan saya sekarang nie semakin meninggi
adekah disebabkan hari hujan....
ataupon disebabkan sudah bosan bekerja
ataupooonmn kan kan memang saya nie jenis malas....
lagi tepat adekah saya nie memang pemalas orangnya....

huh..mesti pembaca belog saya nie duk merungut kan
apelah tuan punye belog duk merepek pagi-pagi nie...
sebenarnya saya takde idea nak tulis tentang ape arinie
so bolehla eik kiranya saya duk merapu meraban harinie....

owhhhh arinie sudah jumaat...maka dalam pala otak nie dah pikir
siap-siap dah esok lusa mahu buat ape di rumah....
segala perancangan sudah di atur........

niat di hati mahu pergi jog di tasek dekat rumah.....
oklah saya sedang menipu...saya tak jogging pon...
just letak mirza dalam stroller n then tolak stroller mirza 
mengelilingi tasik sambil menikmati pemandangan indah di pagi hari
yang penuh dengan kabus-kabus pagi (bukan jerebu tau tapi kabuss)...
dan bolehla saya bau kabus pagiii yang sungguh tenang tue....

eh...pagi-pagi ader bau kabus ke...
ye ader...silalah percaya dengan saya...
sebabnya kali nie saya tak menipu anda...
kalau nak tahu kamu cubalah sendiri..

around 7 o`clock..uolls semua berjalan round-round 
pusing-pusing tasik sambil bau kabus...
konfirm lepas tue uolls akan rasa sihat dan tenang jee...

haaa dahlah kamu akan rasa sihat..tenang ditambah lagi
dengan rasa badan yang sudah ringan..
ringan sebab akibat dari pengeluaran peluh
di pagi hari..bila badan berpeluh ianya bermakna 
kamu sudah bakar lemak-lemak di badan kamu.....
kamu bakar lemak secara tidak sengaja....

kenapa saya cakap secara tidak sengaja..yelahkan..
kamu berjalan sambil tolak si kecik dalam stroller 
sambil menikmati pemandangan keliling tasik...
niat di hati nak bawa si kecik berjalan-jalan menikmati 
keindahan ciptaan yang Maha ESA

tapi sebenarnya aktiviti berjalan kamu tue sudah dikira membakar lemak
(bakar lemak tak semestinya kamu jogging  round tasik tue 5,6 kali)
hurm nampak tak bukankah ianya berlaku secara TIDAK SENGAJA...

okayyy bila lemak-lemak sudah terhapus..
(walaupun taak banyak yang terhapus)...
janganlah pulak lepas tue kamu semua membina lemak 
di kedai kedai mamak
yang bernama Al-Fallah ke...
tak pun Al-Sallam keeee....

apekata lepas tue balik rumah
buatkan satu sarapan yang menyihatkan...
kalau malas nak buat makan jee 
cornflakes or kellogs with fresh milk
kan sihat tueee...

huh..ok mun stop...stop
stoooppppppppppp.....
dah banyak merapu nie.....
thanks to uolls coz sudi baca sampai habis....

*haaa kau panjang bonar entry nie..tak penah-penah tulis sepanjang nie...tapi bile bab tang merapu leh pulak tulis panjang-panjang...



Thursday, December 23, 2010

:check gusi:

 

 hye semua....gud morning
arinie masuk keje lambat sket coz 
membawa mirza ke klinik untuk checkup 9 bulan...
ekceli mirza belum sampai lagi 9 bulan..
tapi entah kenapa diorang suh dtg check jugak...

sebenarnya tarikh checkup yang di tulis
dekat dalam buku mirza tue
semalam....22 12.2010 @ 2 pm...

tp semalam sy malas nak p petang...
so pegilah pagi nie
rupa-rupanya semalam diorang suruh
datang petang coz nak check gusi mirza....

 so tadi hanyalah checkup biasa....
timbang berat....ukur tinggi.....ukur lilit kepala
pastue menguji kemampuan mirza memegang objek....

cuma yang tak check hanyalah gusi saje...
sebab check gusi hanya ada pada hari rabu petang
so lepas nie kenelah saya pegi 
petang pulak nak check gusi mirza

dan hasil checkup memberangsangkan...
syukur alhamdulillah....

*nanti saya update perkembangan mirza 9 bulan okayy...

Wednesday, December 22, 2010

:10 sebab kenapa saya mahu kurus semula:

10 sebab utamanya
1. supaya saya rasa sihat....ok.ok...
sihat bermaksud bebas dari penyakit dan tak cepat rasa penatlah

2. supaya saya boleh jadi "mama yang hot...
wehuuu hot tue means even saya dah beranak pon 
badan saya tetap maintain macam anak dara....
*hahaha perasan sekejap*

3. supaya husband saya rasa bangga 
sebab dier ade bini yang pandai jaga badan....
yeke dier bangga????nanti balik rumah saya tanya dier...

4. supaya saya boleh melakukan segala kerja tanpa rasa cepat penat....
kerja rumah bertimbun-timbun plus 
dengan kerja sepah yang di buat oleh mirza...

5.supaya mak mentua saya sudah tak bisik 
dkt telinga saya supaya saya menjaga badan
malu okeh...mak mentua tegur...

6. supaya segala baju yang sebelum kawen 
dan sebelum peknen boleh di pakai semula....
okay..yang nie bukan nak cakap yang saya dah kurus ok..
tapi nie adelah suatu penjimatan berganda sebab nya tak perlu beli baju n seluar baru....

7. supaya adik ipar saya tak pegang peha saya sambil cakap...
" eh kakak dah berisi sikit lah"
oooo...tidak...saya sangat malu time tue...

8. supaya saya tak rasa termengah-mengah bile naik turun tangga..
sungguh sekse bile termengah-mengah nie tau.....

9. supaya husband saya tak bising-bising or tegur saya...
hurm..even dier tak penah tegur pon..
tp manalah tahukan one sweet day nanti dier tegur...
haaa masa tue baru nak terhegeh-hegeh nak kuruskan badan....

10. supaya saya boleh share dengan uolls semua rahsia 
saya menurunkan berat badan selepas beranak
oowhh...rahsianya adelah "berpantang dengan betul"


Tuesday, December 21, 2010

:contest si manjaku comel:

 akhirnye....akhirnyeee...akhirnyeeeeee
 ada jugak orang nak tag saya untuk join contest ini....

untuk makluman semua saya telah di tag oleh mamelly untuk join contest
yang telah dianjurkan oleh pemilik belog bernama Masyimalo's Heart


 bile dah join contest maka kenelah penuhi syarat-syarat yang di tetapkan baru boleh menang

 maka ini adelah syarat-syarat nya...

1. jadi follower blog Masyimalo's Heart
 done

2. anda mestilah mempunyai blog sendiri (takmo orang lain punye blog taw)
 ye..saya punya belog sendiri

3. buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel nie dan sertakan gambar si comel anda yang paling comelll skalik 
(ini pun wajib jugak) 
done

4.tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan kat entry korang
done

5. tinggalkan link entry korang kat comment entry nie
 done

6. yang boleh join baby dari baru lahir hinggalah ke 6 tahun
yup...anak saya berumur 8 bulan

7. tag rakan-rakan anda 5 orang

8. Juri adelah hubby kak Juelee dan ibu kak Juelee

so dengan ini saya mempetaruhkan gambar ini

 muhammad uwais mirza b. mohd iftiah
berumur 8 bulan....

time nie kami laki bini tengah bersiap-siap mahu keluar berjalan-jalan......
mirza dah siap dulu...so saya suruh mirza duk diam-diam main mainan 
sambil saya nak siapkan barang-barang mirza...

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...