BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 30, 2010

:mirza...oooo mirza:


sudah tak mahu duduk diam dalam stroller...
die meniaraplah....die berdirilah....die memanjatlah....
huwaaaa....penatlah mama macam nie sayang.... 

*tak sempat nak capture gambar mirza masa dier tengah memanjat strollernya...





Monday, November 29, 2010

:hoyehhh:

lagi 15 minit sudah mahu balik...
hoyehhh arinie hepy coz incik b datang ambik saya..
so saya tak perlu drive....leh duk sebelah driver sambil tekan-tekan radio dengar lagu best......

:minum air banyak..ape kesannya:

hye semua...
selamat hari isnin semuanya...
huh ape ayat macam skema jek nie....lol.....
okay..okay sape suka minum air masak..
air kosong...air mineral....
or plain water....


ekceli amalan minum air kosong nie banyak kebaikannya...

1. leh buang toksin dalam badan...camner tue???yelakan..banyakkan minum air kosong..so ianya melancarkan sistem pencernaan kita...takdelah sembelit jeee memanjang

2. mempercepatkan proses penurunan badan...saya tak tahu camner..tapi orang cakap bile minum banyak air badan cepat turun...

3.boleh mengelakkan perut buncit..nie pon saya tak tahu nak explain macam mana....boleh google sendiri yek...

4.mengekalkan suhu badan...bile badan terasa panas..so banyak-banyakkanlah minum air kosong...so otomatik badan jadik sejuk..
tapi janganlah minum air sejuk pulak...terkezut segala organ dalaman tau...

ok tue kebaikan minum air kosong...
kalau uolls amalkan minum 4 gelas air suam selepas bangun tido....pagi-pagi sebelum gosok gigi 
maka kamu dapat merawat atau hindarkan penyakit-penyakit ini

1. sakit kepala
2. sengal badan
3. sistem jntung
4.artiritis
5. buasir
6. sawan
7. gemuk
8. bronkitis
9. asma
10. batuk kering
11. meningitis
12. gastrik
13. masalah ginjal & sukar kencing
14. cirit-birit
15. denyutan jantung laju
16. kencing manis
17. sembelit
18. penyakit mata
19. barah usus
20. ketidakstabilan haid
21. sakit telinga & hidung
22. sakit tekak

 saya pon belum pasti akan keberkesanannya...
so ape kata kita mencuba bersama-sama yee...... 
okay selamat mencuba.....



Friday, November 26, 2010

:body age:

baru-baru nie  kat opis saya ader wat hari safety and health campaign...
so saya dengan kawan-kawan tak lepaskan peluang untuk join sesaama..
memula skali sampai sana tempat yang kami tuju adelah tang medical checkup...
sangatlah ramai orang......nasib baik kami datang awal..
so bile tang saya...lepas check jer..tengok kat kertas tue tertulis

body age:33

 
ehhh..ape body age nie eik??
then ade sorang tue bg penerangan tentang body age nie..
tapi kami-kami nie tak paham-paham jugak
yelah kan semua nya belajar area engineering
so bile masuk tang medical term nie...
memang susah nak paham skit..

then bile balik jer rumah...cite kat mak tentang body age nie...
pastue mak dah bising-bising...then cakap macamnie......
"tuelah aku suruh jaga makan jaga badan..
jangan makan main ikut sedap mulut jeee"
arghhhh sudah....niat di hati nak berkongsi dengan mak 
tapi lain pulok jadinya
huhuhu....nasib badanlah weiiiii....

so sudahnya sampai sekarang 
pon kami tak paham-paham maksud "body age" tue
?????????????


Thursday, November 25, 2010

:gigitan cinta:

- gigit sayang jangan tak gigit-

 Hye semua,slmt ptg..
entry nie dipostkn melalui my hp..thanks to aishah coz sudi mengajar kami-kami semua nie
papepown arinie nak cite yng mirza genap 8bln....
sudah 8 bulan maka sudah pandai macam-macam....

- sudah pandai says"nanak..nanak.." thats means taknak"
-sudah sebut dan panggil-panggil neneneek...and mamama...
-sudah pandai duduk
-sudah cekap merangkak
-sudah mula menunjukkan bunga-bunga nak berjalan
- jumpa ape saja semua nak masuk mulut...
- sudah pandai kenal orang....kalau dier tak nak dier akan cakap.."nanak..nanak"

haaaa ape lagi eik..lupa sebentar..kalau saya ingat saya akan update lagi ye...


Wednesday, November 24, 2010

:kenapa orang suka pada orang yang cantik:

kenapa ada orang suka dikelilingi (berkawan) dengan orang yang cantik jee eikk...??? orang yang besa-besa nie dibuatnya musuh...kalau diri sendiri tue lawa bagai miss universe takpe jugaklah....


kenapa ada orang yang suka sangat menyanjung tinggi orang yang cantik eikk????macamlah orang yang cantik tue suka sangat di sanjung.....

kenapa ada orang suka melayan orang yang cantik secara first class....
cakap lemah mebut bagai...tapi orang yang besa-besa nie di layan sambil lewa jeee........kenapa eik????

kenapa orang laki suka pandang benda yang cantik jeee eikkk....contohnya perempuan cantik??
dah le pandang nak terteleng2 pastu siap cakap lagi....cantiknya diee..kalau aku dapat sah tak cari yang lain...hurmm

kenapa ada orang mesti nak puji orang yang cantik dan kutuk orang yang tak cantik eikkk....??? 
mesti ke nak puji yang cantik dan kutuk yang tak cantik....bukankah itu semua ciptaan ALLAH swt...

kenapa???

kenapa????

kenapa??????

hurmmmm entahlah ...macam-macam...

bagi aku kecantikan tue adelah subjektif....

cantik ke tidak bukan kite yang patut menilainya sebabnya semuanya adelah ciptaan ALLAH

*jika kamu kutuk...bermakna kamu kutuk kejadian ALLAH...haaaaa

:sleepless:

 m
e
n
g
a
n
t
u
k
k
k
.
.
.
.
.
.
.
.
.
solutionnya adalah tido secukupnya

Tuesday, November 23, 2010

:semuanya sudah berubah:

sekarang sedara-sedara aku duk cakap yang diorang tak percaya 
yang aku dah kawen dan dah ader anak...
bagi yang mendengar mesti pelikkan.....

anak manja kah aku nie...sampai begitu sekali pemikiran diorang???
yang pasti aku bukanlah anak manja apatah lagi anak tunggal...

aku adelah anak sulung dalam 4 adik beradik...
tapi hakikatnya masa aku bujang dulu...aku suka buat hal sendiri...
aku belajar jauh...nunnnn di perlis...family aku kat sepang...
hidup aku banyak dihabiskan dengan belajar....belajar dan belajar...

bukanlah aku nak cakap yang aku nie jenis ulat buku..
tapi dulu aku memang minat belajar...dulu lah...
lepas SPM aku buat diploma..lepas selesai diploma aku further degree pulak....
 so masa-masa aku banyak dihabiskan di tempat belajar...

bile cuti balik rumah jeee.aku banyak habiskan masa dengan berehat....
datanglah 10 orang sedara pon duk hiruk pikuk kat rumah aku....
tapi bile sampai time tido aku masuk bilik tido...
sampai time nak rehat aku masuk bilik berehat....

takdenye nak berjaga sampai kul 3-4 pagi melayan sedara-sedara...
kadang-kadang sedara-sedara ajak kuar berjimba kat luar pon aku tolak mentah-mentah..
alasan aku senang, malas dan mahu berehat di rumah...
mereka paham aku dan tak memaksa aku

masa bujang budak-budak pon aku tak layan sangat..
sebabnya masa dulu aku jenis yang tak suka budak-budak
aku jenis yang tak suka dengar bising-bising
aku jenis yang tak suka dengan keadaan yang ramai orang...

TAPI sekarang hidup aku dah berubah....360 darjah berubah 
bile dah ader anak..aku nak tido awal pon tak boleh
bile dah tido...2,3 jam sekali kene bangun susukan mirza...
tido aku tak pernah cukup..rehat aku tak pernah cukup...

semua masa untuk anak....
 masa untuk diri sendiri mmg tak ada.....
maka bile mereka ungkit kembali zaman bujang aku...
aku dengan selamba jer menjawab....
"saya menikmati zaman bujang semaksima yang mungkin"




Monday, November 22, 2010

:terbuku di hati:

ada sesuatu terbuku di hati ini...
.
.
.
.
.
.

mahu diluah takut ade yang terasa hati pulak....
.
.
.
.
.
.
mahu di telan tapi hati ini tidak tenteram..........
.
.
.
.
.
.
maka ape kesudahannya......


*pada ketika ini aku hanya mampu berdoa padaMU sahaja semoga ada jalan penyelesaian....




:.........:

huuurrrrmmm
......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tak baik mengeluh mun
bersabar,bersabar dan bersabar saje

:mama demam.... mirza pun demam:

fuhhh lamanya tak berupdate...
bukan takde mood or takde tajuk nak cite ader...
tapi apakan daya kita hanya merancang...Tuhan yang tentukan....

sehari sebelum raya haji saya mc 
coz kepala rasa berat dan badan pulak rasa sakit-sakit...
esoknya raya pon saya demam jugak....habis satu badan sejuk-sejuk....
demam demam pown masih lagi pegi beraya....
cuma selera jee takde nak makan...
sehari selepas raya demam dah kebah skit-skit....
bile demam dah kebah, perut pulak yang sakit....
maybe angin kot sebabnya tak makan sangat....

esoknya pulak bile dah ok semuanya....
mirza pulak DEMAM
 sepanjang 8 bulan ini
adelah pertama kali mirza demam 
suhu badan die 39.5 tau...
memang panas....sangat2 panas

bawa pegi jumpa doctor....
doctor decide masukkan ubat bo****
 mirza punyalah menangis time nak masukkan ubat tue...
sian saya tengok mirza masa tue..nangis tersedu-sedu panggil nenek...

pastu bile dah de kat rumah..
puaslah kami semua nie duk jerlum kepala dan badan mirza dengan air...
bile malam pulak jerlum dengam air asam jawa....
alhamdulillah keesokannya....suhu badan mirza turun ke 37...
even suhu dah turun kami masih lagi jerlum kepala mirza dengan air....
asal kering jer...jerlum dengan air.....
sampai biratlah bibir mirza...kesejukan...
syukur jugak mirza tak banyak kerenah.....
senyap jer bile di jerlum dengan air...dan air asam jawa
dan paling best mirza masih lagi mampu tersenyum bila di agah....

dan alhamdulillah semalam mirza sihat sepenuhnya....
dah boleh main...sudah mahu minum susu...sudah mahu makan...

*mirza dah pandai cakap tak nak.....


Monday, November 15, 2010

:tajuk??tak dapat nak pikir:

B to the O to the R to the E to the D
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bosanlah keje macam nie...

Friday, November 12, 2010

:sentap:

uolls kan rasa ape eik kalau dengar orang cakap cakap macam nie...
 
"alaaa...budak-budak yang ader cert degree nie bukan pandai buat kerja pon..cakap je lebeh..."
aku SENTAP okay bile dengar statement nie...

uolls pulak macam mana???

Thursday, November 11, 2010

:saya seorang cik strawberry:

hye semua semua nyeeeee
arinie bz skit..bz duk mentelaah converter contract
tapi kan bz tak menghalang saya untuk updated blog...
sebabnya sambil mentelaah pown leh update belogkan

lainlah kalau ader meeting...
bos besar dan bos kecik di depan nuuuu
kompem saya tak berblogging


lagipun selagi tak update kan...otak nie asik duk pikir jek.. UPDATE,UPDATE,UPDATE
kalau asyik duk berpikir je.mana tenteram nak study contract...
 yelah..buka contract je....otak dan hati teringat jeee pada si dia..
si dia tue means blog saya laah.

so arinie mahu sharing sesuatu dengan uolls semua

orang kata sharing is caring
orang kata lah kan...
bukan saya kata..
saya hanya menaip jek...


ader sesape suka STRAWBERRY tak???ade tak??
kalau ader maksudnya uolls sama lah dengan saya
saya SUKA sangat dengan strawberry
saya suka makan strawberry 
saya suka bau strawberry
saya suka,suka,suka,suka strawberry
wahhh brape banyak nak taip perkataan suka nie...

 ini adelah sebahagian daripada collection saya..
sebahagian means separuh la..
nak letak semua 
rasa macam banyak pulak kang bercerita



1.handwash bau strawberry...lepas cuci tangan bau wangiii jeee
2.strawberry butter cream...lepas mandi guna ini bau sweet jeee 
3.body lotion bau strawberry..lepas guna ini rasa macam nak gigit-gigit jee tangan sendiri
4.nivea lip care berperisa strawberry...pakai ini rasa macam mahu makan bibir sendiri...
5.lipgloss berperisa strawbeery....pakai ini jugak rasa macam mahu makan bibir sendiri buat kali ke-2
6.last but not least adelah file yang ader gambar strawberry banyak-banyak...bile tengok ini fail rasa hati gembira sangat..

dan sebab tuelah url blog saya bernama  "munlovestrawberry"
ok dah update..maka hati sudah tenang untuk review contract...

*pewangi dalam kete pown saya beli yang bau strawberry..ouumm sweetnyeee..

Wednesday, November 10, 2010

:cendawan..no...noo..nooo:

semalam saya mengalami lenguh-lenguh badan yang amat amattt teruk okay
lenguh tak hengat.....sakit semacam jeeek....nak bergerak pon tak boleh...
ok tipu boleh gerak tapi dengan kadar pergerakan yang perlahan....
tapi perlahan bukanlah seperti moon walk okayyy....

pastu saya cuba ingat balik apa yang saya makan 
yang membuatkan saya jadi begini...
wahhhh...macam scary jek dengar kan...
padehal takdelah makan ape pown...

masa lunch kat opis semalam saya makan cendawan..
u know cendawan.....
sedap okeh..makan dengan banyaknya....
yelah amik cendawan sampai tak nampak nasi...

at last....sakit jugak yang aku tanggung....
nak merungut tak boleh sebabnya salah sendiri....
so amiklah minyak mustajab lumur satu badan.....
paling banyak lumur kat kawasan perutlah....
dah lumur..baru rasa macam lega skit...

masa sakit nie...
mirza saya letak jek dalam playpen...
biar dier main dalam tue...nasib ko dier tak nanges...
agak-agaknye dier paham kot mama dier dalam kesakitan.......huhuhu

 -muka seronok dapat main dalam playpen...-
janji mama depan mata

 -cuba nak memegang burung..-

-tak tau nak watpe...habis bersepah semua 
at last playpen pon di hisapnya-

so lepas nie i should say no to cendawan....sorrylah ye cik cendawan...
walaupun kamu sedap tapi saya enggak bisa makan kamu kerna kamu itu berbisa bagiku...

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...