BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

:feel free to click me:

Thursday, September 30, 2010

: berpantang cara saya:

masa dapat tahu saya tak boleh bersalin normal 
and doctor ckp i should go c-zer to save my baby...
owh saya macam pasrah...dalam pasrah saya menangis 
becoz tak dapat melalui proses bersalin secara normal
selepas operate bagai semua masuk jew wad,
saya tengok my perut mcm orang peknen 2,3 bulan..
owh...owh...owh my goodness...
saya rasa mcm nak pengsan sekejap...
dan saya terus tanya my mum, 
what should i do to get back my figure....
mak i ckp ape tau....pantang kene betul-betul...

so balik rumah saya dengan rela mengikut 
cara mak berpantang..memang seksa sangat-sangat..
tapi disebabkan azam untuk mendapatkan kembali 
berat sebelum kawen maka saya ikutkan jugaklah...

1.jaga makan and diet
- hanya mkn sesenduk nasi pada tengah ari n malam...
dan minum pagi hanya biskut bersulamkan milo panas 
makan malam pula mestilah sebelum pukul 7 malam.....

2. jangan minum ais selama setahun selepas bersalin
yang nie memang saya ikut betul2 la....
takut wei perut buncit mcm org beranak 5...
kadang-kadang ikut nafsu memang nak je belasah ais nie..
yelahkan man lah leh tahan kan asik duk minum air panas jer..
tapi bile dah tuang..tengok ais-ais tue berenang-renag 
dalam gelas...terus tak jadik minum...

3.breastfeed your baby 
yang nie memang betul,dan lagi satu rahim cepat kecut
so pada sesape yg fully bf jangan risau 
berat badan anda akan turun dangan sendirinya

4. berbengkung 
sepatutnya memang kene berbengkung tapi saya kan operate 
so niat untuk berbengkung sepenuhnya
masa berpantang tak dapat dilakukan...
.niat yang tulus murni ini disimpan di dalam hati saje....


5. bertungku setiap hari
berbengkung tak boleh so bertungku jelah....
.kalau nak senang beli siap-siap tungku herba tue
pagi-pagi lepas mandi semua..sapu param seluruh badan dan bertungku..
wahhhh..masa tue kamu akan rasa panas dan berpeluh-peluh.
.(ingt jgn buka kipas tau..nanti kang cepat pulak sejuk tungku tue...)

6. berstokin dan berbaju tebal
owh yang nie  memang payah sangat nak ikut 
sebabnye cuaca adelah sangat panas....
dah panas,bile pakai baju tebal,bertambahlah panasnya....
walaupon kadang2 rasa tak tertahan tapi saya ikutkan jugak..
kalau tak ikut mak jeling semacam jer tau..sambil warning..
"kalau sakit ke, lenguh-lenguh ke jangan nak mengadu jerkat mak..."

7. mandian herba
ekceli saya tak tahu pun herba ape..
mak yang sediakan saya mandi jer..
tapi best tau badan bersih dan bau wangii jer..
mandi pown air panas tau..
mak kata kalau mandi guna air sejuk....
habis nanti badan masuk angin dan akan cepat lenguh-lenguh

8. berpantang selama 60 hari
kalau nak lagiiii canteekkkkk 100 hari la....

 
masa nie saya peknen 8 bulan dan berat saya 78kg....
OMG 78kg okeh...
masa nie pikir kalau tak peknen berat 78kg 
mahu saya pengsan kat atas penimbang tue jugak
nasibla peknen..maka saya terima dengan redhanya...
demi baby tersayang.....
dan tadaaaaaaaaa
inilah saya sekarang

 saya happy sebabnya saya dapat semula bentuk badan 
saya hasil dari berpantang secara displin...

  dan kalau uolls nak tahu berat saya sekarang nie 
adelah berat masa saya anak2 dara dulu tau.... 
 dan yang paling best ramai yang terkejut tengok 
badan saya bile saya kata saya bersalin c-zer...... 

*dan hingga sekarang saya masih lagi mengamalkan jamu.. 

:kawan lama:

 huh.....dapat jugak buat entry baru hari inie....
nape ntah..seakan macam takde mood...
tapi terasa nak buat jugak..
 
beberapa hari lepas toiletris mirza habis...
 so saya ke giant untuk mentopupkan semula...
dalam banyak-banyak barang VICKS jew yang saya tak jumpa tau...
pastu saya masuk guardian....dan cariiii dan saya jumpa inieee.....
 
-baby balsam-
 khas untuk baby...
saya suka guna baby balsam nie....
saya akan sapu kat dada dan  blakang badan mirza...
kat tapak kaki mirza pun saya sapu tau.....
lepas sapu nie..mirza mesti tidooo lenaaa jeee....
...............................................................................
tukar topic
ekceli cite nie amatlah lama...dah tak ingat bape syawal ntah...
saya jumpa kawan lama saya masa raya aritue
kami berkawan since kami di sekolah menengah lagi
sekarang nie kami masing-masing dah pun berkahwin dan dah ader anak.. 
sebelum-sebelum nie ader jer plan nak jumpa..kat sana lah,kat sini lah
tapi tak kesampaian coz masing-masing sibuk dengan kerja dan famili... 
dan akhirnya pada raya aritue kami  dapat jugak berjumpa semula...

-menu pada hari itu adelah mee rebus-

 - mirza dah terlentok tido..tapi mama nya still nak bergambar untuk kenang-kenangan-

- uncompleted coz incik b takde dalam gambar nie-
die kene kerjaaaa...
mirza tido pon nak pegang tudung mama tau..abis serabut tudung mama tue..huhuhu
*abaikan keserabutan saya sebabnya tak sempat nak bersiap kawan dah muncul depan rumah
*thanks to sue coz sudi datang rumah mun....

Wednesday, September 29, 2010

:kenapa B:


di suatu malam yang tenang...
baring-baring sambil main dengan mirza...
dan ketenangan itu dipecahkan oleh soalan yang bertubi-tubi
soalan-soalan ini ditanya pada saya oleh budak standard 4..
nak tahu dier tanya ape????

budak itu :"kak mun, nape kak mun panggil abang amir B"
budak itu lagi: "nape tak panggil papa"
budak itu lagiii:"nape tak panggil abang amir ke"

wow..wow..wow...tuuu diaaaa banyaknye soklan ko
saya terus tergamam...dan berpikir
yelahkan budak nie baru standard four..
dan saya tak pernah pown terpikir yang dier akan tanya soklan-soklan yang macam tue 
nak tak nak kenelah jugak saya menjawab nye...

saya: " B tue adelah shortform untuk hubby"
budak itu: "hubby tue ape???"
saya: " hubby tue adelah husband"
saya lagi: "maksud husband adelah suami"
budak itu: "abis tue nape kak mun panggil dalam english nape tak pggil dlm bahasa melayu"???
saya: "OMG ini budak banyak betul soalannya...."
saya lagi: "yelahhhh takkanlah kak mun nak panggil abang amir ...suami..suami..suami..macam pelik jer.."
budak itu: "nape tak panggil papa??"
saya: "oooo..papa tue untuk mirza..kak mun bukan anak abg amir la....buatpe nak panggil papa"
budak itu: "abis tue nape tak panggil abang amir"
saya: "haiyoooo...sebabnya kak mun taknak panggillah..lgpown kak mun dengan abg amir sebaya..ada paham..?"
budak itu:"owh ok"...
saya: (dalam hati) "haha lega die dah paham..."


*budak ini memang suka bertanya dan dier penah tanya kat kat ibu dier mana ALLAH....???

:19 syawal:

 arinie 20 syawal..
19 syawal adalah semalam...
maka ini adelah cerita semalam...
pergi beraya di rumah uztaz kamal 
ustaz kamal adelah ustaz mak saya...
bukan ustaz saya mahupown ustaz sepupu-sepupu saya...
aktiviti sebelum pergi adelah menangkap gambar sebanyak yang mungkin

-owh ok gambar adelah seperti biasa-

 -bersama sepupu-sepupu yang berjauhan dengan ibunya-
ibu mereka berada di indonesia atas urusan kerja

 -ahaaaa..sape tak kenal tuannye blog...-

 -mengisi masa lapang sebelum keluar rumah-

-saya berbaju kurung pahang yang sangat besar okeh-
 
 -mirza menunjukkan skillnya-

 -gedebushhhh...jatuhla pulak-

 -mama,mirza tangkap gambar mirza sendiri-

 -yeay...berjaya-

 -hye mama..mirza tengah buat sit up nieee-

 -satu..dua...tiga.huhuhu...-

dan ini di rumah ustaz kamal

 -mirza melepak jer..buat macam rumah sendiri-

 -mama n papa-

*takdelaa menarik mana sangat pown...tapi nak jugak wat entry nie..hahaha...

Tuesday, September 28, 2010

:car seat mirza:

hyep semua...arinie saya masuk keje lambat sedikit..
coz membawa mirza pergi klinik
sebab ape ke klinik???sebab mirza kene cucuk 6 bulan....
 dah 6 bulan anak mama nie...sekejap saja.....
nanti tahu-tahu dah setahun......
ini hasil dari checkup tadi:
berat:7.1kg
panjang:67cm

owh yee arinie saya mahu bercerita tentang
car seat mirza



sebelum nie masa takde car seat nie nak tidokan mirza..punyalah susah....
pastue bile pegang...tak reti duduk diam..semua nak digapainya....
oooooohhhh..memang bahaya ok pegang anak dalam kereta...

so...kami decide sebelum raya kene pegi beli jugak car seat nie maka 2 hari sebelum raya aritue..kami suami isteri dengan gigihnya kuar bershopping..orang lain semua duk seronok bershopping raya..kami pulak mencari car seat...hahahhaar..tinjau punya tinjau..cari punya cari.........belek punya belek...dan akhirnyaaaaaaa...kami decide untuk ambik yang ini...

brand sweetcherry
harga rm299 after less rm239
Jusco Seremban 2

harga pown berpatutan takdelah mahal beriban-riban tue dan material pown tak panas...comfortable...okla...mirza pown ok jer duduk dalam tue.....mana tak oknye..masuk jer tido..masuk jer tido.....memula tue saya risau jugak takut dier takmo duk dalam tue tapi alhamdulillah mirza ok dan dier pon macam paham jer yang dier memang kene duduk dalam car seat tue....

so selamat la sikit kan bile travel jauh-jauh..balik terengganu ke...takdelah susah payah nak menselesakan mirza dalam kereta..dan takde lah nak merasa lenguh-lenguh tangan akibat mendukung mirza sepanjang jalan...semua masalah settle...

*ekceli dah lm kami duk survey car seat nie since mirza lahir lagi..
cuma takde yang berkenan di hati...
kalau nak beli infant car seat untuk newborn tue pulak macam tak berbalaoi la pulak..sebabnya nanti mirza dah besar tak leh pakai dah..

Monday, September 27, 2010

:sebab:

sebab pulut santan binasa
sebab mulut badan binasa..
hahaharrr padan dengan muka korang

: 6 month's:

hye selamat pagi semua...
amacam hari ini..????hari isnin....
mesti ramai rasa macam takde mood mahu bekerja seperti saya kan...
dahle sepanjang 2 hari di rumah tak sempat mahu berehat- rehat dengan anak..
sebabnya sepanjang 2 hari itu rumah saya di banjiri dengan sanak saudara dan jiran-jiran tetangga.
ekceli takdelah banjir mana sangat pown....
just cakap jer mahu mensedapkan cerita
ha...ha..ha..hahahaa....

apekah tujuan entri saya arinie..ekceli takde tujuan sangat pown,
just nak bagitahu yang anak saya sudah masuk 6 bulan..
hahahaa..kecohkan saya..anak masuk 6 bulan pown mahu dibagitahu..
alaaaaaa..saya kecoh pown hanya dalam blog jer...
lagipun kat luar saya mahu kecoh dengan sape...
saya hanya wat hal sendiri jeee
tak sempat mahu kecoh-kecoh dengan orang....

mari kite tengok aksi-aksi si comel nie


 -tersenyum jeee bile di ambil gambar-

 -tangan mahu mengapai kamera...macamla sampai sangat-

 -nape buat muka macam tue..tak sampai ye sayang-

 -mahu mengesot tapi kaki duk menyilang,camner tueee-

 -sudahnya air liur meleh..-
  
sudah kenal orang
sudah pandai merajuk
sudah banyak bermain
sudah pandai bermanja-manja 
sudah makan nestum dengan sudu...
sudah menunjukkan ciri-ciri nak duduk......
suka buat bunyi geram...sampai terbatuk-batuk dibuatnya... 
suka mencekau orang..tamabah2 time nak tido dan minum susu
habit sebelum tido adlh pusing ke kanan dan ke kiri sebanyak yg mungkin
dan bile dah penat berpusing mirza akan stay satu tempat dan tido...
masih lagi menangis-nangis waktu hendak dipakaikan baju
masih lagi berbarut...memakai mittens dan bootens..................
masih lagi dalam bunga-bunga mahu merangkak...skrg mengesot lagi
tido hanya sekejap jer....masanya banyak dihabiskan dengan bermain
ape lagi haaaaa....arghhhhh sudah lupa dan terlupa..ingat nanti saya update lg

*berat mirza: 7.1kg
*panjang mirza: 67cm

Friday, September 24, 2010

:pizza hut and mushroom soup:

beraya di rumah maksu dan paksu...
menu dirumahnya adalah berbagai jenis pizza dan mushroom soup
owhhhh first time raya jumpa menu seperti itu..sungguh western tau
tapi adakah ini semua gambar-gambar raya....tak kisahlah..layan jee

 
 -mirza...look at camera n smile sayang-

-semua tengok tv secara mendongak...-
mirza mengantukla mama

 pabila perut dah kenyang dan mata pown sudah kecik

maka kami semua decide untuk pulang ke rumah
masa untuk pulang ke rumah pown lama
sebabnya...keluar pintu bersembang
turun tangga bersembang
sudah pakai kasut bersembang..
sembang,sembang dan bersembang lagi
hurm walhal rumah di depan tuuuuuu saje

- seperti biasa gambar nie wajib ada-

-this is my twin's brother tengah melayan sepupu kami-

- si anak-anak dara dan teruna sedang mentunggu masa untuk balik ke rumah-

-gambar seperti biasa-

- begitu teruja mak bercerita....siap tangan  berisyarat lagi-

-mangsa buli malam raya yang sedang memegang bekas pizza untuk di bawa pulang-

 - gambar seperti biasa lagiiiii dan kali ini mereka di atas buaian-


akhir sekali..pesanan penaja
terima kasih pada paksu dan maksu ku kerana menjamu kami dengan western food

Thursday, September 23, 2010

:raya..raya:

arinie sudah 14 syawal....
dan baru hari ini mahu mengkongsi gambar-gambar raya 
gambar raya takdelah banyak mana sangat...
sebabnya yang nak mengambil gambarnya saya...
tapi apakan daya...saya sibuk duk menjaga si kecik itu....
maka ini sajelah gambar raya tahun ini....

-menidurkan mirza sementara tunggu mama nya bersiap-

- we are in blue theme-
 yang takde dalam gambar nie adalah abang kembar saya dan adik bongsu saya...
mengapakah????sebabnya mereka kene kerja....

- masih lagi bertiga,belum nak berempat-

-mirza bersama mak uda nya-
 tengok apelah si mirza tue...tajam jer pandangan mata dier

bile semua dah siap....dah bersalam-salaman...bermaaf-maafan....
kami sekeluarga zassss bertolak ke subang...
beraya di rumah atuk dan nenek saya di sana

 -muka pasrah pabila kene duduk dalam carseat-

 -dalam kepasrahan terlena jugak....baru 10 minit berjalan-

 -dah masuk highway....masih lagi tido...-

 -dah nak sampai pown.....tido lagi-

- seperti biasa..papa mirza pown mahu interframe sama.-

sampai jer kami semua bersalam-salaman dan bermaaf-maafan sekali lagi...
dah selesai..maka mulalah pulak sesi makan-makan....
(lupa nak amik gambar coz teruja mau makan segala macam hidangan)
dah selesai makan ape lagi..sesi memborak pulaklah...
borak tak hengat dunia semuanye..macam tak jumpa setahun...
padehal semuanya duk dalam area yang sama
biasalahkan katanya mahu mengeratkan silaturrahim....

- borak sambil mentidurkan mirza-

dah puas berborak...aku kau..aku kau...kau aku......
 dan akhirnya mereka bincang-bincang destinasi seterusnya...
maka destinasi seterusnya adalah ke pantai dalam
rumah nenek-nenek sedara saya...
 dan ini saja gambar beraya di pantai dalam..hahhaa

- terjerit-jerit mirza,suka di layan sepupu-sepupu dier-

Tuesday, September 21, 2010

:bayi mati di pusat asuhan:


SEREMBAN – Seorang bayi perempuan berusia tiga bulan meninggal dunia selepas dihantar ibu bapanya di sebuah taman asuhan kanak-kanak (Taska) di Paroi, dekat sini semalam.

Mangsa, Nor Azwa Safrina Hairul Anuar dikatakan dihantar ke pusat asuhan itu pagi semalam kira-kira pukul 7 pagi sebelum ibu bapanya ke tempat kerja.

Menurut nenek mangsa, Zadariah Ismail, 57, dia bergegas ke pusat asuhan itu kira-kira pukul 11 pagi selepas salah seorang penjaga pusat itu menghubunginya memaklumkan keadaan Nor Azwa Safrina didapati lemah.

“Selepas menerima panggilan dari pusat asuhan, saya terus membawa Nor Azwa Safrina ke Klinik Kesihatan Ampangan, di sini dan kemudiannya pihak klinik berkenaan mengarah agar di bawa ke Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) untuk rawatan segera.

“Punca kematian masih belum diketahui berikutan pihak hospital masih menjalankan siasatan,'' katanya ketika ditemui di bilik mayat HTJ.

Ibu bapa mangsa, Norhida Md. Noor, 26, dan Hairul Anuar, 28, yang tidak mahu diganggu berikutan kematian anak sulung mereka kelihatan sugul ketika menanti di bilik mayat.

Sementara itu, pengusaha Taska yang enggan dikenali berkata, dia tidak berada di tempat kejadian namun dimaklumkan melalui telefon oleh pengasuh kira-kira pukul 12 tengah hari.

Berita selanjutnya di KOSMO!
 *kesiannya baby tue....kecik lagi..comel pulak tue....dahla anak sulung...kalaula ianya terjadi pada saya tak tahulah saya nak cakap ape....dan nak buat ape....sedih sangat.... Al-Fatihah untuk arwah Nor Azwa Safrina

Monday, September 20, 2010

:memilih hospital bersalin:

sebelum bersalin aritue....saya dengan suami ke hulu-ke hilir mencari hospital yang sesuai untuk bersalin
minggu nie ke hospital seremban, minggu depan ke hospital serdang, minggu lagi satu ke hospital putrajaya
at last saya dengan suami mepilih hospital serdang...sape-sape  yang pernah bersalin di situ tahu lah kan servis di situ macam mana..EXCELLENT....memang EXCELLENT okeh...so disini saya ada tips @ panduan memilih hospital bersalin
memilih hospital merupakan antara langkah yang tidak boleh dipandang ringan..beberapa ciri boleh dijadikan panduan umum untuk memilih hospital yang baik...antaranya ialah:


1. reputasi hospital dan kepakaran doktor.
    - doc yang baik, ada kepakaran dan beretika lebih mudah mendapat tempat di hati pesakit.

2. penampilan hospital
    - persekitaran hospital yang cantik,selesa dan terjaga boleh memberi pengaruh besar pada pesakit.

3. kesediaan hospital untuk bersikap terbuka dan sentiasa mendekati masyarakat melalui aktiviti kemasyarakatan yang   diadakan.

4. mempunyai logo pengurusan berkualiti seperti ISO9000 @ pengiktirafan drpd Persatuan Kualiti Kesihatan Malaysia   (MSQH). Senarai Hospital yang mendapat ekreditasi

5. ibu yang berisiko utk mengalami komplikasi semasa kelahiran dinasihatkan memilih hospital yang mempunyai   kelengkapan dan kepakaran yang cukup di samping mempunyai tabung darah.

6.  pilih hospital rakan bayi
    - Hospital Rakan Bayi adalah hospital yang menyokong dan menyediakan persekitaran yang sesuai untuk penyusuan susu ibu. Kesemua hospital kerajaan di Malaysia adalah rakan bayi.

7. pilih hospital yang sesuai dengan bajet anda...


*sumber dari ratuhati

:pendapatan lumayan dengan nuffnang:

kalau hanya dengan berblog kamu mampu mendapat rm100k setahun sape yang taknak kan, saya pun mahu....
tapi kamu yang nak tue pelulah mendaftar dengan NUFFNANG...


ehh....sape-sape yang ader blog mesti dah tahukan tentang nuffnang...
tapi adakah kamu kenal siapakah peneraju disebalik syarikat nuffnang ini
peneraju syarikat ini adelah seorang jejaka belia muda remaja...
yang baru berusia 26 tahun...
haaa kalau nak tahu sila 

*uhhh tak sabar nak dpt rm100k setahun.....
*sumber dari kosmo online

Friday, September 17, 2010

:saya ade jewellery box yang baru::

salam semua...selamat hari jumaat...ape????arinie sudah jumaat???
yehaaa tak sabar rasanye mahu bercuti-cutian esok di rumah....
pagi nie hujan lebat yang amat-amat sangat... petir kilat berdentum dentam
dan kemalasan terus melanda bile bangun jer pagi cuaca begini...
tapi digagahkan juga pergi kerjaaa...(malas mau amik mc or el)
kerjaaaaa.....kerjaaaa....kerjaaaaaaaa jer...
kalau saya tak mahu kerja aci tak?????hahahahaa...gelak jahat

sebelum raya aritue saya telah mendapatkan hadiah dari cik nadia
hadiah untuk my birthday..kiranya belated laaa nie...
dah sebulan pown hari kejadian saya tue...
tapi takpe....biar lambat asal ada
ada ape???ada hadiah laaaa

-pink paper bag-

ape didalamnya jom kita usha-usha dulu

-seketul hadiah berbalutkan tedy bear wrapping paper-

-mari bergambar dulu sebelum membuka hadiah-

tanpa malu dan segan bergambar terus di situ 
oraang yang lalu-lalang tengok jer ape budak-budak nie duk buat..
opsss budak-budak...i mak budak okeh...hahahaaaa gelak jahat lagi disitu

-tadaaaaa...nielah hadiah nya-

satu kotak bercirikan hello kitty
tapi kotak ape pown tak tahulah..
nak tahu kene buka

-pandangan sisi-

berteka-teki sebelum mengetahui apekah sebenarnya benda ini
i ingat beg tangan tau...
tapiiiiiiiiii ianya bukan beg tangan ianya adelah
..................................................
..................................
......................
.............
........
....
.
-hello kitty jewellery box-

close up skit....

-sangat comel tau siap ader mini cermin lagi tue-

:feel free to click me:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...